29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.397
EURO35.0643
ALTIN2326.7

Formda Kalmak İsterken Kalp Ritminizi Bozmayın

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Formda Kalmak İsterken Kalp Ritminizi Bozmayın
Abone ol
Kolay yoldan kilo vermek isteyenlerin uyguladıkları tek besine dayalı diyetler, hızla vücut geliştirmek için sporcuların kullandıkları protein tozları ve daha uzun süre uyanık kalmak amacıyla tüketilen yüksek kafeinli içecekler kalp sağlığını tehdit ediyor.
Kolay yoldan kilo vermek isteyenlerin uyguladıkları tek besine dayalı diyetler, hızla vücut geliştirmek için sporcuların kullandıkları protein tozları ve daha uzun süre uyanık kalmak amacıyla tüketilen yüksek kafeinli içecekler kalp sağlığını tehdit ediyor.

Tüm bu yanlış uygulamalar kalpte ritim bozukluklarına neden olarak yaşamı tehdit edecek kadarciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Memorial Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, beslenmedeki yanlışlıkların kalp sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

Mucizevi çözüm olduğunu iddia eden diyetlerden uzak durulmalı

Tüm dünyayı ilgilendiren en önemli ve yaygın sağlık sorunlarından biri olan obezite, her geçen gün artmaktadır. Bu durum bazen kişilerin kendi iradeleriyle bazen de doktorların yönlendirmeleriyle kilo verme isteğini ortaya çıkarmaktadır. Kilo vermek vücut için kolay bir süreç değildir. Bu nedenle hızla zayıflamak için anlık bir formül yoktur. Tek besine dayanan ve “FED diyetleri” denilen rejimler genellikle bu arayışa cevap gibi görünmektedir. Birçok örneği bulunan bu diyetlerin tipik özellikleri; mucizevi bir çözüm olduğu iddiası ile sunulması, genellikle tek besin tüketilerek uygulanması ve bilimsel temellerinin bulunmamasıdır. Bu uygulamalarla kısa sürede kilo verilse de kalıcı kilo kontrolü sağlanamayacağı unutulmamalıdır. Sürdürülebilir olmayan diyetlerle verilen kilolar misliyle geri alınırken vücutta pek çok sistem de olumsuz etkilenmektedir. Yüksek proteinli diyetlerin en tehlikeli yanı, vücutta elektrolit kaybına neden olmalarıdır. Vücuttaki potasyum oranının düşmesi, kalsiyum dengesinin bozulması kalpte ciddi ritim bozukluklarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.


Protein tozları kalp sağlığını tehdit ediyor

Sporcuların ve vücut geliştirme egzersizleri yapan kişilerin sıkça kullandığı protein tozları ve yüksek protein içeren içecekler de kalp sağlığını tehdit etmektedir. Spor yaparken artan protein ihtiyacını doğal gıdalardan almak gerekmektedir.

Enerji içecekleri tüketirken dikkat!

Gün içinde daha uzun süre uyanık kalmak ve dikkati arttırmak için birçok kişi belirli miktarlarda kafein almaktadır. Bir bardak çay ya da kahve kişiye ciddi bir zarar vermezken, ölçü kaçırıldığında çarpıntı görülebilmektedir. Çay ve kahvenin içindeki kafein miktarı çok da fazla değildir. Enerji içeceklerinde ise çok yüksek oranda kafein vardır. Bu içecekler daha uzun süre uyanık kalmayı sağlarken, kalpte ritim bozukluklarının ortaya çıkmasına da neden olmaktadır. Tüketilen içeceğin içindeki kafein miktarı artıkça kalpteki ritim bozukluklarının şiddeti de artmaktadır. Enerji içeceklerinin en zararlı tüketim yolu, alkolle karıştırılarak içilmesidir. Enerji içeklerinin alkolle birlikte içilmesi durumda ortaya çıkabilecek tehlikeler; alkolün etkisinin daha az hissedilmesi nedeniyle daha çok alkol tüketilmesi ve yaşam kayıplarına yol açabilecek ritim bozukluklarının ortaya çıkmasını,ciddi kan basıncı düşmelerini tetiklemesidir.

Sağlıklı beslenerek kalp sağlığınızı korumak için;

* Tüm besin gruplarından ölçülü bir şekilde tüketmeye çalışın.
* Kısa sürede kilo vermek yerine dengeli bir beslenme programı ile uzman kontrolünde ideal kilonuza ulaşın
* Gün içinde bol su tüketmeye özen gösterin
* Aşırı kafein içeren tüm içeceklerden uzak durun.
* Spor yaparken artan protein ihtiyacını protein tozları yerine doğal gıdalarla destekleyin.
* Düzenli kalp kontrollerinizi yaptırın ve kalp sağlığınızı korumak için nasıl beslenmeniz gerektiği konusunda uzman yardımı alın.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar