29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3744
EURO35.0772
ALTIN2325.3

Geçimini 43 yıldır Misk satarak sağlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Geçimini 43 yıldır Misk satarak sağlıyor
Abone ol
OSMANİYE’de, geçimini 43 yıldır Misk satarak sağlayan 58 yaşındaki Mehmet Özdemir, “Akşam eve ekmek götürmekte zorlansak da elimizden başka iş gelmediği için mecburen bu işi yapmaya çalışıyoruz” dedi.
OSMANİYE’de, geçimini 43 yıldır Misk satarak sağlayan 58 yaşındaki Mehmet Özdemir, “Akşam eve ekmek götürmekte zorlansak da elimizden başka iş gelmediği için mecburen bu işi yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Özdemir, eskiden ‘güzel kokulu, mis gibi’, ‘tertemiz’, ‘mis gibi örtü’, ‘mis gibi iş buldu’ deyimlerine de konu olan Miscilik, diğer adıyla ‘esansçılık’ işine 15 yaşında başladığı belirtti.
Emektar tezgahıyla yaklaşık yarım asırdır birlikte olduğunu kaydeden Özdemir, “Bu emektar tezgâh kırk üç yıl benimle yattı benimle kalktı, benimle gitti, benimle geldi, iyi kötü günümü benimle paylaştı, en önemlisi de beni hiç aç bırakmadı. Bununla 7 çocuk büyütüp 4 dünü evlendirdim. Onun için bu uğurlu tezgâhı ne satarım, ne de atarım." Dedi.

Sattığı misklerin Türkiye’de üretildiğini ifade eden Özdemir, “Türk malı bu piyasada en iyisi, diğer ülkelerin mallarını da denedik ama herkes Türk malını tercih ediyor. Mesela gül esansı Isparta’da üretiliyor, diğer ürünlerin de birçoğu İstanbul’da üretiliyor. Misk satmaya başladığımda bu günün parası ile elimize günlük ortalama 25-30 lira arasında para geçiyordu. 500 bin nüfuslu Osmaniye'de bu işi yapan bir 70 yaşında ki bir abimiz birde ben kaldım. Eskiden cami cemaatinin cebinde bir koku olurdu. Yeni nesil misi bilmiyor onun yerine doğaya da kendisine de zararlı olana parfümleri kullanıyorlar. Eskiden camiye veya bir topluluğa gidileceği zaman hafif misler sürülür öyle gidilirdi ama maalesef bu adetlerimiz artık unutulmaya yüz tuttu. Hal böyle olunca bizlerinde işleri yüzde 80- 90 civarında düştü. Günlük olarak ya 1 ya da 2 koku anca satıyoruz. Eve ekmek götürmekte zorlansak artık bir nevi amme hizmeti olarak ve başka bir meslek bilmediğimiz için hayat mücadelesine devam etmeye çalışıyoruz." Diye konuştu.

Eve ekmek götürmek için ilçe ilçe kasaba kasaba gezdiklerini belirten Miskci Özdemir, “Cuma günler şehrin büyük camilerinin önünde satış yapmaya çalışıyoruz. Diğer günler ise ilçelerdeki büyük camileri vakit namazlarında ziyaret ederek rızkımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Genelde caminin yaşlı cemaati rağbet göstermekte” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar