29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3827
EURO35.0559
ALTIN2325.7

Alerjik Çocuklar Kalp Hastalığı Riski Taşıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Alerjik Çocuklar Kalp Hastalığı Riski Taşıyor
Abone ol
Çocukluk dönemi kalp hastalıkları, doğumsal ve sonradan kazanılmış kalp hastalıkları olarak iyi ayrı başlık altında değerlendiriliyor.
Çocukluk dönemi kalp hastalıkları, doğumsal ve sonradan kazanılmış kalp hastalıkları olarak iyi ayrı başlık altında değerlendiriliyor.

Doğumsal olan kalp hastalıklarında, kalpte doğuştan kaynaklı yapısal sorunlar; sonradan oluşan kalp hastalıklarında ise akut romatizmal ateşe bağlı kalp kapak ve bulaşıcı hastalıklar akla geliyor.

Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Nuri Cömert, ileri yaşta önemli sağlık sorunlarına yol açan ve temelleri çocukluk döneminde atılan kalp hastalıkları hakkında bilgi verdi.

Kalp sorunu anne karnında belirlenebilir

Yaklaşık bin yeni doğan bebekten 8-10’unda doğumsal kalp anomalisi görülmektedir. Kalbin kulakçıkları veya karıncıkları arasında delikler, ana atardamar ve toplardamarın yer değiştirmesi veya bu durumların birlikte görülmesi sık rastlanan problemlerdir. Hastalığın şiddetine göre bebeklerin yarısına ilk haftada, geri kalarına ise ilk bir ayda; riskli gebeliklerde ise anne karnındaki bebeğe ekokardiyografi yaparak doğum öncesi tanı konulmaktadır.

Çocukluk döneminde bademcik iltihabına dikkat

Çocukluk çağında kalp açısından dikkat edilmesi gereken en önemli hastalık, akut eklem romatizmasıdır. Mikrobik bir hastalıktır ve boğazda bademcik iltihabı şeklinde başlamaktadır. Daha sonra başta diz olmak üzere eklemlere ulaşmakta ancak asıl hasarı kalpte oluşturmaktadır. Eklem romatizması geçiren çocuklar erken ve doğru tedavi edildikleri takdirde hiçbir kalp hasarı olmadan iyileşebilir.

Alerjik çocuklar kalp açısından kontrol altında olmalı

Yakın dönemde yapılan araştırmalarda; çocukluk çağında astım, egzema, saman nezlesi gibi alerjik durumu olan çocukların kalp hastalığı riski altında olduğu belirlenmiştir. Bu çocukların alerjik olmayanlara göre erişkin dönemde iki kat daha fazla obezite, yüksek kan basıncı, kolestrol yüksekliği ve buna bağlı olarak kalp hastalığı riski bulunmaktadır. Alerjik bir bünyeye sahip olan ve bu nedenle tedavi alan çocukların takibinde bu durum mutlaka göz önüne alınmalıdır.

Sporcu çocuklar için sağlık kontrolü şart

Çocuklar spor sırasında aşırı efor sarf etmektedir. Bu durum sağlıklı bir kalpte problem yaratmazken altta yatan hastalık varlığında sıkıntı oluşturabilir. Çocukların yapacağı sporun zorluk derecesine göre kalp hastalığı açısından detaylı bir kalp muayenesi, elektrokardiyografi ve kalp yapısını kontrol etmek içi EKO gibi testler uygulanmalıdır. Bu tetkikler sonucunda kalp kasında kalınlaşmalar, kalp kapak bozuklukları veya kalp ritminde sorun olup olmadığı tespit edilerek gerekli önlemler alınabilir.

Sağlıklı çocukların kalbi de takip edilmeli

Hiçbir şikayeti olmayan çocuklar için de risk değerlendirmesi yapılmalıdır. Ailede kalp hastalığı öyküsü varsa, çocuk kilolu ve hareketsiz bir yaşam sürüyorsa kalp kontrolleri okul döneminde başlamalıdır. Ergenlik, bir geçiş ve kendine has stres etkenlerinin arttığı bir zaman dilimi olduğundan bu dönemde kalpte çarpıntı sorunları yaşanabilir. Erken tanı ve tedaviyle gerekli önlem alındığında, kalp hastalığı olan çocuklar da sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebilir.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar