20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Organ Bağışı haftası başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Organ Bağışı haftası başladı
Abone ol
Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen “organ bağışı haftası” etkinlikleri, Osmaniye’de de sağlık kurumlarında farkındalık oluşturularak kutlanıyor.

Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen “organ bağışı haftası” etkinlikleri, Osmaniye’de de sağlık kurumlarında farkındalık oluşturularak kutlanıyor.

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, Organ bağışı haftası nedeniyle yaptığı açıklamada; “Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım   vatandaşlarımızın konuya olan duyarlılıklarını arttırmak organ bağışını arttırmak amacıyla "Organ Bağış Haftası" olarak farkındalık oluşturulmaktadır.  

Müdürlüğümüze bağlı  sağlık tesislerinde halkımızı bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak amacı ile bir çok etkinlik hafta boyunca düzenlenmektedir.

Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile, tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesine organ bağışı denir. Yasal düzenleme ile 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan her fert organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.

Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denir.

Organ nakli son evredeki organ yetmezliği için en iyi hayat kurtarma yoludur.Tıp bilimindeki gelişmeler her geçen gün hız kazanmakta, dünyada ve ülkemizde konusunda uzman hekimlerimizce başarılı nakiller yapılmakta ve hastalarımızın  tekrar sağlığına kavuşması sağlanmaktadır.
 
Yeterli personel, tıbbi ve teknik donanıma sahip olmamıza ve  yoğun bakım ünitelerinde her gün onlarca hastaya beyin ölümü tanısı konulmasına rağmen kadavra donör sayısındaki yetersizlik nedeniyle organ ve doku bekleyen hastaların sayısı artmakta ancak, organ nakil sayısı aynı oranda artış göstermemektedir. Bunun en büyük nedeni yapılan tüm çalışmalara rağmen  hala organ bağışı  konusunda toplumda, gerek tıbbi, gerekse dini açıdan eğitim ve bilgi eksikliğinin bulunmasıdır. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 06.03.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Aynı kurul organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır. 

Kur’an-ı Kerim’de Maide Suresinin 32. ayetinde, “Kim de bir nefsin yaşamasına sebep olursa, bütün insanları yaşatmış gibi olur” diye beyan olunmaktadır.Bütün büyük dinlerde de benzer kararlar mevcuttur.
 
İslam dini, sıhhati korumayı ve bedenin selametini emretmektedir (Hedy-ül-İslami). 

Organ naklinde din, dil, ırk ayrılığı gözetilmez (El-Hedyül-İslami).

Nakledilen organın ahirette kendisine dönüp dönmeyeceğinden endişe edenlere Kıyame Suresi, 3-4. ayetini örnek verirsek; “İnsan kendisinin kemiklerini bir araya getiremeyeceğimizi mi sanıyor? Evet, bizim onun parmak uçlarını ile aynen eski haline getirmeye gücümüz yeter” denmektedir.

Vatandaşlarımızı  Organ Bağışı  konusunda duyarlılığa davet ediyoruz. 

Her yıl yaklaşık 4000-4.500 kişi organ bekleme listesine eklenmektedir. 

Her an organ bekleyen bir hasta olabiliriz. 

Unutmayın ki; organ bağışı hayat bağışıdır. 

Bir organ bağış kartı alın. Gelin siz de bir hayat kurtarın…

Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım   vatandaşlarımızın konuya olan duyarlılıklarını arttırmak organ bağışını arttırmak amacıyla "Organ Bağış Haftası" olarak farkındalık oluşturulmaktadır.  

Müdürlüğümüze bağlı  sağlık tesislerinde halkımızı bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak amacı ile bir çok etkinlik hafta boyunca düzenlenmektedir.
 
Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımız;

İl ve İlçe Sağlık  Müdürlükleri, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezlerine başvurabilir, ayrıca; -e nabız sistemi üzerinden organ bağışında bulunabilirler.   
 
Şuan; 22.359 Kişi Böbrek,  2.129 Kişi Karaciğer ve 1.071 Kişi Kalp Nakli için beklemektedir.

Ülke genelinde toplam 386.707 Kişi Organ Bağışında bulunmuş olup, Osmaniye ilimizde 449 bağış bulunmaktadır.(Güncel Rakamlardır.)

Her yıl binlerce kişi organ yetmezliği nedeni ile hayatını kaybetmektedir. 

Organ bağışı konusunda duyarlı olalım ve etrafımızdaki kişileri de Organ Bağışı Yapmaya teşvik edelim.”dedi. 
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar