20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

'Çam kese Böceği'ne karşı biyolojik mücadele başlatıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'Çam kese Böceği'ne karşı biyolojik mücadele başlatıldı
Abone ol
Osmaniye'de, ormanlık alanlarda ki kızılçam ağaçlarına büyük zarar veren 'Çam kese Böceği'ne karşı biyolojik mücadele başlatıldı.
Osmaniye'de, ormanlık alanlarda ki kızılçam ağaçlarına büyük zarar veren 'Çam kese Böceği'ne karşı biyolojik mücadele başlatıldı.

Bu kapsamda, çam kese böceği yiyen, laboratuar ortamında yetiştirilmiş 5 bin adet 'calosoma' böceği Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince doğaya salındı.

Osmaniye Orman İşletme Müdürü Ferdi Özer,  bakanlığın kimyasal mücadelenin diğer canlılara da zarar vermesinden dolayı yasaklamasından sonra, kızılçam ormanlarına zarar veren Çam kese böceğine karşı biyolojik mücadele başlatıldığını söyledi.



Özer, Amanos Dağları'nda kızılçam ağaçlarının dallarına yuva yaparak yeni yetişen filizleri yiyerek ağaçların gelişmesi ve kurumasına yol açan çam kese böceğinin çoğalmasının önüne geçmek için  laboratuar ortamında üretilmiş 'calosoma sycophanta' böceklerinin doğaya bırakılmaya başladığını ifade etti.

Çam kese böceğinin Akdeniz bölgesinde kızılçam ağaçlarının tepe sürgünlerine yakın dallara beyaz pamuksu keselerde barındığını belirten Özer, "Hedefimiz kızılçam ağaçlarına zarar veren çam kese böceklerinin zararını biyolojik yöntemlerle asgari düzeye indirmek. Aslında bir kelebek türü olan çam kese böcekleri, ülkemizin güneyindeki kızılçam ormanlarını tehdit eden en önde gelen zararlıların başında yer almaktadır.

Çam kese böceklerinin en büyük düşmanları turaç, ibibik, tahtalı güvercin, ispinoz kuşu ve bülbüllerdir. Bu kuşlar yavrularını yağ ve protein açısından zengin olan çam kese böceğinden karşılarlar. Ancak eski yıllarda yoğun olan bu kuşlar günümüzde çok azalmış ve doğal dengenin bozulmuştur" diye konuştu.



Ormanlara zarar veren Çam kese böceği tırtıllarını, doğal olarak doğaya zarar vermeden biyolojik yöntemle mücadele edildiğini kaydeden Özer, "Calosoma dediğimiz böceklerden zaten doğada bulunmakta ancak yeterli sayıda olmadığı ve bu mücadeleyi hızlandırmak için biz bu böcekleri doğadan toplayı laboratuarlarda çoğaltarak ormanlara tekrar bırakıp mücadele bu şekilde mücadele etmekteyiz." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar