16 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5182
EURO34.6124
ALTIN2505.0

“Çanakkale Zaferi Bir Direnişin Zaferidir”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Çanakkale Zaferi Bir Direnişin Zaferidir”
Abone ol
Büro Memur-Sen Osmaniye Şube Başkanı Ebubekir Yılmaz, 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.
Büro Memur-Sen Osmaniye Şube Başkanı Ebubekir Yılmaz, 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.

Yılmaz yaptığı yazılı açıklamasında;
“Osmanlı ordularının en şanlı direnişlerinin biri de Çanakkale Zaferi’dir. Şanlı devirlerinde yaklaşık 20 milyon kilometrekarelik bir toprak parçasına hükmeden milletimizin, Çanakkale kapısından geçmek isteyen haçlı ordularına geçit vermemiştir.

Çanakkale, can evi İstanbul’un kapısıdır. Çanakkale’yi savunamamak payitahtı teslim etmek demektir. Çanakkale’yi savunamamak, millet olarak tarih sahnesinden silinmeyi sineye çekmek demek, Mehmet Akif'in dilinden "Doğduğumdan beridir, aşığım istiklale; / Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lale!" diyen milletimizin esaret boyunduruğu altına girmesi demektir. Milletimiz, bıçağın kemiğe dayandığı bu aşamada bütün bir varlığını mücadele alanına sürmüş ve bu mücadeleden azametli, mağrur düvel-i muazzamaya karşı zafer kazanarak alnı ak, başı dik; yüzyıldır bize manen güç veren, düşmanın da takdirle yad ettiği bir zaferle ayrılmıştır.

Topla-tüfekle Çanaklale'yi geçemeyen haçlı donanmaları Mondros mütarekesiyle birlikte elbette Çanakkale geçmiş, İstanbul'u işgal edilmişlerdir, ancak bu, muzaffer bir ordunun İstanbul’a girişi ve işgali değildir, bu cebren Çanakkale’yi geçip İstanbul’a girememiş bir ordunun anlaşmayla İstanbul’a girişi ve ardından işgalidir. Çanakkale’nin bu şekilde geçilmiş olması Çanakkale Zaferi’nden bir şey eksiltmez. Çanakkale Zaferi, Milli Mücadele’nin de mukaddimesidir.

Çanakkale’deki silkiniş, Mondros Mütarekesi ertesinde işgal edilen Anadolu topraklarında ‘Ya istiklal ya ölüm’ parolasıyla başlatılan kurtuluş mücadelesinde başarıya ulaşılabileceğinin en büyük göstergesi olmuştur. Çanakkale ruhu, milletimizin Milli Mücadele’den zaferle  ayrılmasını sağlayan ruhtur. Yahya Kemal’in "Şu kopan fırtına Türk ordusudur Yârabbi! / Senin uğrunda ölen ordu budur Yârabbi! / Tâ ki yükselsin ezanlarla müeyyed nâmın, / Gaalib et, çünkü bu son ordusudur İslâm'ın!" diye dua ettiği ordu, Sakarya’da, Dumlupınar’da verdiği şanlı mücadelenin ilk aşamasını Çanakkale’de tarihe altın harflerle yazmıştır.

Çanakkale ordusu milletin her bir kesiminin teşekkül ettirdiği ordudur. Türk’ün, Kürt’ün, Çerkez’in, Laz’ın, Arap’ın, Boşnak’ın omuz omuza savaştığı, açlığı, susuzluğu, uykusuzluğu; baba ocağından, yar kucağından ayrı kalmanın acısını paylaştığı, din ü devlet, mülk ü millet için gözünü kırpmadan ölüme koştuğu bir ordudur.

Çanakkale, imanın zaferidir. Karadan ve denizden Çanakkale’yi geçmek isteyen her türlü silah, teçhizat ve levazımata sahip düşman orduları karşısında karnı aç, ayağı yalın, üst başı pejmürde ama göğsü iman dolu bir ordunun zaferidir. O iman olmasaydı, o birlik, o inanmışlık ve adanmışlık olmasaydı dünyanın süper gücü olan devletler karşısında varlık ortaya koymanın imkânı yoktu. O iman, genç bedenleri gök ekini biçer gibi biçen düşman ateşi karşısında bir lahza düşünmeden hücuma kaldırmış, o iman, düğüne gider gibi ölüme, şehadete koşturmuştur.

Çanakkale Savaşı, tarihin gördüğü en kanlı savaşlardan birisidir. Bugünün kıymetini bilmek için dünü iyi bilmek ve dün ortaya konulan mücadelenin anlamını ve büyüklüğünü iyi kavramak gerekir. Bugün köksüz, ruhsuz, nereden gelip nereye gittiğinin farkında olmayan, dininden diyanetinden, milletinden milliyetinden habersiz insanların ülkemizde meydana getirmek istediği kargaşa ve terör ortamı karşısında Çanakkale şehitlerinin imanını taşıyan, mücadelesini kavrayan, milli duyuş ve milli duruş sahibi insanların uyanık olması gerekir. Bu ülkede Çanakkale ruhu değersizleştirilir, Çanakkale şehitlerinin imanı aşağılanır, Çanakkale erlerinin birliği parçalanırsa asıl o zaman Çanakkale geçilmiş olur. Bugün Çanakkale’yi savunmak, imanlı, irfanlı, izanlı nesiller yetiştirmekle, makamları, sokakları, meydanları Çanakkale’yi geçmek isteyen müstevlilerin zihniyetini taşıyan çapulculara bırakmamakla mümkündür.
 
Milletimizin değerlerinin, birlik ve dirliğinin muhafazasının günümüzün Çanakkale müdafaası olduğunu belirtirken, Çanakkale Zaferi’nin 101. yıldönümü vesilesiyle, Mehmet Akif’in "Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber, / Sana âğûşunu açmış duruyor Peygamber" diyerek tebşir ettiği aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.”dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar