20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Türkiye'de 65 yaş üstü nüfus artıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye'de 65 yaş üstü nüfus artıyor
Abone ol
Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz, Türkiye'de ki 65 yaş üstü nüfusun her geçen yıl arttığını belirtti.
Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz, Türkiye'de ki 65 yaş üstü nüfusun her geçen yıl arttığını belirtti. 

Dr. Boz,  21. Yüzyılda ön plana çıkan en önemli demografik olgulardan birisinin de  nüfusun yaşlanması olduğunu belirterek, "Dünyada insanlar daha uzun yaşamakta, doğum oranları azalmakta ve yaşlı nüfus sayısal olarak artmaktadır. Yapılan araştırmalar, ülkemizin yeni bir demografik yapıya geçmekte olduğunu göstermektedir. 2005 yılında ülkemizdeki 65 yaş üzeri nüfus yüzde 5,7 iken, 2010 yılında yüzde 7,2 ve 2011 yılında ise yüzde 7,6 olmuştur. 2050 yılında ise yüzde 20,3’ya ulaşacağı tahmin edilmektedir." dedi.

Türkiye’de doğumda beklenen yaşam süresinin de giderek artmakta olduğunu vurgulayan Boz, "2000 yılında doğumda beklenen yaşam beklentisi 70,4 yıl iken, 2011 yılı TÜİK istatistiklerine göre ise doğumda beklenen yaşam beklentisi erkeklerde 72, kadınlarda ise 77,1 yıla uzamıştır." diye bilgi verdi.

Dr Boz, "Yaşlılarımızın toplumsal yaşama aktif olarak katılmalarını, sosyal, kültürel ve ekonomik haklara sahip ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamak, kişi, kurum ve devlet olarak öncelikli görevimizdir. Nüfusun yaşlanması sağlıktan sosyal güvenliğe, çevreye, iş olanaklarına, sosyal kültürel faaliyetlere ve aile hayatına kadar toplumun tüm yönlerini etkilemektedir. Bu öngörüden hareketle Bakanlığımız çalışma planlarında yaşlılık ve sağlık hizmetlerinin düzenlenmesine özel önem verilmektedir. Yaşlılara yönelik farkındalık çalışmalarına yönelik Alzheimer Hastalığı, demans, yaşlılarda depresyon ve sık karşılaşılan sağlık sorunları ile ilgili farkındalık materyalleri hazırlanarak bilgilendirme faaliyetleri sürdürülmektedir.

Ayrıca Yaşlılıkta hastalıkların önlenmesi için ileri yaşta bağışıklama, kanserden korunma, yeterli ve dengeli beslenme, yaşlılıkta ağız ve diş sağlığı, yaşlılık döneminde fiziksel aktivite ve egzersiz, yaşlıda düzenli uyku ve uyku bozuklukları, yaşlılık döneminde düşme ve kazaların önlenmesi, yaşlılıkta tüketici bilincinin geliştirilmesi ile ilgili farkındalık çalışmaları da sürdürülebilecektir."dedi.

Dr. Boz, Dünya Alzheimer Günü ve 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü ile ilgili Valilik Binası Fuaye alanında 02 Ekim 2015 tarihinde 10.00-16.00 saatleri arasında stant çalışması yapılacağını, ücretsiz olarak şeker ölçümü, nefes ölçümü, tansiyon ölçümü, boy- kilo ölçümü yapılacağını kaydetti. Alper Latif Boz, "Tüm vatandaşlarımız davetlidir. Yaşlı Vatandaşlarımız Aile Hekimlerine danışmak sureti ile diğer uzmanlıklarla yapılacak konsültasyonlarla uygun koruma, tedavi ve rehabilitasyon programları geliştirilebilirler." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar