20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2498.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Erkekler milletiz!

Osmaniye’deki yerel gazetelerin sütunlarına dün yansıyan haberlerden biri dikkatinizi çekmiş olmalı. “Osmaniye’de erkek sayısının kadınlardan fazla” olması ile ilgili haber.

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de Osmaniye ili olarak kadın ile erkek sayılarının birbirlerine eşit oranda olduğunu anımsıyorum. Son verilere göre ise kentteki erkeklerin sayısı, kadınları geçmiş durumda.

Nüfusumuzda 6 bin 136 kişilik bir artış olmuş. Kent nüfusunun genç ve orta yaşlılardan olması da dikkat çekiyor. 

15-50 yaş arası nüfus 253 bin 115 kişi, 0-15 yaş arası nüfusumuz ise 141 bin 090 kişi olarak kaydedilirken, 50-65 yaş arası nüfus 61 bin 2 kişi olarak görülüyor. 65 yaş üzerindeki nüfusumuz ise 30 bin 150 kişi olduğu belirtiliyor.

Kadın ve erkek nüfusu olarak baktığımızda ise erkeklerin 158 bin 490, kadınların ise 155 bin 627 kişi olduğu bilgilerini alıyoruz.

Bir çok ilimizde kadınların sayıları erkeklerden fazla iken, Osmaniye’de erkek sayısının fazla olması akla; “erkek milletiz!” deyimini getiriyor. Bir de başka açıdan yorumlamaları ve konuşmaları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kentteki ölümlerin son yıllarda artması, günlük ölüm oranlarının nedenleri insanlar tarafından çeşitli yorumlarla konuşuluyor.

Kadın ölüm oranlarının fazla olması ile ilgili bazılarının ilginç yorumlarına tanık oldum. Bir bayan arkadaşım, erkeklerin, kadınları sinir ve strese girdirdiğini bu nedenle erken öldüklerini yorumluyordu.

Kentteki kadın ölüm oranlarının erkeklerden fazla olması yorumu karşısında, erkeklerin kadınların katili mi oldukları sorusu aklıma geliyordu. Eğer bayan arkadaşımın iddia ettiği yorumu gibi, kadınlar sinir ve strese kalarak erken ölüyorlarsa bizler gaddar ve katil durumuna mı düşüyoruz?

Bir kentte ölüm oranlarının artması, kadınların erkeklere oranla daha fazla ölüm olayı olayları çeşitli nedenlere bağlıdır. Osmaniye’de günlük ölüm sayılarını ve ölüm nedenlerini araştıranlar olmuştur.

Çoğunluğunu kalp krizi ve bazı rahatsızlıklardan kaynaklandığını Belediye Mezarlıklar Müdürlüğü’nün ölüm listesinde belirttiği açıklamadan yola çıkarak görebiliyoruz.

Kentteki ölüm nedenleri ile kadınların ölüm sayılarının fazla olması konusunda bilimsel bir inceleme ve araştırma yapılmasının gerektiğini düşünüyorum. Hava koşulları, yaşam düzeyi, sosyal ve ekonomik nedenler, aile düzeni gibi konulardan yola çıkarak bir araştırma yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.

Aile düzeninin sarsılması, boşanma olayları, çocukların durumları ve yaşam düzeylerinin de sağlıklı yaşama etkilerinin olduğunu düşündüğümüzde, Osmaniye’de son yıllardaki boşanma oranlarındaki artışlar da dikkat çekiyor.

İnsanların sağlıklı yaşabilmesi kadar, erken ölümler, boşanmalar ve toplumsal yaşamın diğer evrelerinin de araştırılıp, incelenmesinden sorumlu olanların olması gerektiğine inanıyorum.

Erkek nüfusumuzun fazla olması, erkek millet olduğumuzu göstermez. Türkiye’nin bir çok kentinde kadınların sayıları erkeklere oranla fazla olurken, Osmaniye’de erkek nüfusu fazlalığı ile övünmek yerine, kadınların daha fazla ölmesi ve nüfus sayısındaki fazlalıkların da düşünülmesinin gerektiği noktasında çalışmalar yapılmasını önemsiyorum. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar