19 Mart, 2024, Salı
DOLAR32.3416
EURO35.1094
ALTIN2239.0

35 Bin dekar alanda turp üretimi yapılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
35 Bin dekar alanda turp üretimi yapılıyor
Abone ol
OSMANİYE Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, başta Kadirli ilçesi olmak üzere il genelinde yaklaşık 35 bin dekarlık alanda turp üretimi yapıldığını söyledi.
OSMANİYE Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, başta Kadirli ilçesi olmak üzere il genelinde yaklaşık 35 bin dekarlık alanda turp üretimi yapıldığını söyledi.


Türkiye üretiminin yüzde 70’inin karşılandığı Osmaniye'de yıllık 104 bin ton üretim gerçekleştiğini belirten Sağlam, ilçe ekonomisine 15 Milyon TL katkı sağlayan turpun ortalama 5 bin kişiye de istihdam sağlamakta olduğunu belirtti.





Kadirli ilçesinde kademeli olarak hasadın başladığı alanlarda renkli görüntülerin ortaya çıktığını kaydeden Sağlam, "Ağustos ayında ilk ekimlerin yapıldığı arazilerde hasat yapılırken pazara daha uzun süre ürün arzına yönelik olarak kademelendirilen alanlarda sulama ve bakım işlemleri devam ediyor. Nisan ayına kadar devam edecek olan hasat işlemleri yöre halkı için bacasız fabrika olarak nitelendirilmekte." dedi.


TURPUN DÖRT ÇEŞİDİ OSMANİYE'DE YETİŞMEKTE
Türkiye genelinde bilinen 10 türü bulunan ve anavatanı Akdeniz Bölgesi olan turpun ağırlıklı olarak "Japon", "kırmızı", "siyah" ve "beyaz" olmak üzere dört çeşidinin Osmaniye'de yetişmekte olduğunu kaydeden Müdür Sağlam şöyle devam etti:


"Yöre halkının geçim kaynakları arasında önemli bir yer tutan turp yetiştiriciliğinde ekim, kültürel işlemler ve pazarlamada erkek nüfus çalışırken hasat, yıkama ve paketleme işlemlerinde çoğunlukla kadın işgücünden faydalanılmaktadır. Vitamin yönünden çok zengin olan turpun böbrek taşı, astım, sarılık, safra kesesi, bronşit, öksürük, karaciğer ve romatizma gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Turpun içerisinde C, B1, B2 vitaminleri, şekerler, nişasta, hardal yağı ve askorbik asit bulunmaktadır.Turp, böbreklerdeki mikropları öldürür, kum taşlarının dökülmesine de yardımcı olur. Aynı zamanda kabızlığı giderip, diş etlerini kuvvetlendirir. İştah açıcıdır. Turpun insan sağlığı açısından önemini vurgulayan bir deyiş vardır eskiden beri Anadolu’da “ Yılda en az bir kere turp ye! Yiyemezsen de mutlaka tarlasından geç"


İbrahim EMÜL


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar