29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3726
EURO34.9703
ALTIN2325.6

Osmaniye'de İlk Defa Şeker Hastalığı Ameliyatı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye'de İlk Defa Şeker Hastalığı Ameliyatı Yapıldı
Abone ol
Osmaniye'de özel bir hastanede ilk defa şeker hastalığı ameliyatı yapıldı.
Osmaniye'de özel bir hastanede ilk defa şeker hastalığı ameliyatı yapıldı.

55 yaşındaki işçi emeklisi Fatih Arslan'a yapılan ameliyatın başarılı bir şekilde sonuçlandığını söyleyen  Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kenan Yüce, Türkiye’de bu ameliyatı yapan 4 cerrahın olduğunu, İstanbul ve Ankara’dan sonra bu ameliyatı yapan üçüncü merkezin Osmaniye olduğunu söyledi.

Osmaniye’de ilk defa yapılan şeker hastalığı ameliyatının İstanbul'da yapılanlara göre 3'te bir fiyatına yapılırken ameliyat süresi ise 3 saat kısaldığı kaydedildi.

Şeker hastalığı için yapılan ameliyatlarının Dünya'da Obezite ameliyatlarından sonra fark edildiğini belirten Op. Dr Kenan Yüce, "Obezite için yapılan mide küçültme ameliyatlarından sonra şekerin düştü ve düzene girdiği görüldü. Yapılan araştırmalar sonrası midede salgılanan bir hormonun azalması ile vücutta insüline ait direncin azalmasını ve düzelmesini sağladığı görüldü." dedi.



Şeker için mide ameliyatlarının prensibinin midede salgılanan  GHERLİN hormonunun azaltılması olduğunu belirten Yüce,"Gherlin hormonunun azaltılması için yapılan midenin küçültülmesi için midenin bir kısmının kesilip alınmasıdır. İnce bağırsağın son kısmının kesilerek bağırsağın baş kısmına eklenmesidir.  Yanı sondan alınıp başa eklenmesidir. Bağırsağın son kısmında salgılanan GLP-1 hormonunun  erken salgılamasını sağlamaktır. Burada amaç GLP-1 hormonunun  erkenden salgılanması yanı yemek yenir yenmez salgılanmasını sağlamaktır. Yapılan ameliyat sonrası hastalarda insülin direncinin arttıran Ghrelin hormonunu azaltılıyor. Yemek yendikten sonra erkenden GLP-1 hormonunu salgılanıyor. Bundan dolayı hastalarda şeker düşüyor. Bu ameliyatlardaki başarı dünya genelinde yüzde 96 dolaylarındadır" dedi.

Bu ameliyatı dünya genelinde çok az ülkede yapıldığını vurgulayan Yüce, “Bu ameliyatın yapıldığı dünya genelinde 5-6 ülke var. Dünya genelinde bu ameliyatı yapan cerrah sayısı 8-11 cerrah yapabiliyor. Gelecekte çok fazla sayıda cerrah bu ameliyatı yapmaya başlayacaktır. Türkiye bu bakımda lider bir ülke durumundadır. Türkiye’de bu ameliyatı yapan 4 cerrah İstanbul ve Ankara’da yapmaktadır. İstanbul ve Ankara’dan sonra bu ameliyatı yapan 3. Merkez olarak Osmaniye'dir. Bu ameliyat Osmaniye’de ilk kez yapıldı.  Ameliyatın ilk defa yapılacağını bilerek kabul eden hastamız Fatih Aslan kardeşimizi yaptık. Bu ameliyat ilk yapıldığında İstanbul’da 8 saat 30 dakika sürmüş. Bizim ameliyatımız 5 saat 30 dakika sürdü” diyerek yapılan operasyon hakkında bilgi verdi.

Daha önce şekerden dolayı çok sıkıntı çeken ve bir ayak parmağını kaybeden 2 çocuk babası Fatih Arslan ise doktoruna teşekkür ederek, "Buraya gelmeden önce şekerim 550 civarındaydı. Kendimi çok yorgun çok bitkin hissediyordum. Şuanda şekerim gayet normal gayet iyi ve kendimi dinç hissediyorum.”  dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar