25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.4959
EURO34.9259
ALTIN2437.2

Sağlık Müdürü’nden “Akciğer kanseri” açıklaması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sağlık Müdürü’nden “Akciğer kanseri” açıklaması
Abone ol

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, “Akciğer kanseri farkındalık ayı” nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak, kanser hastalığına dikkat çekti.

İl Sağlık Müdürü Dr. Öznavruz açıklamasında şu bilgileri aktardı:

“Sigara ve sigara dumanı, başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türünün ortaya çıkmasında sebep olmaktadır. Bu kanserlerin bazıları solunum sistemi, ağız içi gibi sigara dumanının doğrudan temas ettiği organlar olurken, bazı kanser türleri sigara dumanı ile teması olmayan organlarda meydana gelmektedir. Tütün dumanı içinde bulunan katran, kanserin ortaya çıkması bakımından en önemli maddedir. Ayrıca tütün yandığı zaman ortaya çıkan ve sayısı binlerle ifade edilen maddeler arasında kansere neden olan başka etkenler de söz konusudur. Bu maddeler kan dolaşımı ile vücuda yayılmakta ve çeşitli organlarda kansere yol açmaktadır. Bugünkü bilgilere göre tütün kullanımı en az 10 değişik kanserin meydana gelmesinde direkt etkilidir.

Akciğer kanserinin %90’ı sigara nedeniyle meydana gelirken, ayrıca Larinks Kanseri, Ağız Boşluğu, Farinks, Özofagus, Mide, Kolon, Pankreas, Böbrek, Mesane, Meme Ve Serviks Kanserlerinin oluşumunda da sigaranın etkin rolü vardır. İnsanlardaki bütün kanserlerin yaklaşık olarak üçte birinden sigara sorumlu tutulmaktadır.

Pasif İçicilik De Kanser Sebebidir.

Dünya da her yıl, sigara içmeyen 7.300 kişi, ikinci el sigara dumanı nedeniyle akciğer kanserine yakalanıp hayatlarını kaybetmektedir. Sigara kullanıyor olmanız, sadece sizin değil çevrenizdeki bireylerinde kansere yakalanma sebeplerindendir. Sigara içmeyen fakat ikinci el dumana maruz kalan kişilerin akciğer kanserine yakalanma riski %20 ila 30 daha yüksektir. Kısa bir süre ikinci el dumana maruz kalmak bile hücrelere zarar vererek kanser olmaya neden olabilir.

Akciğer kanseri kalıtsal bir hastalık değildir ancak akciğer kanseri olan kişilerin yakınlarında risk artmaktadır. Bu nedenle akciğer kanseri olan kişilerin yakınları sigara ve diğer risk faktörlerinden uzak durmalıdır.

Anne ve babaların evlerinde içtiği sigaradan dolayı pasif içiciliğe maruz kalan çocukların kansere yakalanma riski artmaktadır.

Pasif içicilikte anne karnındaki fetüs, bebekler ve çocuklar daha büyük risk altındadır. Gelişmekte olan akciğer, beyin gibi organlar zarar görürler. Solunum sistemi gelişimini olumsuz etkilenmektedir.

Pasif içiciliğe maruz kalan hamile kadınların bebeklerinde astım riski daha yüksektir. Bağışıklık sistemini etkileyerek doğum sonrası bebeklik döneminde başlayan solunum yolu enfeksiyonlarının oluşmasını kolaylaştırmaktadır. Düşük, ölü doğum ve yenidoğan ölümlerini arttırmaktadır.

Ülkemizide etkisi altına alan Koronavirüsten korunurken kanser özellikle Akciğer Kanseri olan vatandaşlarımzın bir kat daha fazla dikkat etmeleri gerekmekte ve daha fazla korunmaya ihtiyaç duymaktadırlar.

Covid-19'un bulaşma yolları havadan veya hastalık bulaşmış yer ve kişilere temas ile olduğundan vatandaşlarımız;

* Kalabaklık yerlerde hasta insanların bulunabileceğini düşünerek mümkün olduğunca buralardan uzak durmalı,

* İzole ev ortamından çıkmak zorunda kalınır ise mutlaka maske takılmalı ve 1 buçuk metre mesafe kuralına uygun davranılmalı,

* Hastalık bulaşma riski olan herhangi bir şeye (Kapı kolu, para ve benzeri) her temastan sonra elleri bol su ve sabun ile 20 saniye yıkamalı veya yıkama şansı yok ise ellerini mutlaka dezenfektam ile ovalayarak dezenfekte etmelidir.

Kasım Ayı Akciğer Kanseri farkındalık etkinlikleri kapsamında sigara içen vatandaşlarımızı Müdürlüğümüze bağlı Sağlıklı Hayat Merkezleri Sigara Bırakma Polikliniklerine sağlıklı bir hayata adım atmak üzere davet ediyorum.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar