24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5613
EURO34.8703
ALTIN2430.8

Aknavruz Tür Koruma Eylem Planı Çalıştayı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aknavruz Tür Koruma Eylem Planı Çalıştayı!
Abone ol
Osmaniye'de, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve milli parklar genel Müdürlüğü'nce, "Aknavruz Tür Koruma Eylem Planı Çalıştayı" düzenlendi.

Osmaniye'de, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve milli parklar genel Müdürlüğü'nce, "Aknavruz Tür Koruma Eylem PlanıÇalıştayı" düzenlendi.

Kentte, bir otelde düzenlenen toplantıya, Vali Ömer Faruk Coşkun, Vali Yardımcısı Metin Esen, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tamer Bilacan, Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdür Yardımcısı Faruk Atmaca, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Doğa Koruma ve Milli Parklar Osmaniye Şube Müdürü Fatih Güvercin, ilgili kurum personeli ve köy muhtarları katıldı.

AKNAVRUZ, OSMANİYE'YE AİT ANDEMİK ALT TÜR BİR BİTKİ

Bölge Müdür Yardımcısı Faruk Atmaca, toplantının Osmaniye’ye ait bir endemik alt tür olan Aknavruz bitkisinin korunması ve devamlılığının sağlanması için yapılacak çalışmaların değerlendirilmesi amacıyla düzenlendiğini kaydetti. Atmaca, "Şubat 2014’de yapılan çalıştay sonucunda Türkiye'de nesli tükenmek üzere olan ya da tehlike altında olan türler ile ilgili bir çıktı ortaya konuldu. Buna göre 200’ün üzerinde türün bu kategoride olduğu sonucuna ulaşıldı ve acil olarak 2019’da 100’ün üzerinde türle ilgili bir eylem kararı alındı. Bunlardan biri de çok yıllık otsu bitkimiz Aknavruzdur."dedi.  Konuşmasının devamında Aknavruz bitkisi hakkında bilgi veren Atmaca, "Tür, Akdeniz iklimine uyumlu bir bitki. Fakat Akdeniz etkisinin devam ettiği lokalitelerde de bu bitkiye rastlanmaktadır. İlk defa Sayın Hocamız Prof. Dr. Adil Güner tarafından tespiti yapılmıştır. Bu konuda Bakanlığımızın onayı ile 2019 yılında Osmaniye endemik türü olan Aknavruz'la ilgili eylem planı hazırlanmaya başlanmıştır."dedi.

PROJENİN AMACI, BİTKİYİ KORUMAK

Toplantının devamında konuşan Proje Direktörü Haydar Karacan ise “Projemiz, Osmaniye İli Aknavruz Tür Koruma Eylem Planı. Bu projenin temel hedefi, bu güzel bitkiyi korumak.”dedi. Projenin 25 Mart 2019’da başladığını ve 20 Ekim 2019’da tamamlanacağını ifade eden Karacan, “26 Mayısta arazi çalışmalarımızı tamamladık. Arazi çalışmalarında bu türün nerelerde bulunduğu tespit edildi. Umarım güzel bir proje olur, verimli bir çalışma olur. Buradaki değerli insanların da katkılarını bekliyoruz."dedi.

Daha sonra konuşan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yusuf Ziya Kocabaş ise Aknavruz bitkisi hakkında detaylı bilgi verdi. Sözlerinin başında Türkiye’nin biyolojik zenginliği konusunda bilgi veren Dr. Kocabaş, "Aknavruz ilk kez 2012 yılında sadece Kadirli Tahta Köyünde tespit edildi ve bilim dünyasına tanıtıldı. Daha sonra biyolojik izleme ve envanter tespiti sırasında başka bir alan daha tespit edilmiş. Biz yaptığımız çalışmalarda 21 tane lokalitesini tespit ettik.  Neslinin devamı açısından sevindirici bir durum." diye konuştu.Toplantı sonunda Vali Coşkun, toplantının düzenlenmesinde emeği ve katkısı olan herkese teşekkür etti.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar