29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3923
EURO35.1017
ALTIN2326.6

'Şehitler diyarı Osmaniye'

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'Şehitler diyarı Osmaniye'
Abone ol
Osmaniyeli Yerel Araştırmacı, Emekli Müze Müdürü İsmet İpek, verdiği şehit sayısı bakımından dikkat çeken Osmaniye için "Şehitler Diyarı" denildiğini söyledi.
Osmaniyeli Yerel Araştırmacı, Emekli Müze Müdürü İsmet İpek, verdiği şehit sayısı bakımından dikkat çeken Osmaniye için "Şehitler Diyarı" denildiğini söyledi.

İsmet İpek, "Şehitlerimizin unutulmaması için şehrin ortasına Şehitler Abidesi yapılması ve üzerine Osmaniye şehitlerinin adlarının yazılması en büyük dileğimizdir." dedi.

İpek, "Şehit, Allah yolunda 'fi-sebilillah' öldürülen müminlere denir. Şüheda 'şehitler' demektir. 'Cennetlik olduğuna şahitlik edilenler' anlamına gelir. Peygamberimiz 'Vatan sevgisi imandandır' demiştir. 'Osmaniye Şehitleri', Osmaniyeli şehitler veya Osmaniye için şehit düşenler demektir. Kucaklayıcı bir ifadedir. Üzerinde gururla yaşadığımız bu toprakların şehit kanlarıyla sulanarak vatan olduğu tarihi bir gerçektir. Bu gururun sorumluluğu için şehitlerimizi hatırlamak ve hatırlatmak da herhalde görevimizdir." dedi.

Osmanlı-Rus Savaşında 2, İç İsyanlarda 3, İstiklal Harbinde 2 Osmaniyeli askerin şehit verildiğini kaydeden İpek, "1909 Ermeni İsyanında silah altına alınan çoğu 76 redif asker ve isyanın ardından Erzin’de idam edilen 17 kişi ile Osmaniye büyük bedel ödemiş bir şehirdir. İdam edilenler içinde Bahçe Müftüsü İsmail Hakkı Efendi, sadece Osmaniye’nin değil Osmanlının simgesi bir isimdir.

1.Dünya harbinde Osmaniye; Şark/Kafkasya cephesinde 6, Romanya cephesinde 1, Irak cephesinde 4, Filistin cephesinde 6, Garp cephesinde 3, Yemen cephesinde 2, Bilinmeyen cephelerde 6 ve Çanakkale cephesinde 67 şehit vermiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde başlatılan Milli Mücadelede kurulan Osmaniye Kuvayımilliye teşkilatına “Erkek aslan aslan da dişi aslan aslen değil mi?” diyerek çete olarak giren ve Fransız karargahına yapılan baskında çeteleri coşturmak için ileri atıldığı zaman alnından vurularak şehit düşen kadın kahraman Rahime Hatun, Mamure baskınında şehit düşen Kaymakam Saim Bey ve bu şehirden düşmanları kovarken şehit düşen 65 çete Osmaniye şehitleridir.

Devletinin isteği üzerine Kore’ye giden ve şehit düşen 4 Osmaniyeli, kahramanlığın uzak diyarlardaki ifadesidir. Beyrut Büyükelçiliği 1. Kâtibi Oktar Cirit, Kıbrıs Şehidi Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu Osmaniye için çok özel anlam ifade eden şehitlerdir. Zorkun Yolunda, Dereli Orman İşletme Deposunda ve Karataş Yaylasında şehit düşen 11 askerin hatırası bize emanettir.

Bölücü teröristlerle “Vatan bölünmez” diye mücadele ederken veya halkın huzuru için görev yaparken can veren 54 Asker, 13 Polis, 1 Öğretmen, 1 Belediye Memuru, 1 Korucu olmak üzere 70 Osmaniyeli şehidimiz; Asri Mezarlıkta, Şehitlikte, Karaçay, Karacalar, Gebeli, Akyar, Bahçe, Cevdetiye, Çona, Değirmencağı, Dereobası, Gökçedam, Issızca, Kırmacalı, Kırmıtlı, Koçyurdu, Nohuttepe, Sarpınağzı, Şekerdere, Tehçi, Yeniköy’de, huzurlu kabirlerinde, ay yıldızlı bayraklarının gölgesindedir.

Verdiği şehit sayısı bakımından dikkat çeken Osmaniye için “Şehitler Diyarı” denilmiştir. 7 Ocak 1974’deki Kurtuluş Bayramında yaptığı konuşmada 50. Piyade Alayı Komutanı Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu demiştir ki; “Vatan için ölenleri ve vatan için gazi olanları saymasını bilmeyen milletler tarih sahnesinden silinmek zorundadır." diye bilgi verdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar