20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Osmaniyeli eczacılar organlarını bağışladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniyeli eczacılar organlarını bağışladı
Abone ol
Osmaniye Eczacılar Odası tarafından organ bağışı kampanyası düzenlendi.
Osmaniye Eczacılar Odası tarafından organ bağışı kampanyası düzenlendi.

Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında oda binasında gerçekleştirilen toplantıda, Osmaniyeli eczacılar form doldurarak organlarını bağışladı.

Türkiye'de 12 yılda organ nakil sayısının 6 kat arttığını ve nakil beklerken nakil olamadan ölenlerin oranının da yüzde 30'larda olduğuna değinen Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Gül, "Kan bağışının yaygınlaşması gibi organ bağışının da yaygınlaşması gerekiyor. Biz Osmaniye'deki eczacılar olarak bu konuda farkındalık oluşturmak adına bir araya geldik. Burada organ bağışında bulunmak isteyen eczacı arkadaşlarımız form dolduracaklar." dedi.  

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Bahar, "Sağlıklıyken aklımıza ne organ ne doku nede kan bağışı geliyor. Organ nakillerinde ciddi bir artış var ama biz gelişmiş ülkeler  olarak kabul ettiğimiz ülkelerde yarışabilecek bir duruma doğru hızla ilerliyoruz. Ayrıca niye daha fazla olmasın diye de bir çaba içerisindeyiz. Organlarımızı bağışlamakla bu iş bitmiyor. Eczacılarımızdan bu konuda gelen hastalarına organ bağışı konusunda da bilgilendirmeler yaparlarsa bizler çok mutlu oluruz" dedi.

Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Ayşe Güvenç ise son yıllarda organ bağışı konusunun oldukça yaygınlaştığını belirterek, "Organ bağışını canlı insan ve donörden olmak üzere iki şekilde sağlayabiliyoruz. Canlı donörde Türkiye Avrupa'da birinci sırada ama bu istenen bir şey değil. Çünkü canlı bir insanı yarım bir insan haline getiremiyor sakta sağlığını bir yerde tehlikeye atmış oluyoruz. Donörden yapılan organ bağışları ise beyin ölümü gerçekleşmiş insanlardan alınan organ nakilleridir. Bizlerde donörlerden yapılan organ bağışlarının arttırılması için çaba gösteriyoruz. Bu konuda da önemli derecede yol aldık gibi görünüyor" dedi.

İl genelinde bugüne kadar 309 organ bağış sayısı olduğunu ifade eden Güvenç, "Türkiye genelinde ise bu sayı 154 bin 603 olarak sistemden aldık. Kurum sıralamamız ise Türkiye genelinde 59'uncu sırada. 22 bin 168 tane böbrek nakli bekleyen hasta var.  Bu yıl yapılan nakil ise 2 bin 642, kalp nakli ise 626 kişi bekliyor bu yıl 73 kişiye kalp nakli yapılmış. Karaciğerde 2 bin 211 kişi nakil bekliyor. Organ beklerken yüzde 30 civarında hastamızı kaybediyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından programa katılan eczacılar, gönüllü olarak organ bağışında bulundular.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar