24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5363
EURO34.7929
ALTIN2424.7

AFAD'dan “Kayıp” olayları uyarısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AFAD'dan “Kayıp” olayları uyarısı
Abone ol
Osmaniye Afet ve Acil Durum İl Müdürü   Serhat Bulut, Osmaniye İli ve Ülkemiz genelinde kayıp olayı ihbarlarının artması üzerine; kayıp olayı yaşanmadan önce alınacak önlemler hakkında açıklama yaptı. 

Osmaniye Afet ve Acil Durum İl Müdürü   Serhat Bulut, Osmaniye İli ve Ülkemiz genelinde kayıp olayı ihbarlarının artması üzerine; kayıp olayı yaşanmadan önce alınacak önlemler hakkında açıklama yaptı. 

AFAD Osmaniye İl Müdürü Bulut yaptığı  yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Son günlerde gerek görsel basın gerekse yazılı basında kaybolan vatandaşlarımızın haberleri ile çok sık karşılaşmaktayız. Ülke genelindeki arama çalışmalarında edinilen istatistiki bilgilere göre kaybolan vatandaşlarımızın büyük bir bölümünü bakıma ve korunmaya muhtaç olan yaşlı, engelli ve çocuklar oluşturmaktadır.

Kayıp olaylarının önüne geçmek için birtakım önlemler alınmalıdır. Örneğin evinizde yaşlı hatta Alzheimer hastası bir birey varsa, o kişinin cebine veya kıyafetine üzerinde kimlik bilgileri ve iletişim bilgileri olan bir kart veya o kişinin bileğine aynı bilgileri içeren bir bileklik takılabilir; çünkü yaşlılar ve Alzheimer hastaları bulundukları vakit geçmişe dönük bilgiler verebilir ve bu da arama yapan ekibin doğru bilgiye ulaşıp o kişinin yakınlarına teslim edilmesini güçleştirmektedir.

Bunun yanında arama ekiplerinin ve iz arama köpeklerinin sağlıklı ve doğru arama çalışması yapabilmesi için kaybolan vatandaşın kişisel eşyalarına dokunulmaması  gerekmektedir.

Eğer kaybolan kişi bakıma ve korunmaya muhtaç ise 24 saat beklenmeden kayıp ihbarının 122 AFAD, 112 Acil, 155 Polis ve 156 Jandarma birimlerine bildirilmesi gerekmektedir.

Son günlerde hepimizi derinden yaralayan çocuk kaçırma olayları, kamuoyunun dikkatini çekmekte, toplum vicdanını rahatsız etmektedir. Siz değerli vatandaşlarımızdan şüpheli bir durumda, acilen verdiğimiz numaraları aramalarını istiyoruz. Erken ihbar, arama çalışması yapan ekiplerin işini oldukça kolaylaştırmakta, zamanla yarışılan arama kurtarma çalışmalarının kısa sürede başarılı sonuçlanmasına katkı sağlamaktadır. Yapacağınız erken ihbarla bir yavrumuzun, bir annemizin, bir engellimizin kısaca bir insanımızın sağ salim ailesine ve yakınlarına ulaştırılmasının sağlamaktadır.

Çocuklarımızı tanımadıkları kişilerle iletişim konusunda uyarmalıyız. Bunun yanında çocuklarımızı ilk defa gittiği, , tanımadığı ortam ile ilgili kendilerine zarar verme potansiyeli olan tehlikeleri, anlayabilecekleri somut örneklerle anlatmalı ve bulunduğumuz ortamlarda kısa aralıklara çocuklarımızı kontrol edip; onları görme ve duyma mesafesinde tutmalıyız. Çocuklarımıza telefon numaralarımız ile acil ihbar numaralarını ezberletmeyi de ihmal etmemeliyiz.

Emniyet Genel Müdürlüğü, resmi  sosyal medya hesabından, çocuklara kendilerini koruyabilmeleri için yapılması gerekenler ile ilgili  anne ve babalara yaptığı 12 maddelik uyarıyı önemsiyor ve bu uyarılarda anlatıldığı gibi aileler tarafından çocuklara; tanımadığı kişilerle fiziksel temas  kurmasına izin verilmemesi, tanımadığı kişilerden uzak durması,  tanımadığı bir kişi  tarafından vücuduna dokunulduğunda nasıl tepki vermesinin anlatılmasının  büyük önem arz ettiğine inanıyoruz. “

Bu noktada, Emniyet Genel Müdürlüğünün anne ve babalara yaptığı 12 maddelik uyarıyı burada paylaşmak istiyoruz:

Çocuğunuzun tanımadığı kişilerle fiziksel temas kurmasına izin vermeyin.

Tanımadığı kişilerden uzak durmasını söyleyin.

Tanımadığı bir kişi tarafından vücuduna dokunulduğunda nasıl tepki vermesinin öğretin.

İnternet ortamında görüştüğü kişilere dikkat edin.

Çocuğunuzun adını her yere yazmayın. Çocuğunuzun fotoğraflarını ismiyle birlikte sürekli sosyal medyada paylaşmayın.

Telefon numaranızı ve acil ihbar hatlarını (155-156-112) ezberletin.

Çocuğunuzun tanımadığı kişilerin arabalarından uzak durması gerektiğini ve gelebilecek tehlikelere karşı arabanın gittiği yönün tersi istikametinde koşmasını öğretin.

Çocuğunuz kaybolduğunda güvenlik güçlerinden yardım istemesi gerektiğini öğretin.

Çocuğunuz için acil durumlar karşısında gizli bir kod icat ederek "Anne ve babamın adı ne?, Aile şifremizi söyle ?" diye sormasını isteyin.

GPS sayesinde ve çeşitli mobil konum uygulamaları ile çocuğunuzun nerede olduğunu öğrenin ve şarjının ne kadar kaldığını takip edin.

Kendini tehlikede hissettiği anda "Ben onu tanımıyorum!" diye bağırmayı öğretin.

Tanımadığı kişilerle asansöre binmemesi gerektiğini söyleyin.” 
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar