28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.339
EURO35.1558
ALTIN2306.8

Veteriner Hekim Laçinbala: Kistli Sakatatları Hayvanlara Vermeyin

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Veteriner Hekim Laçinbala: Kistli Sakatatları Hayvanlara Vermeyin
Abone ol
OSMANİYELİ Veteriner Hekim Ali Laçinbala, özellikle kurban bayramlarında yapılan kesimler sonrası kistli ve hastalıklı sakatatların toprağa gömülmesi gerektiğini vurgulayarak, kesinlikle kedi ve köpeklere çiğ olarak yedirilmemesini istedi.
OSMANİYELİ Veteriner Hekim Ali Laçinbala, özellikle kurban bayramlarında yapılan kesimler sonrası kistli ve hastalıklı sakatatların toprağa gömülmesi gerektiğini vurgulayarak, kesinlikle kedi ve köpeklere çiğ olarak yedirilmemesini istedi.

Türkiye'de kist hidatiğin sorun olmasının en önemli nedenlerinden birisinin de bu sorun olduğunu belirten Lainbala, "Kistli ve hastalıklı sakatatları toprağa gömmek yerine; köpeklere yedirmek ya da rastgele ortada bırakarak sokak hayvanlarının sakatatlarla beslenmelerine sebep olmaktır. Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen kist hidatik  hastalığının etkeni, Echinococcus granulosus adı verilen bir parazittir. Hastalik pek cok organi tutabilmekle beraber; karaciğer tutulumunda karnın sağ üst kısmında ağrı, bulantı, kusma; akciğer tutulumunda ise solunum sıkıntısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi ve göğüs ağrısı görülebilir." dedi.

ANNE ADAYLARI ÇİĞ YA DA YETERİNCE PİŞMEMİŞ ETLERİ YEMEMELİ
Et ile bulaşan bir diğer hastalık olan Toxoplasma; toxoplasma gondii adlı etkenin doku kistleri içeren yeterince pişirilmemiş ya da çiğ etlerin veya enfekte kedilerden bulaşmış gıdaların yenmesi ile oluşmakta olduğunu belirten Laçinbala, "Eğer enfeksiyon hamileliğin ilk haftalarında oluşmuş ise düşük veya anne karnında ölüm ile sonlanır. Anne karnında toxsoplazma enfeksiyonuna yakalanan bebeklerde körlük, sağırlık, zeka problemi, kalp patolojileri veya anne karnında ölüm görülebilir.  Bu nedenle anne adayı olan bayanların çiğ ya da yeterince pişmemiş etleri yemekten ve kedi feçesi ile temastan kaçınmaları gerekir." diye bilgi verdi.  

SAKATATLAR TOPRAĞA GÖMÜLMELİ
Yaz mevsiminde sık görülen  ölümcül seyredebilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi; sonbahar mevsimine girmemize rağmen hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı görülme riski devam eden bir hastalık olduğunu ifade eden veteriner Hekim Laçinbala, "KKKA hastalığının temel bulaşma yolları; virüsü taşıyan kenelerin ısırması, enfekte hayvanların veya hasta kişilerin kan ve vücut sıvıları ile teması iledir. Yaylalık bölgelerde görülen bu hastalık, Kurban bayramı nedeni ile transfer edilen hayvanların üzerindeki keneler ile Osmaniye gibi düşük rakımlarda da görülebilir. Kurban bayramına yaklaştığımız bu günlerde bayramda kesilen kurbanlarımızın, kistli ve hastalıklı olan sakatatlarını ve barsak, tırnak gibi kullanılmayacak olan kısımlarını açıkta bırakmamak; bunları etrafta dolaşan kedi, köpek gibi hayvanların yemelerine izin vermemek gerekmektedir. Bu sakatatları kedi köpek gibi hayvanların kolaylıkla eşeleyip çıkaramayacağı şekilde toprağı derince kazarak gömmek basit; ancak bu hastalıkların yayılmasının önlenmesi için atılacak çok  önemli adımdır."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar