20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Göz Kapaklarındaki Sivilce Benzeri Şişlik: Arpacık

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Göz Kapaklarındaki Sivilce Benzeri Şişlik: Arpacık
Abone ol
Arpacık diğer adıyla hordeolum, göz kapaklarındaki enfeksiyon sonucu meydana gelen sivilce benzeri oluşumlardır. Bir tür göz kapağı enfeksiyonu olan arpacık mikroorganizmaların göz kapaklarındaki yağ kanallarını tıkaması ve sonucunda da iltihaplanması sonucu oluşmaktadır.

Arpacık diğer adıyla hordeolum, göz kapaklarındaki enfeksiyon sonucu meydana gelen sivilce benzeri oluşumlardır. Bir tür göz kapağı enfeksiyonu olan arpacık mikroorganizmaların göz kapaklarındaki yağ kanallarını tıkaması ve sonucunda da iltihaplanması sonucu oluşmaktadır.

Yaygın görülen bir cilt hastalığı olan arpacık başlangıçta şişlik ve kızarıklık ile kendini gösterirken ilerleyen günlerde künt bir ağrı yaşatır. Kirpiğin hemen altında da meydana gelebilen bu hastalık çoğunlukla kaşıntı ile beraber görülür ve uygun bir tedavi sonrasında 1 hafta içerisinde iyileşmektedir.

Arpacık genellikle çıkmadan yaklaşık 2 gün önce kişiyi rahatsız eder ve gözde batmalara yol açar. Arpacığın oluşmasının belirtileri görüldüğünde erken önlem almak ve cilt temizliğini önlemek arpacığı ve beraberinde getireceği sorunları en kısa sürede önleyecektir.

Kişi son derece rahatsızlık veren arpacık hastalığı kişinin yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Çıban ve sivilce ile karıştırılan bu hastalık kolay tedavi edilen bir hastalık olmasına rağmen üstüne düşülmediği takdirde daha ciddi komplikasyonları da beraberinde getirebilmektedir.

Arpacık Neden Çıkar ?

Her iki gözün göz kapaklarında yağ bezleri bulunmaktadır. Bu yağ bezlerinin görevi ise gözyaşının kurumasını önlemek ve gözün daha kolay hareket etmesini sağlamaktır. Çeşitli nedenlerle (en sık bakteri nedenli) bu yağ bezlerindeki yağ kanalları tıkanır, iltihaplanır ve arpacık oluşur. İşte arpacığa neden olan faktörler;

Yağ Bezlerinde Tıkanma: Arpacığın oluşmasında en büyük rol oynayan nedendir. Genellikle aşırı kilolu kişilerde göz kapaklarındaki kanalların tıkanmasıyla görülür. Çok fazla yağlı besin tüketen kişilerde de görülebilmektedir.

Bağışıklık Sistemi Baskılanması: Bağışıklık sistemi baskılanan kişiler vücutta oluşabilecek enfeksiyonlara karşı risk altındadır. Bir çeşit deri enfeksiyonu olan arpacık da bağışıklığın zayıfladığı durumlarda görülebilmektedir. Aynı zamanda arpacığın yanı sıra dudaklarda uçuklar da görülebilmektedir.

Ciltte Uzun Süre Kalan Makyaj Malzemeleri: Makyaj malzemeleri deride birçok soruna sebebiyet verebilmektedir. Bunların başında gelen arpacık enfeksiyonu makyaj malzemesini temizlemeden uyuduğunda, başkasına ait göz kalemleri kullanıldığında ve iyi temizlenmediği durumlarda görülmektedir. Kullanılacak göz kalemlerinin kaliteli ve kişiye ait olması arpacık enfeksiyonuna yakalanma riskini azaltacaktır.

Stres: www.uzmandoktor.net haberine göre stres cilt hastalıklarına neden olan önemli bir hastalık nedendir. Bu nedenle yaşamda karşılaşılan sorunlar arpacığın oluşmasına neden olabilmektedir.

Kronik Arpacık Nedir ?

Arpacık bazı kişilerde ortaya çıkıp iyileştikten hemen sonra kendini tekrarlayabilmekte ve aynı sorunları kişiye yaşatabilmektedir. Uzun süre boyunca kendini tekrarlayan arpacıklara kronik arpacık adı verilmektedir. Tekrarlayan arpacık durumlarında bir gös hastalıkları uzmanına görünmek ve gerekli tedaviyi almak hastalığın tekrarlamasına engel olacaktır.

Arpacık Tedavisi Nasıldır ?

Bir göz hastalıkları uzmanı tarafından verilecek pomat ve damlalar yardımıyla arpacığın iyileşme süresi kısalır ve hastalığın beraberinde getirdiği ağrı azalır. Kişi bu tıbbi tedaviyi uygularken göz ve çevresinin hijyenine de dikkat ederek hastalığın ilerlemesini önlemelidir.

Bazı durumlarda tıbbi tedavi yeterli gelmeyebilir. Bu ilerleyen vakalarda cerrahi işleme başvurulmaktadır. Özel bir işlem ile hastanın gözündeki arpacığın içi boşaltılır ve ilerlemesi durdurulur. Bazı arpacıklar o kadar ilerlemiştir ki bu işlem de yeterli olmamaktadır. Bu durumda arpacık ameliyatı denilen bir ameliyat yardımı ile kist oluşumu engellenir.

Tıbbi yardımın dışında hastalar kendileri de göz pansumanları yaparak arpacığın oluşumunu engelleyebilir ve belirtilerini hafifletebilir. İşte arpacık hastalığında yapılabilecek pansumanlar; 

Bir göz hastalıkları hastaneleri İzmir doktoru tarafından izin alınarak sıcak su kompresleri yapılabilmektedir. Göze sıcak suya batırılmış bir bez veya makyaj pedi ile kompres yapmak hem gözü rahatlatacak hem de arpacığın ilerlemesini önleyecektir.

Poşet çay yöntemi arpacıkta sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Demlenmiş ve dinlenmiş bir poşet çayı veya bir çay demine yine makyaj pedini batırarak göze uygulamak arpacığın ilerlemesini durduracaktır.

Arpacığın meydana geldiği hastalar bunu sivilce ile karıştırıp sıkmak isteyebilmektedir. Arpacığın asla sıkılmaması tavsiye edilmektedir. Çünkü sıkılan arpacığın içinden çıkacak irinler gözde ve çevre dokularda enfeksiyona neden olabilir ve görme kaybı gibi ciddi problemlere yol açabilmektedir.


 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar