29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3712
EURO34.9785
ALTIN2325.5

Sıtma ile mücadele ilaçlama çalışmaları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sıtma ile mücadele ilaçlama çalışmaları
Abone ol
Osmaniye Merkez ile birlikte 7 ilçe ve 164 köyde sivrisinekle mücadele kapsamında ilaçlama çalışmalarına başlandı.

Osmaniye Merkez ile birlikte 7 ilçe ve 164 köyde sivrisinekle mücadele kapsamında ilaçlama çalışmalarına başlandı.

Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Bulaşıcı hastalıklar kontrol programlar şube Müdürlüğü kontrolünde sivrisinek ve vektör mücadelesine başlandı.

Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Hayri Sarı, sivrisinekle mücadele ve ilaçlama çalışmaları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada;

“Sivrisinekler, bulaşıcı hastalıklara aracılık eden canlılar arasında biyolojik potansiyellerin en yüksek olan vektörler arasındadır. İnsanla birlikte sıcakkanlı ve soğukkanlı birçok hayvan grubundan kan emmelerinin yanısıra, dünya üzerinde kutuplar hariç, her anakarada, hemen hemen tüm zoocoğrafik bölgelerde bulunmaları, hızlı üremeleri, çok sayıda verimli yumurta oluşturabilme yetenekleri, aktif uçucu olmaları ve larva evrelerinin çok geniş bir yaşama alanı hoşgürüsü olmaları gibi nedenler, böcekler içerisinde 38 cins altında 3357 tür ve alt tür ile temsil ediken bu canlıları, üzerinde önemle durulması gereken ayrıcalıklı bir konuma getirmiştir.

Sivrisineklerin insan ve hayvanlardan kan emmeleri, çok sayıda öldürücü ve salgın hastalığın etkenini taşımaları nedeniyle kan emici böcekler arasında sağlık ve ekonomik yönden en önemli yeri işgal ederler. Sivrisinekler arbovirüs vertörlüğünün yanısıra tüm dünyada özellikle insan topluluklarını etkileyen ve yoğun ölümlere neden olan 4 önemli hastalığın da taşıyıcılığını yaparlar;

Sıtma ( malaria ), Sarıhumma ( yellowfever ),  Dank humması ( dengue ),  Filarya ( filariasis ).

Bunun yanında mekanik olarak tularemi ve frambozi hastalıklarını bulaştırılar.

Günümüzdeki bilimsel ve teknik gelişmelere rağmen, dünya üzerinde 103 ülkede 2 milyar insan sıtma riski altındadır. Diğer bir değişle, dünya insan populasyonunun %40’ı sıtma hastalığına yakalanma potansiyeli göstermektedir. Bunların, 270 milyonu enfekte olmuş durumdadır. Her yıl bir ya da iki milyon çocuk sıtmadan ölmektedir.

İlimizde sulak nemli alanların fazla olması ve yaz mevsiminin oldukça sıcak geömesi nedeniyle, vektörler ve sivrisinekler için yaşama, üreme alanı olarak uygun bir ortam oluşmaktadır. Zararlılarla mücadele hiç kuşkusuz bilinçli yapılmak zorundadır. Verketörler ile bulaşan hastalıkların önlenmesi için vektör mücadelesinin eğitimli kişiler tarafından yapılması önemlidir. Sivrisinek ve vektör mücadelesi, Müdürlüğümüz Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Müdürlüğü kontrolünde bu konuda eğitimli personellerimiz tarafından yapılmaktadır.

Hava sıcaklığının da artmasıyla İlimiz merkez dahil 7 ilçe merkezinde ve köylerimizin tamamında (164 köy) sivrisinek ve vektör mücadelesine başlandı.

Bu kapsamda; ayda 2 kez 151 köyde larvasit ve araç üstü ULV cihazıyla ilaçlama yapılmakta, 164 köyde de biyosidal ürün uygulaması yapılmaktadır.”dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar