16 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.4912
EURO34.5513
ALTIN2491.2

Portakal odununu mangal kömürüne dönüştürüyorlar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Portakal odununu mangal kömürüne dönüştürüyorlar
Abone ol
Osmaniye'de kiraladıkları arazide çalışan aile, satın aldıkları portakal odununu, özel yöntemle yakarak mangal kömürü haline getirip para kazanıyorlar.

Osmaniye'de kiraladıkları arazide çalışan aile, satın aldıkları portakal odununu, özel yöntemle yakarak mangal kömürü haline getirip para kazanıyorlar.

Zahmetli ve yoğun mesai isteyen işte gece gündüz çalışan işçiler, piramit şeklinde dizilen ve büyüklüğüne göre 15 ile 40 gün arasında içten içe yakılan odun parçalarından 5'te 1 oranında kömür elde ediyor.

Merkeze bağlı Dervişli Köyü E90 otoyolu civarında ki kiralanan arazide mangal kömürü işçisi olarak çalışan Yunus Aydın, verimden düşen portakal bahçelerini bulup kestiklerini belirterek, "Bizim söktüğümüz verimsiz portakal ağalarının yerine yenisi dikilmekte. Söküp getirdiğimiz ağaçları ise biz burada doğrayıp çatarak yakıp mangal kömürüne dönüştürüp satıyoruz. Kökleri temizledikten sonra alt tabanı kuruyoruz. Üstüne ise beden ağaçlarını dizerek büyük bir ocak oluşturuyoruz. Üstünü ise saman ve toprak ile kapatıp içerisine ateş bırakıyoruz. Büyüklüğüne göre bu ocaklarımız 15 -20 gün yanıyor, bazen bir aydan fazlada sürebiliyor bu işlem." dedi.

Bu işi çocukluktan bu yana yaptığını belirten Aydın, kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte talebin de arttığını söyledi. Aydın, "Yaptığımız mangal kömürlerini taleplere göre Türkiye'nin tüm illerine göndermekteyiz. Fiyatlar ise alt tabandan gitmekte. Günlük ortalama 10-12 saat çalışıyoruz. Gece nöbetlerimiz oluyor. Çünkü saman yanarsa ateş alır o yüzden geceleri nöbet tutmaktayız. 15 gün yandıktan sonra ocağımızı muşamba altında dinlendiriyoruz ve daha sonra çuvallara koyarak satışa hazır hale getirip istenilen yerlere gönderiyoruz." dedi.

Doğma büyüme ailecek bu işin içinde olduğunu ve 7 yıldır da düzenli olarak çalıştığını söyleyen Özkan Aydın ise kömür yapımı için bölgede sadece portakal ağaçlarının kullanıldığını belirterek, "Portakal ağacı, mangalda daha güzel oluyor. Çıtırdama yapmaz ateş atmaz, ete zarar vermez o nedenle çok tercih edilmektedir. Diğer kömürler eti çabuk yakmaktadır." diye konuştu.

Kurumuş verimden düşmüş portakal ağaçlarının kullanıldığını söyleyen Özkan Aydın, "Meyve veren ağaçlar zaten kesilmez. Kurumuş, çürümüş meyve vermeyen ağaçları kesip kömür yapıyoruz. Havalar çok sıcak ama artık sıcak işlemiyor. Tepenin sıcağı kömürün sıcağı kadar değil, alıştık. Emeğimizin karşılığını mal giderse alıyoruz, gitmezse alamıyoruz. Bu işi ülkede yapan çok, dışarıdan da geliyor, birde korona virüs saldığının etkisi ile satışlarımız iyice düştü." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar