24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.553
EURO34.8755
ALTIN2426.9

Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi İçin İlaç Dağıtımı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi İçin İlaç Dağıtımı Yapıldı
Abone ol
OSMANİYE'de çiftçilere Akdeniz meyve sineği mücadelesi için ücretsiz ilaç dağıtımı yapıldı.
OSMANİYE'de çiftçilere Akdeniz meyve sineği mücadelesi için ücretsiz ilaç dağıtımı yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, Bakanlık tarafından Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele kapsamında Adana, Hatay ve Osmaniye illerini kapsayan bir pilot proje başlatıldığını söyledi.

Müdürlük binası önünde düzenlenen ilaç dağıtım programında konuşan Sağlam, "Bu projede Akdeniz Meyve Sineğinin mücadelesi ile ilgili olarak teknik eleman ve üreticilerin bilgilerinin arttırılması, hali hazırda mücadele yapan üreticilerin hatalı veya eksik yönlerinin belirlenmesi, üreticilerin zamanında ve toplu mücadele yapmalarının sağlanması sonuç olarak zararlı ile daha etkin mücadelenin yapılabilmesi amacıyla ele alınmıştır. Buna bağlı olarak iç tüketim ve ihracat için ihtiyaç duyulan Akdeniz Meyve Sineği ile bulaşık olmayan sağlıklı, kalıntısız, güvenilir meyve üretimi ile çevre ve insan sağlığının korunması da amaçlanmaktadır. Proje Adana ili Ceyhan ve Yumurtalık ilçesi, Osmaniye ile Merkez ve Toprakkale İlçesi, Hatay İli Erzin, Dörtyol ve Arsuz ilçelerinde yürütülecektir." dedi.

Projenin sonucunda Bakanlık tarafından çiftçilere dağıtılması için yüzde 25 teknik malathion etkili maddeli insektisit ve enzimatik hidrolize protein gönderildiğini aktaran Müdür Sağlam, "Yapılan sürvey çalışmaları sonucunda zehirli yem kısmi dal ilaçlaması şeklinde uygulanmak üzere çiftçilere dağıtımına Müdürlüğümüzde düzenlenen bir törenle başlandı." dedi.

İl Müdürü Sağlam, "Bu zararlı ile mücadeleyi kurum olarak önemsiyoruz. Bakanlığımız bu ilaçları üreticilerimize ücretsiz olarak dağıtımı yapılmak üzere göndermiştir. Çünkü elde edilen ürünün ihracata yönelik pazarlanmasında bu zararlı ile bulaşık olmaması çok önemlidir. Üreticilerimizin de gereken hassasiyeti göstermesi elde edilecek ürünün kalitesi ve pazarlanması açısından çok önemlidir. Üreticilerimizden ricamız teknik talimatların dışında ilaç kullanılmamasıdır. Bu konuda bizim teknik personelimiz gerek uygulamada gerek bilgilendirmede her türlü yönlendirmeyi yapacaklardır. İlimiz meyveciliğinin gelişmesi için bu konuya çok önem vermeliyiz." Dedi.

Ardından törende hazır bulunan çiftçilere uygulamada kullanılmak üzere ücretsiz olarak ilaç dağıtımı yapıldı. Bu uygulamadan faydalanmak isteyen çiftçilerin Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesine ve Toprakkale İlçe Müdürlüğüne şahsen müracaat etmesi gerekmekte.

İl yaklaşık 13 Bin dekar turunçgil alanı olduğunu belirten Sağlam, "Pilot uygulama çerçevesinde 2015 yılı içerisinde üretim sezonu için 1816 kğ yüzde 25 teknik malathion ile 2 Bin kğ enzimatik hidrolize protein tahsisi yapılmış olup üreticilerimize ücretsiz olarak dağıtımına başlanmıştır. Dağıtımı yapılan insektisit ve cezbedici ile ortalama 8 Bin 400 dekarda 227 Bin ağaçta 400 çiftçide 2 tekerrür olarak uygulama programlanmıştır." dedi. Program Müdürlüğün teknik elemanları tarafından arazide bizzat uygulamalı olarak tatbik ettirilecek.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar