24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.553
EURO34.8755
ALTIN2426.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Salının sallaması

Döviz kurundaki yükselişten kaygılanmalar devam ederken, dün sabahtan itibaren ani düşüşe geçmesi yüreklere su serpti diyebilir miyiz!?

Salı sabahı sallanarak 17,62 liraya kadar yükselen doların 13 Tl seviyelerine kadar düşmesindeki ani değişim gerçekten insanları düşündürmeye başladı.

Son bir ayı geçen süredir döviz kurundaki yükseliş gündemin tartışma konusu halinde gelmişti. İktidar sözcüleri ‘Dış güçler’diye konuşurken, insanların bazıları bu sözlere inanmışlardı.

Dolar 28 Ocak 2021 günü, yani bu yılın başında serbest piyasada 7,40 Tl olarak işlem görürken, yılın son ayına geldiğinde 17 Tl’nin üzerinde seyretmeye başlaması doğal olarak herkesi kaygılandırmaya başlamıştı.

Kasım ayının 11’inde 9,94 Tl seviyelerine gelen doların, 20 Aralık Pazartesi günkü seyrindeki yükselişin 17,62 Tl’ye gelmesi ile  TÜSİAD’tan  kaygı verici ekonomik açıklamalar yapılması, çalışanların geçinemedikleri yönündeki maaşlarına zam istemeleri, bir yandan da yeni açıklanan 2022 yılı asgari ücretin dolar karşısında eridiği üzerine yapılan eleştirilerdeki gözler iktidara çevrilmişti.

Merkez Bankası’nın dövize müdahale etmesi ile başlayan bir takım çalışmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. TÜSİAD’ın kaygılı konuşmalarına karşı MÜSİAD’tan “iktidarın yanındayız” açıklamaları geldi.

Pazartesi gecesi ne olduysa oldu ve Salı sabahı dolar sallanarak 13 Tl seviyelerine düşmüştü. Hatta dün öğleye doğru 12,5 Tl dolaylarına kadar bir ara inişe geçen doların seyri kafaları iyice karıştırıyordu.

Ne oldu, gece neler yaşandı da dolar bir gecede döviz kuru birden 5 Tl dolayında düşüş göstermişti?

Piyasaya yerli biri tarafından en az 40 milyar dolar döviz sürüldüğü yönündeki iddia tartışılmaya başlandı.

Böyle bir iddianın ne derece gerçek olduğu bir yana, olasılıklar üzerinde değerlendirdiğimizde, piyasaya sürüldüğü belirtilen 40 milyar dolar döviz olayı ile ilgili akıllarda çeşitli soru işaretleri oluşmaya başladı.

İddia üzerine; Kim bu kadar dövizin sahibi?, Bu zamana kadar neyi bekliyordu ve neredeydi?, Bu kadar paraya nasıl sahip oldu?, Piyasaya sürdüğü bu parayı ne zaman geri çekecek?, Parayı neyin karşılığı için piyasaya sürdü?

Dün sabahtan bu yana insanlar bu sorulara yanıt aramaya çalışıyor. Böylesi bir olay olabilir mi, eğer oldu ise hangi iş adamında bu kadar dövizin bulunduğu yine tartışma olayları arasında yeralıyor.

Dövizdeki artış bahane edilerek  bir aydan bu yana ekonomik yaşantıda alım gücü azalırken, esnaf ürünlerine günü birlik zam yaparken, vatandaş alım gücünün kalmadığı için tepkilerini artırırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine toplantısındaki konuşmasının ardından piyasaya döviz sürülmesi ile  rahatlama sağlanması doğal olarak akıllarda değişik soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.

MÜSİAD’ın açıklamasını anımsıyorum, “Ekonomik anlamda iktidarın yanındayız” sözleri ile TÜMSİAD’ın iktidara uyarı niteliğindeki sözlerinin bu olayla bir ilişkisinin olup olmadığını düşünüyorum.

Umarım dolar düşüşünü sürdürür, yine umarım piyasaya sürüldüğü iddia edilen dövizin karşılığında iktidarla yapılan bir anlaşma yoktur!...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar