24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5789
EURO34.9278
ALTIN2426.5

Tula: Fazla besin tüketimi, açlık hissini azaltmaz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tula: Fazla besin tüketimi, açlık hissini azaltmaz
Abone ol
OSMANİYE Özel İbn-i Sina Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatime Zehra Tula, bir öğünde çok fazla besin tüketmenin ertesi gün yaşanacak açlık hissini azaltmayacağını belirtti.
OSMANİYE Özel İbn-i Sina Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatime Zehra Tula, bir öğünde çok fazla besin tüketmenin ertesi gün yaşanacak açlık hissini azaltmayacağını belirtti.


Tula, “İftarda ağır yemekler yiyip sahura kalmamak mideyi zorluyor. Az ama sık yemeli ve iftar ile sahur öğünlerini 3-4 öğüne paylaştırılmalıdır" dedi.


Dengeli beslenerek 'Ramazan ayında hiç diyet olur mu?' diyenlere yanıtının ‘Evet’ olduğunu söyleyen Tula, “Bir günde almanız gereken besin değerlerini iftar ve sahura akıllı bir şekilde paylaştırarak sağlıklı bir beslenme ile sorunsuz bir ramazan yaşanabilir. Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç tutanların beslenme şekli birdenbire değişiverir. Genelde 3 öğünden ibaret olan günlük beslenme 2 öğüne düşerken özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi artar. Buna karşılık meyve, sebze ve beyaz et tüketimi azalır. " dedi.


RAMAZAN AYINDA DİYET OLUR MU?
Günlük alınması gereken karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral oranları hep aynı olması gerektiğinin altını çizen Tulu, "Dengeli beslenerek 'Ramazan ayında hiç diyet olur mu?' diyenlere yanıtımız ‘Evet.’ Bir günde almanız gereken besin değerlerini iftar ve sahura akıllı bir şekilde paylaştırarak sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Bunun için Ramazan'da sıkça yapılan beslenme hatalarından kaçınmalıdır. İftarda boş mideye birden yüklenip hızlı ve çok yemek midede ağırlık, yanma, bulantı, gaz ve kabızlık gibi sorunlara yol açar" dedi.


SAHUR ÖĞÜNLERİ 3-4 ÖĞÜNE PAYLAŞTIRILMALI
Yemek esnasında su içmenin sindirimi güçleştirdiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Tula, "Uzun bir açlık sonrasında aynı öğünde et, sebze, salata, tatlı çeşitleri, pilav veya makarna, yoğurt gibi neredeyse bütün besin grupları bir arada alındığı vakit metabolizmaya binen yük artmaktadır. Bu durum bir ay boyunca devam ettiği için bozulmuş biyokimya değerleri kolesterol, trigliserit, LDL vesaire yükselmiş olabiliyor. Burada unutulmaması gereken Ramazanda vücudun enerji ve besin öğeleri gereksinimleri normal zamandan farklı olmuyor. Yani oruç tutulacak diye daha fazla besin tüketmek gerekmiyor. Bir öğünde çok fazla besin tüketmek ertesi gün yaşanacak açlık hissini azaltmaz. İftarda ağır yemekler yiyip sahura kalmamak mideyi zorluyor. Az ama sık yemeli ve iftar ile sahur öğünlerini 3-4 öğüne paylaştırılmalıdır" dedi.


İFTARDA HIZLICA VE ÇOK YEMEK YENMEMELİ
son yıllarda ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle 15-16 saat gibi süre aç kalınacağını belirten Tulu, “Uzun süreli açlıklarda vücut yeterli enerji alamadığı için ‘kıtlık’ sinyali alır ve enerji harcamasını düşür” dedi. Tulu, "İftarda yenilecek besinleri kendini korumak amacıyla depolar. Bu nedenle iftarda hızlıca ve çok yemek yenmemelidir. Oruç hurma ve su ile açıldıktan sonra bir kâse çorba içilip en az 20 dakika ara verilip ana yemeğe geçilmelidir. Oruç tutan kişilerin mide ve sindirim sistemi farklı çalışmaya başlar, bu nedenle yemek yerken birçok şeye dikkat etmek gerekir.  Bunlardan önemlileri unlardır; Yaklaşık 12 saat dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olabilir. Orucu hafif yiyeceklerle açın. Ramazan ayı süresince yapılan başlıca beslenme hatalarından biri de az meyve yemektir. Günde en az 2 porsiyon meyveyi çiğ ya da komposto olarak tüketin. Ramazan ayında kişinin tatlı ihtiyacı artabilir. Bu gereksinim kalorisi azaltılmış tatlılarla giderilmeli. Yağlı ve şerbetli tatlılar yerine hoşaf, komposto veya sütlü tatlılar yiyin. Mutlaka sahura kalkın. Bu şekilde hem aç kaldığınız süre azalır hem de metabolizmanız daha az yavaşlar.  Kolesterolünüz yüksekse ve oruç tutuyorsanız kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlamanız, haftada en az 1-2 kez balık ve kurubaklagil yemeniz gerekiyor. Oruç tutarken vücut uzun süre susuz kalacağı için, iftar ve sahur arasında bol su içmeye özen gösterin. Su içmek bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırır. Ancak yemek esnasında su içmek, sindirim sistemini bozabilir. Ramazan'da sigara tiryakilerinin çoğu, iftar yemeğine başlamadan hemen bir sigara içer. Aç karnına içilen sigaranın zararları çok daha fazla olduğu için, yemekten önce sigara içmeyin." diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar