20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Kent Müzesi, Eski Zanaatları Geleceğe Taşıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kent Müzesi, Eski Zanaatları Geleceğe Taşıyor
Abone ol
Osmaniye Belediyesi Kent Müzesi, yakın tarihin unutulmaya yüz tutmuş zanaatlarını balmumu heykellerle geleceğe taşıyor.
Osmaniye Belediyesi Kent Müzesi, yakın tarihin unutulmaya yüz tutmuş zanaatlarını balmumu heykellerle geleceğe taşıyor.

Tarihsel izlerin anlatıldığı müzede kalaycılık, kaşıkçılık, bıçakçılık, semercilik, demircilik, nalbant, köşker, halıcılık, terzi gibi insanların bir dönem geçim kaynağını oluşturan meslek grupları heykel ve figürler kullanılarak sergileniyor. Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara yaklaşık 600 eserin sergilendiği müzenin bir bölümünü arasta çarşısı oluşturulduğunu, burada eski zanaatların gelecek nesillere aktarıldığını söyledi.



Geçmişte insanların ekmek parası için büyük emek sarf ettiğinin müzede anlatıldığını belirten Kara, “Müzemizi ziyaret edenler, yakın tarihimizde kent esnaflarının hangi zanaatlarla yaşamını idame ettirdiğini görüyor. Böylece çalışmanın, el emeğinin, ekmek parası kazanmanın önemi gözlemleniyor” dedi.

Başkan Kadir Kara, teknolojinin geliştiğini, bu sebeple bazı mesleklerin icra edilmediğini anımsattı. Müzede oluşturulan Arasta Çarşısında, kent tarihinde önemli yeri olan zanaatların geleceğe taşındığını ifade eden Kara, şunları kaydetti: "İnsanlarımızın tarihsel süreçteki yaşam biçimi, örf, adet ve geleneklerin hafızalarda tazeliğini koruması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla kent müzesini 2011’de hayata geçirdik.



Burada, geçmişin tarihsel izlerini birtakım figür ve heykellerle geleceğe taşımak, kent insanının anılarını bir takım çalışmalarla yaşatıp, geleceğe köprü kurmayı amaçladık. Bu düşünceyle hareketle müzenin bir bölümünde yapılan arasta çarşısında, yakın tarihimizin unutulmaya yüz turmuş önemli zanaatları olan kalaycılık, kaşıkçılık, bıçakçılık, demircilik, semercilik gibi meslekleri heykellerle anlattık. Bu zanaatlar bizim tarihi değerlerimizdir. Sahip çıkmalı ve gelecek nesillere aktarmalıyız.

İnsanlarımız, balmumu heykellerle anlattığımız bu mesleklerde kendilerinden bir şeyler buluyorlar. Atalarının, dedelerinin ne zorluklarla mücadele ettiğini, hangi zanaatlarla uğraştıklarını görüyorlar. Ziyaretçiler, bu meslekler hakkında görevlilerimizden bilgi alıyor. Böyle bir hizmeti sunmaktan mutluyuz."



Başkan Kara, arasta çarşısının yanı sıra müzede kent dükkanı, Çınarlı Kahve, sohbet odası, kent arşivi, "Geçmişten Günümüze Osmaniye", eğitim atölyesi ve "7 Ocak Diaroma" gibi bölüm bulunduğunu belirtti.












  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar