24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5565
EURO34.8321
ALTIN2430.2

'Kadın eliyle safran yetiştiriciliği projesi'

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'Kadın eliyle safran yetiştiriciliği projesi'
Abone ol
Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Osmaniye'de Kadın Eliyle Safran Yetiştiriciliği Projesi" bakanlık tarafından desteklendi.
Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Osmaniye'de Kadın Eliyle Safran Yetiştiriciliği Projesi" bakanlık tarafından desteklendi. 

Projenin 2017 yılında Bahçe, Hasanbeyli ve Düziçi ilçelerinde yürütüleceği, toplam bütçesinin ise 29 bin 750 TL ve proje ortağının ise Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olduğu kaydedildi.

İl Müdürü İbrahim Sağlam, proje ile Türkiye'de yetiştiriciliği ve nesli son bulma noktasına gelen Safran'ın, Osmaniye ili koşullarında üretiminin ekonomik olup olmadığını ve karlılığını belirlemek amacıyla yapılacağını, ayrıca bu çalışma ile kadın çiftçiler için yeni bir tarımsal üretim faaliyet kolu oluşturulacağını ifade etti.

Safran konusunda piyasanın isteği ve satış fiyatının daima artmakta olduğunu vurgulayan Müdür Sağlam, "Pazarlama sorunu olmayan safranın üretimini bu proje ile ilimizde gerçekleştirmek, dar alanlardan yüksek gelir sağlayarak düşük gelirli çiftçi ailelerimizin refah seviyesini yükseltmek amaçlanmaktadır. Proje ile ilimiz ve ilçelerimizin tarım ekonomisine olumlu yönde katkı sağlanması amaçlanmaktadır. İlimizde safran üretimi, işçilik ücreti düşük ve kalabalık aileler için bir yan kazanç ürünü olarak çok yararlı olacaktır.Hasat zamanının diğer ürünlerin hasat-harmanından sonraya rastlaması safran üretimi için bir avantajdır." dedi.

Sağlam, projenin Osmaniye İli Tarım Stratejisi ve Eylem Planı (2014-2018) Hedef-31 “Tıbbi aromatik bitkilerin ekim alanlarının 500 dekara çıkarılmasını sağlamak” ve Hedef-133’ün “İlimizde ilk defa ekilecek/dikilecek 10 yeni ürünün yetiştirilmesini sağlamak” desteklenmesi açısından büyük önem arz etmekte olduğunu kaydetti.

Sağlam şöyle devam etti: "Safran, gıda, boya, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılmakta ve kanser tedavisinde umut vaat ettiğinden dünyanın en pahalı baharatlarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Nitekim safranın gramı, altına eşdeğerdir ve kilosu uluslararası pazarda 10.000 dolar civarındadır. Safran Hititlerden itibaren Anadolu'da bilinen, Osmanlılar döneminde ise yurt dışına ihraç edilen bir bitkidir."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar