24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5249
EURO34.8099
ALTIN2422.1

Kanserde erken teşhis hayat kurtarır

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kanserde erken teşhis hayat kurtarır
Abone ol
OSMANİYE Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz, kanserde erken teşhisin hayat kurtaracağını belirterek, vatandaşları ücretsiz kanser taramalarını yaptırmak üzere KETEM'e davet etti.
OSMANİYE Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz, kanserde erken teşhisin hayat kurtaracağını belirterek, vatandaşları ücretsiz kanser taramalarını yaptırmak üzere KETEM'e davet etti.

Kanserin, hem dünyada hem de Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu belirterek, "Kanser % 90 oranında çevresel, % 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır." dedi.


Kanser Haftası'nın, halkı bilgilendirme-bilinçlendirme çalışmalarına yoğunluk verilmesi nedeniyle kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Boz, "Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. İlimizde Osmaniye Devlet Hastanesi Kadın Doğum Ek Hizmet Binasında faaliyet gösteren, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) ücretsiz olarak halkımıza yönelik Meme, Rahim Ağzı ve Kolon Kanseri kanser taramaları yapılmaktadır." diye bilgi verdi.


KETEM'ler erken teşhis prensibiyle yola çıkılarak Meme, rahim ağzı, Kolorektal kanserler ile ilgili tarama programlarını yürütmekte olduğunu söyleyen Dr. Boz şöyle dedi: "KETEM'lerde sunulan bu sağlık hizmetlerinin tamamı ücretsizdir. KETEM' lerde yürütülen kanser tarama hizmetleri; Meme Kanseri taraması için 40- 69 yaş aralığındaki kadınlar iki yılda bir mamografi filmi çekilerek ve hekim tarafından muayene edilerek taranmaktadır. Serviks 'rahim ağzı' kanseri taraması için 30- 65 yaş aralığındaki kadınlar 5 yılda bir kez pap smear testi 'rahim ağzından sürüntü' yapılarak taranmaktadır. Kolorektal kanser taraması için 50- 70 yaş aralığındaki kadın ve erkek bireylere iki yılda bir kez gaitada 'dışkı' gizli kan tetkiki yapılarak ve 10 yılda bir ise özel bir aletle kalın bağırsağın incelenmesi yani kolonoskopi şeklinde taraması yapılır. "Erken Teşhis Hayat Kurtarır" prensibiyle tüm vatandaşlarımızı, İlimizde faaliyet gösteren KETEM' de ücretsiz kanser taramalarını yaptırmak üzere davet ediyoruz"


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar