29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.5614
EURO35.0168
ALTIN2330.7

Aslantaş Müzesi’ne ziyaretçi akını

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aslantaş Müzesi’ne ziyaretçi akını
Abone ol
Türkiye'nin ilk Açıkhava Müzesi olma özelliğini taşıyan Karatepe - Aslantaş Geç Hitit Kalesi ve Açık Hava Müzesi yıl içerisinde birçok yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.

Türkiye'nin ilk Açıkhava Müzesi olma özelliğini taşıyan Karatepe - Aslantaş Geç Hitit Kalesi ve Açık Hava Müzesi yıl içerisinde birçok yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.

Müzeyi son bir yıl içerisinde yerli ve yabancı olmak üzere yaklaşık 18 bin 500 kişinin ziyaret ettiği kaydedildi.

Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürü Garip Yıl, Karatepe-Aslantaş yazıtlarının uluslararası bir üne sahip olduğunu belirterek, Türkiye’nin ilk açık Hava Müzesi olduğunu ve 1958 yılında Türkiye’nin 2’nci milli parkı olarak ilan edildiğini söyledi.

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Osmaniye il merkezine 33 kilometre Kadirli İlçe merkezine ise 22 kilometre mesafede ve Kadirli Kızyusuflu Köyü sınırlarında ki Milli Park içinde olduğunu kaydeden Müdür Yıl, "Karatepe-Aslantaş tarihi Asativataya Son Hitit Dönemine ait bir sınır kalesidir. Kale eşit aralıklarla yer alan dikdörtgen kulelerle berkitilmiş 4 metre enindeki taş temel üzerinde ahşap destekli masif duvarlarla çevrilidir. Biri kuzeydoğu diğeri güneydoğuda yer alan iki anıtsal kapısı vardır.

Güney kapısı fırtına tanrısı Tarhunzas veya Baal’ın anıtsal heykelinin çifte boğalı bir kaide üstünde durduğu anıtsal bir alana açılıyordu. Karatepe-Aslantaş 1946 yılında Prof. Dr. H. Th. Bossert ve Halet Çambel tarafından bulunmuş, 1947’de İstanbul Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu ve Eski Eserler ve Müzeler Müdürlüğünce H. Th. Bossert  - U. Bahadır Alkım idaresinde kazılar yapılmış, 1952’ den itibaren Halet Çambel tarafından Roma İtalyan Restorasyon Enstitüsü uzman ve teknisyenleri ile birlikte Türk resteratörlerinin çalışmaları sonunda Karatepe-Aslantaş Orman Milli Parkı içerisinde bulunan Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi ve 1977'de Domuztepe ve Kumkale kazı buluntularını da içeren Kapalı Müze Bölümü Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 24 mayıs 2007 yılında açılmıştır." dedi.

Garip Yıl, müzenin pazartesi hariç her gün ziyarete açık olduğu kaydetti.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar