19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.6283
EURO35.363
ALTIN2501.7

Ahilik Haftası Cumhuriyet Meydanı’nda kutlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ahilik Haftası Cumhuriyet Meydanı’nda kutlandı
Abone ol
Osmaniye'de Ahilik Haftası, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda kutlamalara Vali Dr. Mehmet Oduncu, Belediye Başkanı Kadir Kara, Kamu Kurum ve Kuruluşları İl Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Siyasi Parti Temsilcileri, esnaf ve sanatkarlar ile vatandaşlar katıldı.

Osmaniye'de Ahilik Haftası, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı’nda kutlamalara Vali Dr. Mehmet Oduncu, Belediye Başkanı Kadir Kara, Kamu Kurum ve Kuruluşları İl Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Siyasi Parti Temsilcileri, esnaf ve sanatkarlar ile vatandaşlar katıldı.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kutlamaların devamında Osmaniye Belediyesi Mehter Takımı gösterisini sundu. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Mesleki Eğitim Müdürü Mahmut Bayrakçı, "Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin; olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. Yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür,"dedi.

Daha sonra konuşan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Çapar ise Ahilik kültürü ve felsefesinin toplumsal yaşama faydası olan insanı esas aldığını ifade ederek, "Ahilik kültürü ve felsefesi, insanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde, dürüstlük ve güvenilirlik, iş ve meslek ahlakında saygı, hak ve hukuka riayet etmek, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olmak ilkelerini esas almıştır,"diye konuştu.  Mehmet Çapar sözlerinin devamında, Ahinin her ortamda ve her çağda denge ve düzen sağlayan kişi olduğunu da belirterek, "Ahi; dağıtan değil toparlayan, yıkan değil yapandır. Ahilik; ortaya koyduğu temel ilkelerle, toplumda yaşayan herkesi kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olmanın bilincini tüm topluma yayan bir sistemdir," diye konuştu.

Ecdadın yıllardır devam eden güzel ahlakları ve kurumları olduğunu ve bunlardan bir tanesinin de Ahilik Kurumu olduğunu söyleyen Vali Dr. Mehmet Oduncu, "Bugün biz ahilik kurumunu anlatırken geçmişte yaşanmış, ihtiyacı olan, bugünde kutlamasını yaptığımız bir kurum gibi anlamayalım ve anlatmayalım. Ülkemiz genelinde ahilik haftamızı kutlarken Ahilik kültürü nedir, teşkilatı, ahlakı nedir, bugün için bizim ecdadımız oluşturduğu bu yapıdan günümüze katabileceğimiz değerler nelerdir konularında bu hafta vesilesi ile hep beraber birazcık kafa yormamız gerekiyor." dedi.

Konuşmaların ardından, Cebelibereket Ortaokulu öğrencileri Zeybek gösterilerini sundu.  Daha sonra sahneye çıkan Aşık Feymani, Aşık Eyyubi ve Aşık İrfan Erdağ'ın Aşıklar Atışması büyük alkış aldı.

Kutlamaların devamında Ahilik Haftasına katkıları nedeniyle Merkez Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Cemal Öz ve 7 Ocak Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Eyüp Bülbül'e plaketleri, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Çapar tarafından takdim edildi.  Ahilik kutlama komitesi tarafından İlimizin Ahisi olarak seçilen Mustafa Yıldırım'a plaketini ise Vali Dr. Mehmet Oduncu verdi. Ahi Mustafa Yıldırım plaket takdiminin ardından Ahilik elbisesini giydi.   

Kutlamalar, Osmaniye ili geleneksel resim sergisinin gezilmesi ve geleneksel Ahilik pilavı ikramı ile sona erdi.



 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar