27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Zamlı Ay!..

Temmuz ayının ilk günlerinde vatandaşlar zam haberlerini duymaya başladı.

Geçtiğimiz aylarda basında sürekli olarak ısıtılıp ısıtılıp kamuoyuna sunulan  “emekli maaşları”nın enflasyon oranına göre Temmuz ayı maaşları konuşulurken, vatandaşın tüketim ürünlerine zam yapılmaya başlandı bile.

Memur emeklilerine   enflasyon zammı dahil olmak üzere yüzde 6.92 oranında artırıldı.  En düşük emekli aylığı 1.750 Tl’den 1.871 Tl’ye yükseldi. SSK ve Bağ-kur emekli aylıklarına ise  yüzde 5.89 oranında artış sağlandı.  Böylece en düşük SSK emekli aylığı 1.402 Tl’den, 1.485 Tl’ye, en düşük esnaf  Bağ-Kur emekli aylığı ise 1.256 Tl’den 1.330 Tl’ye yükseldi.

Buradaki açıklamadan anlaşılmayan bir olay dikkatimi çekiyor. Örneğin en düşük SSK emekli aylığı 1.402 Tl olduğu söylenirken, bu rakamın altında emekli maaşı alan SSK’lıların aldıkları rakam ne oluyor?

En düşük bağ-kur emekli aylığının  1.256 Tl olduğu kaydedilirken, bu rakamda emekli maaşı alamayan SSK emeklileri olduğu neden açıklanmıyor?

SSK ve Bağ-kur emekli maaşlarının cetvelini incelediğimizde mevcut: 1000 Tl olan maaş, yeni zamla birlikte Bin 58 lira 90 kuruş olarak kaydediliyor. Demek ki en düşük SSK emekli maaşı Bin 402 Tl değil, Bin TL olduğu ortaya çıkıyor.

Böylesi bir açıklama ile emeklilerin kafaları karışırken, SSK işçi emeklisi olarak kendi maaşımı düşündüğümde bağ-kur emeklisinin en az aldığı maaş kadar alamadığımı gözümün önüne getiriyorum.

Emeklilere Temmuz ayı maaşları açıklanırken, henüz zamlı maaşlarını alamayan emekliler farklı zamları da görmeye başladı.

Benzine 13 kuruş zam haberini okuyoruz. Yine aynı gün alkollü içeceklere yine ÖTV’den kaynaklanan zamlar yapıldı.

Emeklilere Temmuz ayı için yapılan artış gazete ve televizyonlarda önemli habermiş gibi gösterilirken, henüz zamlı maaşı eline geçmeyen emeklilerin tüketim ürünlerindeki zamlar yürürlüğe girdi bile!

Yasancı bir ülkeden bir haberi paylaşmak istiyorum. Venezuela’da muhalif protesto gösterilerinden dolayı zor günler geçiren Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, asgari ücrete yüzde 50 zam yaptı.

Ülkemize dönelim. Kumu işçisine yüzde 7.5 artı 5 zam yapılırken, yaklaşık 200 bin kamu işçisinin heyecanla beklediği maaşlara yapılacak olan zam oranı belli oldu.

Başbakan Binali Yıldırım, 2017’de zam oranının ilk 6 ay için yüzde 7.5 olacağını açıkladı. Başbakan Yıldırım, bir sefere mahsus olmak üzere ek ödeneğin 500 liradan 750 liraya yükseltildiğini ifade etti. Brüt 3 bin liranın altında maaş alanlara da 90 lira ek artış yapılacak.

En düşük  memur maaşının 2.721 Tl, en düşük emekli maaşının da 1.330 Tl olduğu gördüğümüzde, yeni temmuz ayında yapılan artışın enflasyon rakamları baz alınarak yapıldığı vurgulanıyor.

Enflasyon oranı, Haziran ayında yüzde 0.27 oranında azalıp yıllıkta yüzde 10.90 olmuş. Enflasyonun düşük olması nedeniyle de zamlar ona göre ayarlanmış.

Peki çarşı-pazarda enflasyon oranı ne kadar? Zaman zaman günlük tüketim ürünlerinin fiyatlarını basından izliyorsunuz.

5 aydır yüksek çıkan enflasyon oranı, emeklilere zam yapılacağı ay nasıl oluyor da düşük çıkıyor, bunu anlamakta zorlanıyor insan! Mutlu günler dileklerimle.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar