28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3327
EURO35.0641
ALTIN2285.6

“Bel Fıtığı Olanlar Dikkat”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Bel Fıtığı Olanlar Dikkat”
Abone ol
Günümüz insanın en fazla şikâyetçi olduğu hastalıkların başında bel fıtığı geliyor. Bel fıtığı, genellikle 30-60 yaş arasındaki erişkin grupta görülmesine rağmen, hemen her yaşta ortaya çıkabiliyor.
Günümüz insanın en fazla şikâyetçi olduğu hastalıkların başında bel fıtığı geliyor. Bel fıtığı, genellikle 30-60 yaş arasındaki erişkin grupta görülmesine rağmen, hemen her yaşta ortaya çıkabiliyor.


Obezite, hareketsizlik, sigara kullanımı ve mesleki faktörlerin bel fıtığına neden olabileceğini belirten Osmaniye Özel Yenihayat Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Leyla Karakale, bel fıtığı tedavisinde kullanılan fizik tedavi ile ilgili şunları söyledi.


“Tek veya her iki bacağa vuran ağrılar, ayaklarda uyuşmalar, hareket kısıtlılıkları, yürüme ve oturmada güçlük bel fıtığının belirtileridir. Bel fıtığı ilerlerse iktidarsızlık, çabuk yorulma, idrarını tutamama, yürüyememe gibi belirtiler de bu şikayetlerde eklenebilir.


Fizik tedavi, hasta veya yaralanmış vücut yapılarına yeniden tam bir güç ve fonksiyon kazandırmayı için hastayı tedavi etmeyi hedefleyen bir yöntemdir. Fizik tedavi uygulamalarında; ışık, sıcak, soğuk, elektrik akımları, hidroterapi( su ile tedavi) ses dalgaları, manyatik alan ve fonksiyon gibi diğer fiziksel araçlar kullanılır. Fizik tedavi yöntemi ile ağrıyı azaltmak, kas gücü ve elastikiyetini artırmak ve eklemlerin hareketliliğini sürdürmek dolaysı ilede günlük yaşamın kolaylaştırılması hedeflenir.”


“Bel fıtığı tedavisi dört aşamalıdır. Eğer hastada idrar ve büyük abdest kaçırma, ayakta duramama ve bacaklarda çitti güç kaybı gibi acil ameliyat gerektirecek bir koşul yoksa tedavi bu sıralamaya uyan bir şekilde gerçekleştirilir. İlk aşama, istirahat ve ilaç tedavisidir. Hastanın bu tedaviyle şikâyetlerinde gerileme olmazsa ikinci aşama olarak fizik tedavi uygulanır”


 “Bel fıtığı tedavisinde ameliyat oranı oldukça düşüktür. Hastalar, ilaç ve fizik tedavi gibi ameliyat dışı tedavi yöntemleriyle sağlıklarına kavuşabilirler fizik tedavi ilaç egzersiz ve diğer yöntemlerin uygulanmasına rağmen geçmeyen ve günlük yaşantıyı ileri derecede etkileyen ağrılarda operasyon bir seçenek olabilir.”


“Bel fıtığı tedavisinde fizik tedavinin önemli bir yeri vardır. Hastanelerin büyük bir kısmı fizik tedaviden faydalanır. Ancak bel fıtığının tekrarlamaması için fizik tedavisi sırasında öğretilen egzersizlerin düzenli olarak yapılması gerekir. Aynı zamanda hastaların sporu da hayatlarının bir parçası olarak kabul etmesi gerekir. Düzenli olarak yürüyüş yapılmalıdır.


Aynı zamanda yüzmede bel fıtığı olan hastalar için önemlidir. Egzersizlerin yanı sıra fazla kilolardan kurtulmak ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Fazla kilolar bele baskı yaparak, bel fıtığının tekrarlamasına neden olabilir.


Bel fıtığından korunmak için beli zorlayıcı hareketlerden kaçınmak, ağır eşyaları kaldırmamak ve taşımamak çok önemlidir. Bunun dışında hastaların ehliyetsiz kişilere masaj veya elle tedavi yaptırmamaları gereklidir. Zira bel bölgesine yapılan yanlış bir uygulama bacakların felç olmasıyla sonuçlanabilir hastanemizde ağrı  tedavisinde fizik tedavi  yöntemlerine ek olarak osteopati, celle tedavi kinezyotape (özel bandajlama) ve nörol terapi (enfeksiyon tedavisi) de uygulanmaktadır.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar