28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3141
EURO35.0756
ALTIN2278.2

Dikkatsizce yapılan sporlara dikkat

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dikkatsizce yapılan sporlara dikkat
Abone ol
Düzenli egzersizin faydaları saymakla bitmiyor, bilimsel çalışmalar düzenli egzersizin kalpten, kemik sağlığına kadar vücuttaki bütün sistemleri olumlu etkilediğini gösteriyor.
Düzenli egzersizin faydaları saymakla bitmiyor, bilimsel çalışmalar düzenli egzersizin kalpten, kemik sağlığına kadar vücuttaki bütün sistemleri olumlu etkilediğini gösteriyor.

Halka açık alanlarda bulunan spor aletleri ise egzersiz yapmak isteyenler için büyük fırsat. Ancak uzmanlar bu aletleri kullanırken dikkatli olunması gerektiği konusunda halkı uyarıyor. Sporun hayatın her döneminde gerekli olduğunu ancak uzman kontrolü olmadan, dikkatsizce yapılan sporun sakatlıklara yol açabildiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, spor yaparken dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.

Sporun her yaşta yapılması gereken bir aktivite olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı “Burada en önemli nokta kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna ve spordan beklentilerine uygun bir sportif aktivite veya egzersiz programını seçebilmesi. Çocukluk çağında; çocukların basketbol, voleybol gibi daha çok takım sporlarına yönlendirilmesi, beraber çalışma alışkanlığını ve paylaşma alışkanlığını geliştirmesi açısından son derece önemli. Gençlik çağında ise performansın gelişmesine destek olabilmesi için yüzme, tenis gibi yarışmayı gerektiren sporlar tercih edilmeli” dedi.

Haftada 3-4 gün egzersiz ideal olarak kabul ediliyor
Spor ve egzersiz programının mutlaka konuyla ilgili doktorun önerdiği yoğunluk süre ve sıklıkta yapılması gerektiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı “Spor iki tarafı keskin bir bıçak olup, uygun yapılmadığı takdirde vücuda zarar vermesi kaçınılmaz. Uygun yoğunluk, süre ve sıklıkta yapılmayan sportif aktivite ve egzersiz programları cerrahi girişimlere neden olabilecek kolaylıkla sakatlıklara neden olabilir. Egzersiz öncesi uygun ısınma, sonrası soğuma dönemlerine mutlaka riayet edilmeli. Sokaktaki spor aletlerinin bu öneriler doğrultusunda kullanılması ve bu aletlerin vücutta hangi bölgeleri ve hangi kas gruplarını çalıştırdığını bilmek ve ona göre kullanmak gerekiyor. Kas gruplarına yönelik egzersiz programları ile solunum ve dolaşım sistemine yönelik egzersiz programları ve sportif faaliyetler birbirinden oldukça farklı yöntem ve aktiviteleri gerektiriyor. Kullanım sıklığının kesin bir programı olamamasına rağmen haftada 3-4 gün veya gün aşırı 30-40 dakikalık egzersiz ve spor aktivitesi ideal olarak kabul ediliyor” açıklamasında bulundu.

Yaz mevsiminde yapılabilecek en güzel spor yüzme

Çalışan vücut yapılarında ve bölgelerinde ağrı olmasının doğal olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı “Ancak bu ağrıların 24 saat veya daha fazla sürmesi ağrıya eşlik eden ekimoz, şişlik, uyuşma ve lokal hassasiyetin olması doktora başvurmayı gerektiren belirtiler arasında. Yaz mevsiminde yapılabilecek en güzel spor, yüzme veya su ile ilgili aktivitelerdir. Yazın, yapılacak spor saatlerinin havanın ısısına göre ayarlanmasına dikkat edilmeli” şeklinde konuştu.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar