28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3274
EURO35.1256
ALTIN2295.7

Dr. Sarı: Alzheimer hastalığını yavaşlatmak elimizde

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dr. Sarı: Alzheimer hastalığını yavaşlatmak elimizde
Abone ol
Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hayri Sarı, Alzheimer hastalığını geri döndürmenin mümkün olmadığını ancak yavaşlatmanın mümkün olduğunu söyledi.
Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hayri Sarı, Alzheimer hastalığını geri döndürmenin mümkün olmadığını ancak yavaşlatmanın mümkün olduğunu söyledi.

'21 Eylül Dünya Alzheimer Günü' nedeniyle bir açıklama yapan Dr. Sarı, Türkiye'nin ve dünya nüfusunun giderek yaşlanmakta olduğunu, bu nedenle Alzheimer hastalığının öneminin artmakta ve tüm dünyada 21 Eylül'ün Dünya Alzheimer Günü olarak anıldığını söyledi.

Alzheimer hastalığının, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu vurgulayan Sarı, bunama ya da demans olarak bilinen Alzheimer'in, günlük hayatın her zamanki gibi sürdürülmesini engelleyen, ilerleyici kronik bir beyin hastalığı olduğunu kaydetti.

Alzheimer hastalığının oluşumunda yaşlanmanın önemli bir risk faktörü olduğu ve 65 yaş sonrasında hastalığın görülme sıkılığının sürekli artış içinde olduğu vurgulayan Sarı, "Ülkemizin nüfus yaşlanma hızı dikkate alındığında genç nüfusun giderek yaşlanacağı ve 30-40 yıl sonra Alzheimer hastalığın en önemli sağlık sorunu olacağı düşünülmektedir.  Alzheimer'in genellikle ilk belirtisi unutkanlıktır, daha sonra ise öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme, kişileri tanıyamama, huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu, hayal görme ve depresyon   şeklinde görülür. Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir; bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır." dedi.

Alzheimer Hastalığından korunma yöntemleri hakkında da bilgi veren Dr. Sarı şöyle devam etti: "
"Egzersiz yapmak, düzenli ve dengeli beslenmek, alkol ve sigara kullanımından uzak durmak, zihni aktif tutmak ve sosyalleşmek bu hastalıktan korunmak için başta gelen önerilerdir. Alzheimer hastalığının engellenmesi mümkün değildir ancak yavaşlatmak da elimizdedir. Özellikle beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, Akdeniz tipi beslenme, balık tüketimi, sebze ve meyve tüketimiyle bu hastalığın başlaması ve ilerlemesi yavaşlatılmaktadır. Alzheimer hastalığını geri döndürmek mümkün değil ama yavaşlatmak elimizde"


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar