29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3827
EURO35.0559
ALTIN2325.7

Çocuğunuzun Geçmeyen Baş Ağrısı Sinüzite İşaret Edebilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çocuğunuzun Geçmeyen Baş Ağrısı Sinüzite İşaret Edebilir
Abone ol
Çocuklarda tam bir burun tıkanıklığı, şiddetli baş ağrısı veya işitme kaybı gelişene kadar herhangi bir belirti vermeyen sinüzit hastalığı, özellikle alerjenlere duyarlı olan kişilerde daha sık görülüyor.
Çocuklarda tam bir burun tıkanıklığı, şiddetli baş ağrısı veya işitme kaybı gelişene kadar herhangi bir belirti vermeyen sinüzit hastalığı, özellikle alerjenlere duyarlı olan kişilerde daha sık görülüyor.

Hastalığın; ilaç tedavisi, geniz eti ve bademcik ameliyatlarına rağmen iyileşmediği durumlarda ise endoskopik sinüs ameliyatı ile tedavi edilmesi ve bu işlemin ertelenmemesi gerekiyor.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Akdağ, çocukluk döneminde ortaya çıkan sinüzit ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Belirtileri önemsenmeli

Çocukluk çağında ortaya çıkan bazı belirtiler, mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmayı gerektirir. Bunlar; 
* Geceleri veya sabaha karşı ortaya çıkan inatçı öksürük,
* Sarı-yeşil renkli koyu kıvamlı burun akıntısı,
* Göz çevresinde basınç hissi,
* Nefeste kötü koku, koku alma bozukluğu, mide bulantısı ve/veya kusma,
* 10-14 günden fazla süren soğuk algınlığı (nezle/grip), bazen hafif ateş yükselmesi,
* Burun tıkanıklığı ve horlama,
* Davranış değişiklikleri, 
* Özellikle 6 yaşından sonraki çocuklarda geçmeyen baş ağrısı

Doğru teşhis doğru muayene ile konulabilir

Hastanın kulak burun boğaz muayenesine başlamadan önce detaylı şekilde aile ve alerji hikayesi ve olası risk faktörleri sorgulanmalıdır. Endoskopik muayeneden sonra gerekirse görüntüleme yöntemlerine başvurulmalıdır. Çocuk sinüzitlerinin tanısında sinüsleri mutlaka radyolojik olarak görmek gerekirse, başvurulacak görüntüleme yöntemi bilgisayarlı sinüs tomografisi olmalıdır.

Akut sinüzit 3 aydan kısa bir sürede iyileşebilir

Akut sinüzit, belirtileri 3 aydan daha az sürede tamamen düzelebilen çoğu zaman virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Akut sinüzitlerin tedavisinde özellikle doğru antibiyotik kullanımı önemlidir. Tuzlu su spreyleri ile akıntıların kıvamı yumuşatılabilir. İstirahat, tedavide önemli bir seçenektir.

Kronik sinüzitin belirtileri uzun sürelidir

Kronik sinüzitte belirtiler 3 aydan uzun sürer. Çocuk yılda 4-6 kez sinüzit atağı yaşıyorsa mutlaka alerji ve geniz eti açısından kulak burun boğaz muayenesi yapılarak değerlendirilmelidir. Çocuk sinüzitlerinde özellikle erken teşhis ve uygun bir ilaç tedavisi ile çok başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Tedavi aşamalı olarak yapılmalı

Çocuk sinüzitlerinde sinüslere yönelik ameliyat gerektiren durumlar, ilaç tedavisine dirençli olan vakalardır. Sinüzit nedeniyle göz etrafında oluşan iltihaplanma tedavisinde de ameliyat önemli bir seçenektir. Kronik sinüzit ile birlikte geniz eti olan veya sık bademcik enfeksiyonu geçiren çocuklarda, geniz eti ve gerektiğinde bademciklerin alınması tek başına kronik sinüziti tedavi edecek bir yöntem değildir, buna yardımcı bir tedavi de uygulanmalıdır. Uygun zamanda verilen ilaç tedavisi ile gereken durumlarda yapılan geniz eti ve bademcik ameliyatlarına rağmen iyileşmeyen kronik sinüzitlerde tercih endoskopik sinüs ameliyatıdır. Bu ameliyattaki en önemli amaç, sinüs ağızlarının açılmasını sağlamak ve sinüslerin içini temizlemek olmalıdır. Eğer çocuğa uygun en önemli tedavi seçeneği ameliyat ise bu vakit kaybedilmeden yapılmalıdır.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar