28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3274
EURO35.1256
ALTIN2295.7

Kadın çiftçiler safran hasadına başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kadın çiftçiler safran hasadına başladı
Abone ol
Osmaniye Tarım v e Orman İl Müdürlüğünce 2017 yılında kadın çiftçilere hazırlanan  proje çerçevesinde ilimizde ilk defa üretimine başlanan safranda hasat dönemi başladı.

OsmaniyeTarım v e Orman İl Müdürlüğünce 2017 yılında kadın çiftçilere hazırlanan  proje çerçevesinde ilimizde ilk defa üretimine başlanan safranda hasat dönemi başladı.
 
İl Müdürü  İbrahim Sağlam, Hasanbeyli İlçesiYanıkkışla Köyü'nde bulunan safran projesi alanında incelemelerde bulundu. 

Köy Muhtarı ve safran üreticileriyle bir araya gelen Sağlam,  hasat çalışmasına da katıldı. Burada basın mensuplarına konu ile ilgili bilgi veren Sağlam;
 
"Kadın çiftçilere daha verimli bir tarım için bilgi ve yöntem sağlamak, kaynakları daha etkin yönetebilmek, kullanabilmek, yeni teknolojileri öğretmek ve uygulatmak amacıyla Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı desteği ile "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" programı yürütülmektedir. İl Müdürlüğümüzce program kapsamında "Osmaniye'de Kadın Eliyle Safran Yetiştiriciliği" projesi hazırlanmış ve 2017 yılı içerisinde uygulamaya konulmuştur.
 
2017 yılında Bakanlığımızca projemize 29.250 TL tahsis edilmiştir. Proje kapsamında Bahçe ve Hasanbeyli ilçelerimizde 3 farklı alanda kadın çiftçilerimize safran bahçeleri kurulmuştur. İlimizde kurulan denemelerin neticesinde safran bitkisinin ilimiz tarımına uygun olduğu gözlemlenmiştir. Başarılı sonuçlar neticesinde safranın Osmaniye ilinde yaygınlaştırılması amacıyla 2018 yılında da Bakanlığımız tarafından 20.650 TL ek bütçe tahsis edilmiştir.

Tahsis edilen bütçe doğrultusunda Karabük Safranbolu'dan 110 kg safran soğanı temin edilmiştir. Hasanbeyli Yanıkkışla Köyünde safran bahçesi kurmak için hazırlanan 1 dekarlık alana teknik elemanlarımız nezaretinde kadın çiftçilerimiz tarafından safran soğanlarının dikimi gerçekleştirilmiştir.

Proje kapsamında ayrıca 2018 yılı Ağustos ayı içerisinde Hasanbeyli İlçesi Yanıkkışla Köyünde "Safran Yetiştiriciliği (Çiçeklerinden Faydalanılan İlaç ve Baharat Bitkileri)" Kursu açılmıştır. Kurs,  İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi destekli olarak 06-31 Ağustos 2018 tarihlerinde açılmış olup 24 kadın çiftçiye teorik ve uygulamalı safran yetiştiriciliği eğitimi verilmiştir.

Kursun toplam süresi 11 iş günüdür. Kursa, safran yetiştiriciliğine ilgi duyan kadın çiftçiler katılmıştır.. Kurs sonunda katılımcılara sertifika verilmiştir.

Safran, gıda, boya, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılmakta ve kanser tedavisinde umut vaat ettiğinden dünyanın en pahalı baharatlarından biri olma özelliğini taşımaktadır.

Nitekim safranın gramı, altına eşdeğerdir ve kilosu uluslararası pazarda 13.000 dolar civarındadır. Safran Hititlerden itibaren Anadolu'da bilinen, Osmanlılar döneminde ise yurt dışına ihraç edilen bir bitkidir."dedi.

Açıklamaların ardından İl Müdürü  Sağlam,  başarılı bir şekilde kalitesi yüksek safran üreten kadın çiftçi  Meryem Pınar ve en büyük destekçisi olan ailesine, projede emeği geçen personellere teşekkür ederek başarılarının devamını diledi. 
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar