28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3419
EURO35.1364
ALTIN2308.5

Hazine Müsteşarlığı Güvencesi ile Mutlu Altınlar Ziraat’te

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hazine Müsteşarlığı Güvencesi ile Mutlu Altınlar Ziraat’te
Abone ol
Ziraat Bankası Osmaniye Şube Müdürü Hakan Gören, Sadece Ziraat Bankası aracılığı ile Altına Dayalı Kira Sertifikası/Altın Tahvili uygulamasının Osmaniye’de 16.04.2018 tarihinde başladığını ve 20.04.2018 Cuma gününe kadar devam edeceğini söyledi.

Ziraat BankasıOsmaniyeŞube MüdürüHakan Gören, Sadece Ziraat Bankası aracılığı ileAltına Dayalı Kira Sertifikası/Altın Tahvili uygulamasının Osmaniye’de 16.04.2018 tarihinde başladığını ve 20.04.2018 Cuma gününe kadar devam edeceğini söyledi.

Hakan Gören konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Hazine Müsteşarlığımızca, finansman araçlarının çeşitlendirilmesi, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla Şubemizde 16-20 EKİM 2018 tarihleri arasında Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası talep toplama işlemleri ve ihracı gerçekleştirilecektir.

Yastık altındaki altınların ekonomimize kazandırılması, kaynak çeşitliliğinin arttırılması ve yatırımcı tabanının genişletilmesi Hazine Müsteşarlığı’nın bu ihraçtaki amacıdır. Bankamız ihraca aracı tek banka olarak belirlenmiştir. Diğer bankaların da talepte bulunmak isteyen yatırımcıları Bankamıza yönlendirmeleri beklenmektedir.

Altın Tahvili; Hazine Müsteşarlığı’nca teslim alınan hurda altın karşılığı çıkartılacak, yatırımcısına 6 ayda bir kupon faizi getirisi kazandıracak Devlet İç Borçlanma Senedi’dir. 

 Altına Dayalı Kira Sertifikası; Hazine Müsteşarlığı’nca teslim alınan hurda altın karşılığı çıkartılacak, yatırımcısına 6 ayda bir kira getirisi kazandıracak faizsiz tahvillerdir. Altına Dayalı Kira Sertifikası, sertifika sahiplerine, gayrimenkulün kiralanmasından elde edilen kira gelirini, payları oranında dağıtmaktadır. 

Altına Dayalı Kira Sertifikası / Altın Tahvili alacak müşterilerimiz, yastık altında duran altınlarını kayıp çalınma riski olmadan, devlet güvencesinde yatırıma dönüştürme imkanına sahip olurlar.

Müşterilerimiz talep toplama döneminde şubelerimize hurda altınlarını getirerek, Rafineri Uzmanlarınca herhangi bir iskontoya tabi tutulmaksızın belirlenen 1000/1000 saflık değerleri karşılığında  Altın Tahvili veya Altına Dayalı Kira Sertifikası için taleplerini Bankamıza iletirler ve belirlenen gram değeri ile müşterilerimiz için “vadesiz altın mevduat hesabı”, “vadesiz TL mevduat hesabı” ve “yatırım hesabı” açılır. Bu süreçte, Banka tarafından ve rafineri Uzmanlarınca yatırımcılara gerekli bilgilendirmeler yapılır. Talep olarak kabul edilecek minimum bir tutar sınırlaması söz konusu değildir. Kabul edilebilecek özelliklere sahip altınlar için her hangi bir alt limit veya üst limit tutarı bulunmamaktadır.

Bu kapsamda, ihraç edilecek Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikalarına ilişkin genel bilgiler aşağıda yer almaktadır:

Vade: 728 Gün
Kupon/Kira Dönemi: 6 ay
Kupon/Kira Oranı: Yüzde 1,20
Yıllık Getiri Oranı: Yüzde 2,40

Vade tarihinde (itfa tarihinde) halen yatırım hesaplarında Altın Tahvili/ Altına Dayalı Kira Sertifikası bulunan müşterilerimiz vade sonunda anaparalarını 1 kilogramlık külçe altın veya Darphane tarafından üretilen çeyreklik Cumhuriyet ziynet altını olarak talep etmeleri durumunda söz konusu taleplerini fiziki altın talep etme dönemlerinde Ziraat Bankasına başvurarak iletmeleri gerekmektedir. Söz konusu tarihler arasında fiziki altın talep etmeyen yatırımcıların anaparaları vade sonunda, Banka hesaplarına gram altın olarak hesaben ödenecektir.

Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında bire bir olarak kabul edilecektir. Bu aşamada yatırımcılar herhangi bir kayba uğramayacaktır.

Yatırımcılar her 6 ayda bir Yüzde 1,20 oranında TL cinsinden altın fiyatına endeksli kupon/kira getirisi elde edecektir (yıllık getiri Yüzde 2,40’tır). Getiriler yatırımcıların hesaplarına TL cinsinden ödenecektir.

Yatırımcılar vadeden önce istedikleri tarihte senetleri Ziraat Bankası’na satabilir ve karşılığını işlemiş faizi/kira getirisi ile birlikte Türk Lirası cinsinden alabilir.

İhraç tarihini takip eden ilk 3 ay içerisinde (90’ıncı takvim günü dahil) senetlerin aracı bankaya satılmak istenmesi durumunda, ihraç aşamasında yatırımcılara yansıtılmayan maliyetlerin bir bölümü dikkate alınarak Yüzde 1,50 oranında iskonto oranı kullanılarak banka tarafından geri alım fiyatı ilan edilecektir.

İhraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonrasında (91’inci takvim günü ve sonrası) senetlerin aracı bankaya satılmak istenmesi durumunda herhangi bir iskonto uygulanmayacaktır.

Vadeden önce senetlerin Ziraat Bankası’na satılmak istenmesi durumunda, Banka tarafından yatırımcılara yapılacak ödemede piyasadaki güncel gram altın fiyatları dikkate alınarak Ziraat Bankası tarafından ödeme yapılacaktır. Mevduatta stopaj oranı vadesine göre Yüzde 10-15 arasında değişmektedir. Tahvil gelirleri ise Yüzde 10 stopaj kesintisine tabidir. Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj oranı Bakanlar Kurulu Kararı ile %0 olarak belirlenmiştir.”
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar