28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3245
EURO35.1139
ALTIN2302.2

Halet Çambel Doğumunun 100. yılında anıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Halet Çambel Doğumunun 100. yılında anıldı
Abone ol
2014 yılında vefat eden Arkeolog Prof. Dr. Halet Çambel doğumunun 100. yılında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinde düzenlenen sempozyumda anıldı.
2014 yılında vefat eden Arkeolog Prof. Dr. Halet Çambel doğumunun 100. yılında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinde düzenlenen sempozyumda anıldı.

OKÜ Arkeoloji Bölümü tarafından hazırlanan sempozyuma Vali Kerem Al, Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Belediye Başkanı Kadir Kara, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, Kamu Kurum ve Kuruluşları İl Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Dekanları, Akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


                           Arkeolog Prof. Dr. Halet Çambel

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan sempozyumun açılış konuşmasını OKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. İrfan Tuğcu yaptı. Halet Çambel’in yaşamöyküsünü anlatan Tuğcu, Halet Çambel’in hem ülke arkeolojisine hem de bölge arkeolojisine çok önemli katkılarda bulunduğunu ifade ederek, “Halet Çambel, ülkemizdeki ilk Açıkhava Müzesi, yerinde koruma mantığını geliştirmiştir.



Mersin’den Hatay’a kadar olan bölgede kültür envanteri oluşturulmasını sağlamıştır. Ülkemizdeki arkeolojinin büyük ivme kazanmasını sağlayan kurtarma projelerinin başlangıcına öncülük etmiştir. Halet Çambel sadece toprağın altıyla değil toprağın üstüyle de ilgilenmiştir. Bölgemizdeki mevcut değerleri koruma altına almakla da ilgilenmiştir. Bu nedenle Halet Çambel bizlerin artık kültürel mirasıdır” diye konuştu.

Halet Çambel’in doğumunun 100. yılı nedeniyle düzenlenen sempozyumun 3 gün boyunca devam edeceğini de ifade eden Tuğcu, etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca ise yaptığı konuşmada, Osmaniye’nin ülkemizin zengin kültürel mirası içinde önemli bir yer işgal ettiğinin altını çizerek, “İlimizin, insan elinden çıkmış bu zengin mirasa sahip olmasının yanı sıra bu zenginliğinin korunması ve tüm dünyaya tanıtılmasını sağlayan insanlara sahip olması da ayrıca önemli bir kazanımdır. Bu insanlardan biri de şüphesiz Prof. Dr. Halet Çambel Hocamızdır.

Cumhuriyetimizin ilk kuşak arkeologlarından olan Halet Çambel tüm yaşamını insana ve insanlığa adamıştır” diye konuştu.

Halet Çambel’in uzun süre Osmaniye’de yaşadığını ve Osmaniye’yi kendi memleketi olarak kabul ettiğini de belirten Prof. Dr. Büyükalaca, “Hocamıza olan vefa borcumuzun farkında olan bizler, bu yıl, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi olarak, üzerimize düşen görevi yerine getirebilmek amacıyla bu programı düzenledik” dedi.

Sempozyuma ülkemizden ve yurtdışından katılan bilim insanlarına da teşekkür eden Büyükalaca sözlerinin sonunda Sempozyumun düzenlenmesinde emeği ve katkısı olan herkesi tebrik etti.

Son olarak konuşan Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ise Halet Çambel’in sadece bilimsel anlamda değil ülkenin aydınlanmasında da önemli katkıları olduğunu vurgulayarak, “İstanbul’da çok konforlu bir hayat sürebilecekken, bütün bu konforu bırakıp dağda, taşta, sıcakta ömrünü mesleğine adadı. Çok değerli bir bilim insanıydı. Bugün yapılan bu kıymetli sempozyum için emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Sempozyumun “Kültürel Miras ve Arkeoloji” başlıklı ilk oturumu başladı. 

Prof. Dr. Mehmet Özdoğan başkanlığında başlayan oturumda Prof. Dr. İlhan Tekeli, Prof. Dr. Burcu Erciyas konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar