29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3827
EURO35.0559
ALTIN2325.7

Evde Sağlık çalıştayı yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Evde Sağlık çalıştayı yapıldı
Abone ol
Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü tarafından  evde sağlık ve sosyal hizmetleri çalıştayı yapıldı.

Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü tarafından  evde sağlık ve sosyal hizmetleri çalıştayı yapıldı.

Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü ek hizmet binası toplantı salonunda, Kamu hastanelere hizmetleri başkan yardımcısı Op. Dr. Fazlı Aslan başkanlığında, evde sağlık ve sosyal hizmetler çalıştay toplantısı düzenlendi.

Sağlık Bakanlığı’nca başlatılan ve sağlık bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda başlatılan evde sağlık hizmetleri uygulaması kapsamında Osmaniye’de de İl Sağlık müdürlüğünce evde sağlık hizmetleri iletişim ve koordinasyon merkezi kurularak hizmetlerine başlatıldı.

Oluşturularak uygulamaya konulan hizmetteki amaç ile ilgili yapılan bilgilendirmede; “Yaşam kalitesini ileri düzeyde bozan hastalığı, yaşlılığı ve engeli nedeniyle kendi imkanları ile kişisel bakım ihtiyaçlarını karşılayamayan, bir başka kimsenin yardımına ihtiyacı olan vatandaşlara, evinde ve aile ortamında evde sağlık, evde bakım sosyal destek ve benzeri diğer kamu hizmetlerinin bütüncül bir anlayışla ve işbirliği içerisinde sunumunun sağlanması, hizmetlerin etkinliğinin artırılması, ilgili kamu kurum ve kuruluşları arasında, sosyal devlet anlayışına uygun olarak, eşit, ulaşılabilir, kaliteli, etkin ve verimli bir şekilde uygulanması” olduğu kaydedildi.

Bu kapsamda Çalıştayın gündemi olarak;  Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Osmaniye Devlet Hastanesi, Osmaniye Belediye başkanlığı, Osmaniye Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Osmaniye Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı arasında, 13.12.2018 tarihinde imzalanan ''Evde Sağlık, Bakım ve Sosyal Destek Hizmetlerinin İşbirliği İçerisinde Yürütülmesine Dair Protokol'' ve tüm İl genelindeki Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları arasında evde sağlık, evde bakım ve sosyal destek hizmetlerinin işbirliği içerisinde yürütülmesi hakkında görüşmek, “Evinizde Yalnız Değilsiniz” temasıyla paydaşlarımızla birlikte çıktığımız bu yolda, Osmaniye’de Evde Sağlık Hizmetlerinde nerede olduğumuzun değerlendirmesini yapmak, sorunlar ve çözüm önerilerini paylaşmak  ve bilgi paylaşımında bulunmak amacıyla Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Çalıştayı düzenlendi.

Çalıştay da farklı kurum, kuruluş ve derneklerden katılım sağlayan uzmanlar tarafından evde sağlık ve evde bakım hizmetlerine yönelik mevcut durum, yürütülen projeler, akademik  değerlendirmeler, görüş ve öneriler içeren sunumlar yapıldı.

Osmaniye’deki çalıştayın hedefleri arasında; Sağlık Bakanlığınca İl nüfusunun %0,1 ‘i ile %0,2 si yatağa bağımlı, evde sağlık hizmeti verilmesi gereken hedef nüfus olarak belirlendi.2018 yılında Osmaniye il geneli hedefin 527.724 nüfusumuza oranla yılsonunda
1000 ile 1100 hastayı evinde tedavi etmek olduğu vurgulandı.

Yaşlı ve yatağa bağımlı nüfusun, sağlık ihtiyaçlarının yanı sıra sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarının (evde bakım ücreti, sosyal destek, gelir desteği) da evlerinde ve yaşadıkları ortamda karşılanması önemi belirtildi.

Bu hizmetlerin karşılanması için hizmeti sunan kurum ve kuruluşlarla koordinasyon ve işbirliği gerekmekte olduğu,  yapılacak işbirliği ve koordinasyon sonrası verilen hizmete duyulan memnuniyet artacak, finansman kaynakları etkin bir şekilde planlanması kaydedildi.

Engelli raporlarının çıkarılmasında yaşanan sıkıntılar kurumlar arası iletişim ve koordinasyon ile çözümlenmesi, verilen hizmetlerin takibi için ortak bir veri tabanı geliştirilerek tüm kurumlar tarafından kullanılmasının sağlanacağı bildirildi. 

Sözkonusu çalıştay programında paydaş kurumların ise; Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığından, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Op. Dr. Fazlı Aslan başkanlığında, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Uzmanı  Dilşad Sağlam, Evde Sağlık Hizmetleri İl Koordinatörü Dr. Sıdıka Aslan.

 Osmaniye Sağlık Hizmetleri Başkanlığından, Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü  Ökkeş Yıldız, Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Turhan Kaya, Osmaniye Devlet Hastanesi Başhekimliğinden, Başhekim Yardımcısı Uzm.Dr.Ufuk Saraçoğlu.

 Osmaniye Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Ekrem Boran, SHM Yadigar Akdağ, Sosyal Çalışmacı Gökhan Gök.

 Osmaniye Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünden, Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı İshak  Kaynar.

 Osmaniye İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğünden, İl Afet ve Acil Durum  Şube Müdürü Yenal Kurul.

 Osmaniye Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı Başkanlığından, Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı İl Müdürü Aykut Bulut.

 Osmaniye Belediye Başkanlığından, Sosyal İşler Şefi İsmail Tepe  katılım ve destek sağladı.

 Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Çalıştay toplantısı sonuç bildirgesinde; ilgili kurumlarla vatandaşlara etkin, kaliteli ve ulaşılabilir hizmet sunabilmek amacıyla hazırlanan; ‘Evde Sağlık Hizmetleri İşbirliği Protokolü kapsamında; Osmaniye Belediyesi tarafından ''EVİMDE MUTLUYUM'' projesi ile; çeşitli nedenlerle öz bakım yeterliliğini kaybeden bireylere kişisel bakım ve temizlik, ev ve çevre temizliği, tadilat ve tamirat, yemek, ayni yardım gibi hizmetleri sunmak amacıyla evde sağlık hizmetlerinden faydalanan 200 yatağa bağımlı hastanın isim, adres ve iletişim bilgileri Osmaniye Belediye Başkanlığına teslim edildi.
 
İhtiyaç duyulması halinde belediyenin verdiği diğer hizmetlerden ve araçlarından (engelsiz taksi, nakil ambulansı vb.) destek alınması, Sosyal desteğe ihtiyacı tespit edilen Evde Sağlık Hizmetlerinden faydalanan hastalar için, Osmaniye Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden personel (sosyal hizmet uzmanı) görevlendirilmesi, Osmaniye Merkez İlçe ve Merkez köylerde ikamet eden Evde Sağlık Hizmetlerinden faydalanan hastalara yapılacak olan Ağız ve Diş Sağlığı taramaları için, araç desteğinin sağlanması amacıyla İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ile görüşülmesi hakkında  kararlar alındı.

Kurumlarla işbirliği ile; bakıma muhtaç kişilerin evlerinde ve yaşadıkları ortamda sağlık ve bakım ihtiyacının karşılanmasında paydaş kurumların sundukları hizmetler arasında koordinasyon ve bilgi alışverişinin sağlanması, finansal kaynakların etkin kullanımı ile birlikte hizmete ulaşımın ve hizmetten duyulan memnuniyetin artırılmasının hedeflenen amaçlar arasında olduğu kaydedildi. 
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar