19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5955
EURO34.8547
ALTIN2507.9

MENOPOZ VE DİYABET KADIN KALBİNİ YORUYOR

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MENOPOZ VE DİYABET KADIN KALBİNİ YORUYOR
Abone ol
Kadınlarda kalp sağlığı konusunda yapılan bilimsel çalışmalar, stres ve diyabetin birlikte görüldüğü kişilerde kalp hastalıklarına yakalanma riskinin yaklaşık 3 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
Kadınlarda kalp sağlığı konusunda yapılan bilimsel çalışmalar, stres ve diyabetin birlikte görüldüğü kişilerde kalp hastalıklarına yakalanma riskinin yaklaşık 3 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

Bu nedenle diyabet hastası kadınların kontrollerini aksatmaması ve stresten uzak durması büyük önem taşıyor.

Memorial Dicle Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Cegerğun Polat, depresyon ve diyabetin kalp hastalıkları üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi.

Menopoz sonrası kalp krizi riski artıyor
Kalp krizi genel olarak erkeklere özgü bir sorun olarak düşünülse de, menopoz sonrası kadınlarda ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Üstelik kalp krizi geçiren kadınlarda ölüm oranının erkeklere nazaran daha fazla olduğu görülmektedir.

Stres kan şekeri düzenini bozuyor
Diyabetin ortaya çıkışında ya da alevlenmelerinde, genetik ya da fiziksel etkenler dışında ruhsal zorlanmalar, yaşam olayları da etkilidir. Doğrudan stresle ilişkili nöroendokrin yollarla kan şekeri düzenlenmesi bozulabileceği gibi, hasta olan kişi duygusal ve ruhsal gerginliğe bağlı olarak beslenme, insülin kullanımı, fiziksel etkinliklere ilişkin kuralları aksatabilir. Hastalığın inkarı ya da öfke duyguları, hastalığa uyum sürecinde gelişen psikopatolojik savunmalar, hastalığa uyumu güçleştirir. Böylece stres hem stres hormonlarını etkinleştirir; iç ortamı bozar, hem de hastanın dış ortamı ve uyumu bozulur.

Diyabet kalp krizi riskini tetikliyor
Kandaki şeker düzeyinin yüksek olması damar içinde yer alan endotel adlı koruyucu tabakayı bozarak, damarın yapısında bozulmaya neden olur. Damar duvarındaki bu yapısal bozulma sonucu ateroskleroz, yani damar sertleşmesi sorunu ortaya çıkar. Bu durum da kalp yetmezliği, hatta ani ölümler ile sonuçlanabilir. Diyabet hastası kadınların kalp damar hastalığına yakalanma riskleri ortalama 4-5 kat daha fazla olur. Bu nedenle diyabetik kadınlar yıllık kalp kontrollerini yaptırmaları yaşamsal önem taşır.

Stres damar sertliğine yol açan etkenlerden biridir
Stres ve depresyon kalp hastalıklarını tetikleyen faktörlerdir. Depresyonun vücuttaki etkileri kalp damarlarının sağlığını olumsuz olarak etkilediğinden; bu duruma, depresyonun tetiklediği aşırı alkol ve sigara kullanımıyla, fazla miktarda kalori tüketimi gibi çevresel faktörler de eklendiğinde tehlike büyür. Ayrıca insülin salgılanmasındaki azalma, insülin direncindeki artış, artan multivitamin ve östrojen hormonu kullanımının damar sertliğine yol açtığı düşünülmektedir.

Düzenli kontrollerle riski en aza indirin
Depresyon ve diyabet riski olan kişilerde kalp hastalıklarına karşı bazı önlemler alınmalıdır.
Kalp hastalıkları için yüksek riske sahip olan diyabet hastaları;

* Kan şekeri ve kolesterol kontrollerini düzenli olarak kontrol ettirmeli,
* Tansiyon ölçümlerini düzenli olarak yaptırmalı,
* Günlük yaşamlarında düzenli diyet ve egzersize yer vermeli,
* Stresi azaltıcı hobi ve aktivitelere zaman ayırmalıdır.

Bu kişiler, hayata olan ilgilerinin azalmasıyla kendini belli eden depresyon durumuna girmeleri halinde, en kısa zamanda bir uzmana başvurmalıdır.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar