19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.6033
EURO34.759
ALTIN2493.1

DOĞAKA’dan “SAMBA” projesine destek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
DOĞAKA’dan “SAMBA” projesine destek
Abone ol
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürlüğü’nün Sigara, alkol ve madde bağımlılığı tedavi programı (SAMBA) projesini başarı bularak destek verme kararı aldı.
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürlüğü’nün Sigara, alkol ve madde bağımlılığı tedavi programı (SAMBA) projesini başarı bularak destek verme kararı aldı.

Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, DOĞAKA’nın  2015 yılı Teknik Destek Programı Mayıs-Haziran Başvuru Döneminde   Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü olarak “Sigara Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Programı (SAMBA) Uygulayıcı Eğitimi” isimli proje ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA)'na başvuruda bulunmuş ve proje  ajans tarafından değerlendirilerek, başarılı bulunduğu bildirildi.

Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Alper Latif Boz;
“Proje kapsamında; Bağımlılık ile mücadelede danışmanlık hizmeti veren ve saha çalışmalarını yürüten kurumumuz Halk Sağlığı Müdürlüğü Madde Bağımlılığı Danışma Merkezi'nden 6 personele, ayaktan klinik tedavi hizmetlerini yürüten Osmaniye Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Psikiyatri Polikliniği'nden 5 personele, bağımlılık olgusu üzerinde faaliyetler sürdüren Osmaniye Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nden 6 personele mesai saatleri içerisinde toplam 18 saatlik (3 gün) SAMBA (Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Programı) Uygulayıcı Eğitimi verilecektir. Toplamda 17 kamu kurumu personelinin katılacağı eğitimin Eylül ayı 2015 tarihinde gerçekleşmesi planlanmaktadır.

SAMBA İçeriği: 2013 yılında ülkemizdeki bağımlılık tedavi merkezlerinin büyük bölümünde kullanılmaya başlanan SAMBA, 17 oturumdan oluşan ve temel olarak Bilişsel Davranışçı Teoriye dayanan, Farkındalık ve Kabullenme Terapisinden ve Diyalektik Davranışçı Terapi'den yararlanan ve Duygu Düzenleme uygulamalarını içeren bir programdır. Yetişkin bağımlı, ergen bağımlı ve aileleri içeren ayrı uygulamaların yer aldığı oturumlardan oluşmaktadır.

Yapılandırılmış ve standardize bir program olması, tedavi ekibinden pek çok kişinin uygulayabilmesine olanak vermektedir ve kısıtlı imkanları olan merkezler için verimli bir yöntem haline gelmiştir. Bağımlı bireyler ile yapılan danışmanlık çalışmalarında SAMBA hizmetinin sunulabilmesi için hizmeti sunan personelin SAMBA Uygulayıcı Eğitimi alması gerekmektedir.

DOĞAKA Teknik Destek Programı desteği ile ilgili personellere verilecek olan eğitim ile; Tedaviye ulaşım vatandaş nezdinde kolaylaşacak ve psikolojik destek için şehir dışına gitme trendi azalacaktır.

Tedavinin sürdürülebilirliği sağlanacaktır. Gerek tedaviye ulaşımın kolay olması sebebiyle, gerekse ailelerin de programa dahil edilmesiyle tedavi alan bireylerin programa katılımında istikrar sağlanacaktır.

Çevresel faktörlere müdahale daha kolay olacaktır.

SAMBA programı ile birlikte il genelinde madde bağımlılığında gönüllü tedavi olmak ve değişimde istikrarı sağlamak isteyen bağımlılara ait bir havuz Kurumumuzda toplanacaktır.

Gönüllü tedavi olmak isteyen havuzdaki bağımlı profili üzerinde, madde bağımlılığı ile ilişkili çevresel risk faktörlerini incelemek için araştırma, anket gibi çalışmalar yapılabilecektir.

Alanda faaliyet gösteren personeller (psikolog, sosyolog, sosyal hizmet uzmanı) mesleki bilgilerini ve görevli oldukları sahada mesleki tecrübelerini artırabileceklerdir.

Kurumumuz Madde Bağımlılığı Danışma Merkezine ve diğer ilgili kurumlara başvuran madde bağımlıları, SAMBA Uygulayıcı Eğitimi alan personeller tarafından etik ve bilimsel ilkelere göre değerlendirilebilecek, eğitim modülleri ve görüşmeler standart bir çerçevede sunulacaktır.”dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar