19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5981
EURO34.8121
ALTIN2508.9

Üreticilere zeytin ekipmanı törenle dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üreticilere zeytin ekipmanı törenle dağıtıldı
Abone ol
Atatürk Üniversitesi ile BTC işbirliği arasında yürütülen Sosyal yatırım projesi kapsamında, Osmaniye’deki üreticilere zeytin ekipmanı dağıtıldı.

Atatürk Üniversitesi ile BTC işbirliği arasında yürütülen Sosyal yatırım projesi kapsamında, Osmaniye’deki üreticilere zeytin ekipmanı dağıtıldı.

Osmaniye’nin merkez Köyyeri Köyünde düzenlenen programa Vali Ömer Faruk Coşkun, Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Zafer Tombul, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Bolat, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve köy sakinleri katıldı.
 
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Köyyeri Köyü Muhtarı Veli Usta yaptı. Usta, “Biz köy sakinleri olarak emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Köyümüzün kıraç ve atıl arazilerini değerlendirdik ve üretime katkı sunduk. ”dedi.

Programda konuşan Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve BTC Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mükerrem Kaya, “Atatürk Üniversitesi ve Bakü Tiflis Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Şirketi, 10 yılı aşkın bir süredir Sosyal Yatırım Projeleri uygulamaktadır. Bu projelerde, Atatürk Üniversitesi uygulayıcı ortak olarak yer almaktadır. BTC ise projenin uygulanmasında finansal destek vermektedir.” dedi.

2016 yılından bu yana Osmaniye’de 30 farklı projenin uygulandığını belirten Prof. Dr. Mükerrem Kaya, “Zeytin yetiştiriciliğinin alternatif bir gelir kaynağı olacağı düşüncesiyle İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile beraber zeytin dikilebilecek alanlar tespit edildi ve müteakiben zeytin fidan desteği başlatıldı. Aynı zamanda İl Müdürlüğümüz tarafından zeytin yetiştiriciliğine yönelik eğitim programları da uygulamaya konuldu.

Bugüne kadar 90 Binden fazla zeytin fidanını Osmaniye’ye kazandırdık.” dedi.  Zeytin yetiştiriciliğine yönelik faaliyetlerin bölgesel kalkınmaya önemli katkıları olacağını belirten Prof. Dr. Kaya, “Kamu, özel sektör ve üreticiler arasındaki işbirliğine başarılı bir örnek oluşturulan bu çalışmanın çıktısı olarak, 500’den fazla üreticiye erişmiş bulunuyoruz. “diye konuştu.
 
Daha sonra konuşan Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Mustafa Örel ise, “BTC Şirketi tarafından boru hattının geçtiği köylerimizde 2016-2018 yılları arasında tarımsal konularda toplam 21 projeye 1 Milyon 575 Bin 773 TL destek verilmiştir. Bugün BTC destekli olarak Köyyeri, Kırmacılı ve Aşağı Bozkuyu Köylerimize 4 Bin 320 adet plastik zeytin kasası, 250 adet zeytin toplama örtüsü, 19 adet el traktörü ve 4 adet zeytin hasat makinası dağıtıyoruz.

Projenin toplam bütçesi 290 Bin 240 TL olup, BTC Firmasının desteği 145 Bin 120 TL’dir. İlimiz sınırları içerisinde BTC boru hattının geçtiği köylerde bu makine ekipman dağıtımına ek olarak tamamlayıcı desteklemelere de ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda zeytin ağaçlarını hastalık ve zararlılardan korumak için pulverizatör dağıtımı ve üretilen zeytinyağlarının ideal koşullarda muhafazası için de paslanmaz çelik tank dağıtımına ihtiyaç duyulmaktadır.  ”diye konuştu.      
 
Son olarak konuşan Vali Ömer Faruk Coşkun ise yaptığı konuşmada, “Atatürk Üniversitesi ile birlikte Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Şirketi, ham petrol boru hattının geçtiği köylerimizde hem köylerimizin sosyal altyapısına destek sağlıyor hem de o köylerde yaşayan çiftçilerimizin sosyo-ekonomik durumlarını iyileştirmek üzere destek veriyor.

İlimizde zeytincilik gelişiyor, bugün 4 milyondan fazla zeytin ağacımız var. Ancak sadece ağacın yetiştirilmesi yetmiyor, zeytinlerin hasadının da doğru yöntemlerle yapılması gerekiyor. Bu anlamda bugün burada, hasadın daha sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için gerekli ekipmanları üreticilerimize teslim ediyoruz. Bu ekipmanların zeytin üretiminin daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesine vesile olmasını temenni ediyorum. Tüm üreticilerimize bol bereketli ürünler diliyorum. BTC Şirketine desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. “dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Vali Coşkun ve protokol mensupları tarafından üreticilere; plastik zeytin kasası, el traktörü, zeytin toplama örtüsü ve zeytin hasat makinası dağıtımı yapıldı.

Programın ardından, Vali Coşkun Köyyeri Köyü İlkokulunda incelemelerde bulundu.  Okul Müdürü Osman Yozcu’dan bilgi alan Vali Coşkun, okulun öğrencileri ile de bir süre sohbet etti. Vali Coşkun tüm öğrencilere başarılar dileyerek ziyaretine son verdi.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar