19 Mart, 2024, Salı
DOLAR32.34
EURO35.1796
ALTIN2239.9

Kadınların Soğuk Suda Ekmek Mücadelesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kadınların Soğuk Suda Ekmek Mücadelesi
Abone ol
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde tarladan sökülen turplar, büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler tarafından Savrun Çayı'nda temizleniyor.
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde tarladan sökülen turplar, büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler tarafından Savrun Çayı'nda temizleniyor.


Türkiye'de turp ihtiyacının neredeyse tamamının karşılandığı Kadirli ilçesinde tarladan sökülen turplar, büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler tarafından Savrun Çayı'nın soğuk suyunda temizleniyor.


Türkiye'nin birçok bölgesinde etkili olan soğuk hava Kadirli ilçesinde çalışan turp işçilerini de etkiliyor. İşçilerin büyük çoğunluğunu oluşturan kadınlar, sabahın erken saatlerinde 30 lira yevmiye alabilmek için turp tarlalarına gidiyor.


Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan turpu tarlalardan toplayan işçiler, römorklara yükleyerek getirdikleri ürünü Savrun Çayı'nın soğuk sularındaki havuzlarda yıkıyor.


Turp Üreticileri Birliği Başkanı Soner Topalhan, yaptığı açıklamada, bu yıl havanın yeterince yağışlı geçmemesi nedeniyle verimde azalma olduğunu söyledi.


Havanın soğumasıyla Türkiye'deki turp ihtiyacının tamamının ilçeden karşılandığına dikkati çeken Topalhan, "Sezona iyi başladık. Hava şartları turp üretimini olumsuz etkiledi. Yağmur yağmaması nedeniyle verim alamadık. Şu an havalar soğudu. İnşallah bundan sonra iyi olur. Hava soğuk olduğu için diğer bölgelerde üretim yapılamıyor. Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılıyoruz. Umudumuzu yitirmedik. Soğuk havaya rağmen çalışmalara devam ediyoruz" diye konuştu.


"Sabahın ilk ışıklarıyla işe başlıyorlar"
İlçe Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir ise turp sektöründe yaklaşık 5 bin kişinin 4 ay süreyle soğuk kış günlerinde çalıştığını belirterek, sabahtan akşama kadar süren çalışma sonunda işçilerin 30'ar lira yevmiye aldığını ifade etti.


Kadirli'de, her yıl ortalama 30 bin dekar alanda ekimi yapılan ve her yıl kasım ayının ortalarında hasadına başlanan turpun sökülmesi, temizlenmesi, yıkanarak torbalanması ve yurt geneline sevkine kadar geçen süreçte kadın işçilerin yoğunlukla çalıştığını dile getiren İspir, şunları kaydetti:


"İşçiler, kış aylarının dondurucu soğuğunda ekmek parası için Savrun Çayı'nın buz gibi sularında kurulan havuzlarda akşama kadar turp yıkıyor. Çoğunlukla kadınların çalıştığı turp yıkama ve paketleme işi sabahın ilk ışıklarıyla başlayıp akşama kadar devam ediyor."


"Çalışmak zorundayız"
Yaklaşık 15 yıldır turp yıkama işinde çalıştığını bildiren Fatma Sarıgöz (47) de aile bütçesine katkıda bulunmak için çalıştığını ve bu şekilde bir çocuğunu üniversitede okuttuğunu anlattı.


Teslime Gülmez (40) ise Türkiye'nin birçok yerinde soğuk havanın etkili olduğunu ancak kendilerinin çalışması gerektiğini belirterek, "İki çocuğum okuyor. Çalışmak zorundayız. Birçok faydası bulunan turpu herkes yesin. Atalarımız, 'turpu yemesen bile tarlasından geç' derler" şeklinde konuştu.


Kadirli / Menderes Özat



  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar