25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5138
EURO35.0224
ALTIN2432.4

'Öğretmenlerin Tuttuğu Nöbet Hukuki Değil'

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'Öğretmenlerin Tuttuğu Nöbet Hukuki Değil'
Abone ol
Aktif Eğitimciler Sendikası Osmaniye Temsilcisi Bünyami Gökbaş, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okullardaki nöbet uygulamasının hukuka ve hakkaniyete aykırı ve zorla çalıştırma olduğunu ifade etti.
Aktif Eğitimciler Sendikası Osmaniye Temsilcisi Bünyami Gökbaş, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okullardaki nöbet uygulamasının hukuka ve hakkaniyete aykırı ve zorla çalıştırma olduğunu ifade etti.

Gökbaş, bakanlığının  hukuki ve öğretmene yakışır bir düzenleme yapmaya çağırdı.

AES Osmaniye Temsilciliği Binasında basın açıklaması yapan Gökbaş, öğretmenlik mesleğinin son yıllarda maddi ve manevi açıdan itibar kaybı yaşadığını ve hukuksuz ve mesleki esaslara aykırı uygulamalarının da bu erozyona zemin hazırladığını ifade etti.

Bünyami Gökbaş,"Öğretmene tutturulan nöbetin hukuk ilkelerinde yer almamaktadır. Öğretmenin güvenlik sağlamaya yönelik nöbet tutması mesleki açıdan uygun değildir. Hiçbir öğretmen mesleğine yönelik bilgi ve donanımın kazandırıldığı okullarda ya da programlarda nöbet görevi ile ilgili eğitim almamaktadır. Buna rağmen nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmen nöbeti süresince mesleği ile değil güvenlik işlemleri ile uğraşmak zorunda kalmakta hatta yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Uygulamada bırakın güvenlik sağlamayı, öğretmenin kendi güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Devletin güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak onları olası saldırılar karşısında hedef haline getirmesi kabul edilemez." dedi.

Öğretmenin nöbet görevi karşılığı verilmediği için  bir emek sömürüsü olduğunu dikkat çeken Gökba,"Hukuki dayanaktan yoksun, mesleğe aykırı nöbet uygulaması mevcut şekliyle öğretmene dayatılan bir angarya ve zorla fazladan çalıştırmadır. Diğer bütün mesleklerde nöbet karşılığında ek ödeme yapılmaktadır. Ancak öğretmene fazladan iş yükü getiren bu külfet karşılığında hiçbir ek ücret ödenmemektedir." diye konuştu.

Eğitim çalışanlarının okulların güvenliğinden sorumlu olmak istemediklerini de belirten Gökbaş, "Öğretmenlerin Okullarda tuttukları nöbetlerle ilgili eğitim çalışanlarına yapılan ankette eğitim çalışanlarına üç soru yöneltilmiş ve görüşleri istenmiştir. Anket sonuçlarına göre; Nöbet görevi karşılığında ek ders ücreti ödenmeli midir? Sorusunu 2 bin 586 eğitim çalışandan yüzde 93’ü nöbet görevi karşılığında ek ders ödenmesi yönünde görüş bildirmiştir. 2 bin 547 eğitim çalışanına  nöbet görevi öğretmenler için angarya mıdır ? Sorusunu katılımcıların yüzde  85’i nöbet görevinin öğretmenler için bir angarya olduğu ve asli görevinin dışında iş verildiği yönünde görüş bildirmiştir. Okulların güvenliğinden öğretmenler sorumlu olmalı mıdır? Sorusuna ise 2 bin 593 eğitim çalışanın 132’si Evet derken 2 bin 461 katılımcı Hayır cevabını vermiştir. Eğitim çalışanlarının  yüzde 95’i okulların güvenliğinden öğretmenlerin sorumlu olmaması önünde görüş bildirmiştir. Aktif Eğitim-Sen olarak hukuki temelden yoksun, öğretmenlik mesleğinin esaslarına aykırı, keyfi  uygulanan ve karşılıksız emek sömürüsü anlamına gelen nöbet uygulamasına karşı çıkıyoruz. Bu  uygulamayı bütün okullarımızda protesto ediyor, hükümeti ve MEB’i biran evvel bu konuda hukuki, hakkaniyetli, öğretmene yakışır bir düzenleme yapmaya çağırıyoruz." diyerek tepkilerini dile getirdiler.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar