25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5242
EURO34.9846
ALTIN2433.4

Prema türelere Hassas Bakım Şart

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Prema türelere Hassas Bakım Şart
Abone ol
Prematüre bebekler sağlık sorunları ile dünyaya geliyor. Fakat bu sorunları farkındalık sahibi olarak aşmak mümkün. Prematüre bebeklerde bakımı anlatan Liv Hospital Yeni doğan ve Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr. Gülnihal Şarman, prematüre bebeklerin taburcu edildikten sonra da takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Prematüre bebekler sağlık sorunları ile dünyaya geliyor. Fakat bu sorunları farkındalık sahibi olarak aşmak mümkün. Prematüre bebeklerde bakımı anlatan Liv Hospital Yeni doğan ve Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr. Gülnihal Şarman, prematüre bebeklerin taburcu edildikten sonra da takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ten Tene Temasın Çocuğun Gelişimine Katkısı Büyük

Prematüre bebeklerde hastane süreci uzun bir dönemi kapsayabiliyor. 26’ncı haftada doğmuş bir bebeğin hastaneden taburculuk zamanı en az 12 haftadır. O nedenle hastane sürecinde büyüyen prematüre bebeklerin zamanında doğan bebeklere göre anne- baba yakınlığına daha da ihtiyacı oluyor. Kanguru bakımı yani ten tene temas sırasında ebeveynler bebeklerine daha yakın oldukları için tene temasın anne çocuk ilişkisinin kurulmasına ve çocuğun gelişimine katkısı oldukça fazla.

  Prematüre Bebekler Kontrolden Geçmeli

Prematüre bebeklerde, diğer bebeklerden farklı olarak yapılan testler ileride gelişebilecek herhangi bir sorunun tespiti açısından büyük önem taşıyor. Bu testlerden en önemlileri duyu organlarına uygulanan testler. 32 haftasını bitiren veya doğumdan sonraki ilk altı haftasını geçirmiş ama henüz daha 32 haftalık olmamış bebeklere ilk göz muayenesi yapılması, prematüreler için çok önemli. Erken doğan bebekler taburcu olmaya yaklaştıklarında işitme testinin yapılması gerekir. Zamanında doğan bebeklere yapılan işitme testinden farklı olan ve BERA denilen, test sırasında beyinde oluşan işitme dalgaları ölçülür.  25-26 haftalıkken doğmuş bebeklerde, bebek altı aylık olduğunda ise testin tekrarlanması gerekir. Bütün duyu organlarının gittiği merkez beyin olduğu için erken doğan bebeklerin beynin gelişimsel takipleri düzenli olarak yapılması önem taşıyor.

Evde Bakım Önemli

Ebeveynler evde prematüre bebek bakımına hakim olmalı ve evde nelere dikkat edileceğini öğrenmeleri gereklidir. Örneğin bebek kış aylarında taburcu oluyorsa ebeveynler grip ve üst solunum yolu virüslerinin geçmemesi için neler yapılması gerektiğini bilmelidir. Koza stratejisi yaklaşımı ile ebeveynlere grip veya karma aşısı yapılarak, prematüre bebek adeta koza gibi korumaya alınmalıdır. Tüm bunların yanı sıra en önemlisi prematüre bebeklerin ömür boyu topluma kazandırılmış sağlıklı bireyler olmalarını sağlamaktır.

 Kutu…kutu…

Prematürede hafta en önemli kriter 

37 haftayı tamamlayamadan doğan bebeklere “prematüre bebek” adı veriliyor. Prematüre bebeklerde en önemli kriter ise bebeğin kaçıncı haftada doğduğu. Çünkü bebeklerin doğduğu haftaya göre yaşadığı sorunlar da değişiklik gösteriyor. 22-25 hafta arasında doğan bebekler, yaşama sınırında olan bebeklerdir. 26-30 hafta arasında doğanlara ileri derecede prematüre, 30-34 hafta arasında doğan bebeklere prematüre, 34-37 hafta arasında doğanlara ise geç prematüre bebek adı veriliyor.

Kutu…..kutu….

Bol bol anne kucağı

Bebekle ilişki hastanede kaldığı günlerden başlayarak devam etmeli.

Kuvözde kucağa alınamadığı zamanlarda başını ya da parmağını tutarak, göz teması yaparak ilişki kurarak başlanabilir.

Uygun haftaya geldiğinde emzirme denemeleri yapmaya başlayabilirsiniz.

Evde bebekle teması arttırmak için masaj yapılabilir. Masaj bebeği rahatlatır, kasların çalıştırmasını sağlar, ilişkinizi güçlendirir.

Kucağınızda çıplak teninize temas edecek şekilde onu tutmak bebeğiniz rahatlatır.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar