29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3834
EURO35.1187
ALTIN2326.3

Getirisi en yüksek alternatif ürün, bamya

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Getirisi en yüksek alternatif ürün, bamya
Abone ol
Osmaniye Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, tarladan sofralara bin bir zahmetle getirilen bamyanın, getirisi en yüksek alternatif ürünlerden olduğunu söyledi.

OsmaniyeTarım ve Orman İl Müdürüİbrahim Sağlam, tarladan sofralara bin bir zahmetle getirilen bamyanın, getirisi en yüksek alternatif ürünlerden olduğunu söyledi.

Bir dekar alana ekilen bamyanın yaklaşık 10 bin lira bir cirosunun olduğunu işçilik gibi masrafların çıkmasıyla üreticinin eline 5 bin lira bir kazanç bıraktığını belirten Müdür Sağlam, Osmaniye'de alternatif ürünlerden bir tanesi olan bamyanın hasadının devam ettiğini söyledi. 



BAMYA ÜRETİMİNDE 4'ÜNCÜ SIRADAYIZ
Osmaniye - Kadirli Karayolu Cevdetiye beldesindeki bir bamya tarlasında incelemelerde bulunan İbrahim sağlam, 2010-11 yılları içerisinde 200-250 dekar olan bamya ekiminin, 2019 yılı içerisinde 2 bin 595 dekara kadar yükseldiğini belirterek, "İlimizde daha önce alternatif ürünler arsında bamya tarımı bilinmezken, bugün ise Balıkesir, İzmir ve Amasya'dan sonra Türkiye'de 4'üncü sırada gelmektedir. Bamya üretiminde 2010-11 yılları içerisinde toplam dönüm başına 700-750 kilogram ürün alınıyordu ama bugün baktığımızda 1000-1200 kilo arasında verim alınmaktadır. İnsan emeği ile çok yakından ilgili olan bir tarım. İki günde, üç günde bir hasat edilmesi gereken bir ürün Mart'ın 15'inde ekilir ve mayıs ayının sonunda hasat başlar ve kasım ayına kadar 5 ay gibi bir süre hasat edilebilir bir ürün." dedi.

GÜBRE İSTEMEDİĞİ İÇİN TOPRAĞI YORMAMAKTA
Osmaniye ekonomisine 20-25 milyon lira arasında bir girdi sağladığını ifade eden Sağlam, "Aynı zamanda çevre illerimiz Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Adana illerine bölgemizden bamya göndermekteyiz. İşgücü açısından, alternatif ürün olarak düz arazide iyi bir alternatif ürün. Dekara maliyeti 4 bin 500 liradan sonra 1 ton verimle toptan 7-7,5 lira gibi ama perakende olarak 8-10 lira arasında bir satış yapmakta. Dolayısıyla dekara kazancı 8-10 bin lira gibi bir cirosu var ve bunun da 3 veya 4 bin lirasını masraf sayılsa dekara 4-5 bin lira bir rakam getirisi oluyor ve bu hiç bir ürünümüzde yok. Diğer ürünlerimize kıyasla iyi bir alternatif ürün olarak düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Gübre istememesi açısından toprağı da yormamaktadır." diye konuştu. 

ÜRETİCİ FİYATLARDAN ŞİKAYETÇİ
Çiftçi Ali Açıkgözoğlu ise bamya hasadının zahmetli olduğunu ve işçi bulmakta sıkıntı çektiklerini belirterek, "Sabah saat 5'te kalkarız ve akşam 7'ye kadar bamya toplarız. Fiyat konusunda şikayetçiyiz, şu an Osmaniye'de toptan 6,5 - 7 liraya gidiyor. Ama başka illerde 11,5 - 12 lira arasında gittiğini biliyoruz.  Şu an batı illerinin hepsine bamya buradan gidiyor. İstanbul'da 20-25 liraya kadar satıldığını duyduk. Ankara'da 18-20 liradan bahsediyorlar. Yani çiftçinin elinden çıktıktan sonra değerleniyor, üreticinin elinde para etmiyor. Günlük 1 kişi 20-25 kilogram arası topluyor. Suriyeliler 70 lira istiyor. Zaten Türkiye'den kimseyi bulamıyoruz. Hasat 6'ncı aydan başlar toprağın verimine göre 11. aya kadar uzar. Dönümüne 1 ton ile 1 ton 200 kilo arası verim alıyoruz. Bu yıl 18 dekar alana ekim yaptım." dedi. 
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar