29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3726
EURO34.9703
ALTIN2325.6

Organ Bağışında 1 Can, 4 Kişiye Hayat Verdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Organ Bağışında 1 Can, 4 Kişiye Hayat Verdi
Abone ol
Osmaniye’de 16 yaşındaki bir gencin beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından yapılan organ bağışı sonunda 4 kişiye can verdiği bildirildi.
Osmaniye’de 16 yaşındaki bir gencin beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından yapılan organ bağışı sonunda 4 kişiye can verdiği bildirildi.

Osmaniye Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzman Doktor Cem Uraldı, organ bağışı ve 4 kişinin yeniden sağlığına kavuşturulması ile ilgili bilgi verdi.

Uzman Doktor Uraldı, Organ bağışının kan naklinden farkının olmadığını belirterek; “Hayat kurtarma anlamında, sağlıklı olan her organ bağışlanabilir. On sekiz yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkes, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabilmekte ve bunlar günümüz tıp teknolojisiyle nakledilebilmektedir. Bir kişi organlarını bağışlayarak bir çok insanın yaşamasına vesile olabilir.”dedi.

Osmaniye’de 16 yaşında bir gencin 25-27 Şubat 2016 tarihleri arasında Devlet Hastanesi Cerrahi yoğun bakım servisinde 3 ün takip edildiğini belirten Dr. Uraldı, hastanın beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından ailesinin kararı ile organlarının bağışlandığını bildirdi.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzman doktor Cem Uraldı, organ nakli ile ilgili gelişmelerle ilgili bilgilendirme yaparak; “İlimiz Organ Koordinatörü Doktor Ayşe Taş Güvenç tarafından.

Adana Bölge Koordinasyon Merkezi ile iletişime geçilmiş, hazır bulunan Nöroloji ve Anestezi Uzmanlarından oluşan hekimler tarafından hastanın durumu değerlendirilmiş, beyin ölümünün gerçekleştiği organlarının nakledilebilir olduğu tespitinde bulunulmuştur. Ankara Ulusal Koordinasyon Merkezi bilgilendirilerek organ ve doku nakli organizasyonu yapılmıştır. Hastanemiz Radyoloji Uzmanı Dr.Harun Çam, Kardiyoloji Uzmanı Dr.Ahmet Karabacak, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr.Çetin Turan tarafından hasta ile ilgili tüm teklikler yenilenmiş ve uygun görüşler alınmıştır.

Organ çıkarımı için Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Ekibi KALP için, Başkent Üniversitesi Adana Hastanesi Ekibi Karaciğer için ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi ekibi iki böbrek için Osmaniye Devlet Hastanesine gelerek gerekli müdahaleyi yapmış alınan organlar nakledilecek hastaların bulunduğu illere hava ve karayoluyla ulaştırılmıştır. Organ Çıkarımı Operasyonu 28 Şubat 2016 tarihi saat: 05:30 da başlamış ve saat:08:00’a kadar devam etmiştir.

Bağışlanan organlardan KALP Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesine,  KARACİĞER Başkent Üniversitesi Adana Hastanesine BÖBREKLER Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi (iki ayrı hastaya) nakledilmek üzere ulaştırılmıştır. Organ bağışı bekleyen 4 hastaya nakledilmek üzere ulaştırılmıştır.

Osmaniye, Adana, Ankara Organ Doku Nakil Koordinatörlüklerinden oluşan ekibin yaklaşık 22 saatlik  koordineli  çalışması sonucunda  1 bağışçı  organ bekleyen 4 hastaya umut olmuştur.”dedi.

Doktor Uraldı gerçekleşen organ bağışı olayı ile ilgili olarak; “Organ bağışının ilk anından son anına kadar özverili bir şekilde çalışan İlimiz Organ Doku Koordinatörü Doktor Ayşe Taş Güvenç, Hastane Nöbetçi İdari Amiri Biyokimya Uzmanı Dr.Fatma Karazindiyanoğlu, Organ Doku Koordinatör Yardımcısı Hemşire Fethiye Betül Telli, Anestezi Uzmanı Banu Ertan Tol, Ameliyathane Ekibi: Olcay Aladönmez, Hacer Hale Yıldırım, Melek Tohumoğlu ve Hatice Aksanşensoy, Cerrahi Yoğun Bakım Ekibi: Derya Yaşar Temiz, Nejla Sert Poyraz, Hatice Işıklı, Ömer Şahin ve emeği geçen diğer personellerimizi  emeklerinden dolayı tebrik ederiz.”Diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar