29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3822
EURO35.0188
ALTIN2325.8

Osmaniye'de 'Hava Kirliliği' tehlikeli boyutta değil!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye'de 'Hava Kirliliği' tehlikeli boyutta değil!
Abone ol
Osmaniye Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdulvahap Güven, Hava Kalitesi Gözlem İstasyonu vasıtasıyla son dört ayda gerçekleştirilen hava kirliliği ölçümlerinde eşik değerlerinin aşılmadığını söyledi.
Osmaniye Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdulvahap Güven, Hava Kalitesi Gözlem İstasyonu vasıtasıyla son dört ayda gerçekleştirilen hava kirliliği ölçümlerinde eşik değerlerinin aşılmadığını söyledi.

Hava kirliliğinin, doğrudan veya dolaylı olarak insan sağlığını etkileyerek yaşam kalitesini düşürmekte olduğunu belirten Güven, "Günümüzde hava kirliliği nedeniyle yerel, bölgesel ve küresel sorunlar yaygın olarak yaşanmaktadır. Hava kirliliğinin başlıca kaynakları; sanayi, motorlu kara taşıtları ve ısınma amaçlı kullanılan katı yakıtlardır. İlimizde, Hava kirliliği ile mücadele kapsamında yapılan iş ve işlemler Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği çerçevesinde yapılmaktadır" dedi.

İlin hava kalitesinin, Orman İşletme Müdürlüğü bahçesinde bulunan Hava Kalitesi Gözlem İstasyonu vasıtası ile 7 gün 24 saat izlendiğini kaydeden Müdür Güven, "Bu istasyonda, Kükürt dioksit, Partikül Madde, Sıcaklık, Rüzgar Hızı ve Yönü, Basınç ve Bağıl Nem gibi parametreler ölçülmektedir. Hava Kalitesi Gözlem İstasyonu vasıtası ile ölçülen ölçüm sonuçları incelendiğinde, ölçülen değerlerinin bazı günlerde 24 saatlik limit değerin üzerinde olduğu, ancak uyarı eşik değerinin aşılmadığı, değerlerin ise saatlik limit değer ve uyarı eşik değerlerinin çok altında olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, 01 Eylül  - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen ölçümler incelendiğinde İlimizde uyarı eşiklerinin aşılmadığı görülmektedir." dedi.

Hava Kirliliğinin önlenmesi kapsamında etkin denetimler yapıldığını vurgulayan Güven, "Ancak kirlilik ile mücadele kapsamında bu denetimler tek başına yetersiz kalmakta olup, topyekûn mücadele için bazı kamu kurum ve kuruluşları ile tüm vatandaşlarımızın konuyla ilgili gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir. Konu ile ilgili olarak vatandaşlarımıza da görevler düşmektedir. Öncelikli olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen “Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi” ne sahip işyerinden kömür alınmalıdır. Kaçak, izinsiz ve torbasız kömür alınmamalıdır. Kükürt oranı düşük, kalorisi yüksek, kül ve nem oranı düşük kömürlerin tercih edilmelidir. Yakıt olarak lastik, plastik, naylon, çöp, fıstık kabuğu, yanık yağ gibi malzemelerin yakılmaması, bu yakıtları yakanların ilgili birimlere bildirilmesi, Soba alımında TSE belgeli olmasına dikkat edilmesi, Alttan yakmalı ve teneke sobaların kullanılmaması, Kış sezonu boyunca baca temizliğinin yapılmalıdır. Bacalardaki sızıntı ve çatlakların onarılması, Yanma verimindeki düşme havadaki kirletici parametrelerin artmasına sebep olmaktadır. 8-Soba yakarken ilk tutuşturma ateşinin üstten yapılması ve sobaya poşetle kömür atılmaması, Aşırı derece nemli kömür ve odun kullanılmaması, Sıvı yakıtlı yanma sistemlerinde kalorifer (kal-yak) yakıtı kullanılması, ham petrol, yanık yağ veya bunların karışımı yakıtların kullanılmaması gereklidir. Hava Kirliliği ile ilgili şikayetlerin Alo 153 zabıta hattına veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 0328 8261510 no'lu telefonuna ihbar etmeleri olarak sıralanmaktadır. İlimizde ek olarak ikinci bir istasyonun kurulması ile elde edilecek veriler, Hava kirliliğinin takibi, nedenleri, kaynaklarının tespiti, kirliliğin azaltılması ve “Bölgesel Temiz Hava Planlaması” konularında yapılacak çalışmalara önemli katkılar sağlayacaktır. Sonuç olarak, konu ile ilgili gerekli çalışmaların yapılması, kirlilik ile mücadelede birlikte hareket edilmesi ve kirliliğe karşı duyarlı olunması ile birlikte artan hava kalitesi, daha temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama imkanı sağlayacaktır." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar