29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3692
EURO35.044
ALTIN2325.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Basın ve tarafsızlık

Basın üzerinde yıllardır oynanan oyunlar ile basının kendi dik duruşunu sergileyemeyişi nedeniyle oyunların içerisinde yeraldığı yeni bir süreci daha yaşamaktayız.

Şöyle gerilere doğru baktığımızda, dün ile bugünleri basının yaşadığı olayları anımsayın. Gün olmuş bazı gazete, radyo ve tv’ler bir taraf olmuşlar, hatta halkın sorunlarını yazmak yerine ortamı güllük gülistanlık göstermeye çalışmışlardır.

Devletin belli kurumları ile işbirliği yapan veya bazı ihale peşinde koşuşturan basın patronları ile birlikte çalışamayan dik duruş sergilemeye çalışan basın mensupları ya gazetelerden ayrılmış, ya da ayırılmışlardır.

Böylesi olaylar yaşanırken basın patronlarının sayesinde taraf ve taraf olmayan diye basın ikiye bölünmüş, bu durumlarda da siyasi iktidar veya hükümetler olaylar karşısında yarı yarıya karlı çıkmıştır.

Basına yönelik bazı olaylar bugün başlamadı. Dünlerden başlayalım. Star gazetesi ve televizyonu üzerindeki yaşananları anımsayın. Star gazetesi ve matbaaları yok pahasına birilerine satıldığında bugünkü basın özgürlüğünden sözedenler hangi taraftaydı? Ardından Doğan medya grubu, Ciner grubu üzerinde yaşananları anımsayın. Türkiye gazetesinin dünleri ile bugünleri anımsayın. Türkiye gazetesinin başlık yanındaki Türk bayrağı logosu neden çıkarıldı?

Bugün basın özgürlüğünden sözedenler, bundan 12 yıl öncesinde sütunlarında neler yazıyorlardı, bugün kendi başlarına gelenlerle mi öğrendiler memleketteki basın üzerindeki oynanan oyunları?

Ergenekon soruşturmaları ve Balyoz davasından cezaevlerine basın mensupları girerken, yıllarca yatarken bazı gazetelerin köşe yazarları neler yazıyorlardı, olaylara nasıl bakıyorlardı? Bugün aynı köşe yazarları veya gazete yöneticileri kendi başlarına gelen olaylar karşısında basın özgürlüğünden sözetmeye başladılar.

Bir halk deyimi vardır; “Bana değmeyen yılan bin yaşasın!”diye. Yılanın size dokunmadan yaşaması karşısında suskun kalabilir, seyirci de olabilirsiniz. Ancak, gün olur o yılan sokacak kimse kalmayınca, size de dokunabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Adalet ve özgürlükten sözedenler, adaletin ve özgürlüğün günün birinde herkese gerekli olacağını akıllarından çıkarmaması gerekiyor.

Bugün yandaş olur, belki bazı amaç ve çıkarlarınız için kalemleriniz taraf olduklarından övgü ile sözedebilir. Dilleriniz öyle konuşabilir. Gün olur hafiften gelen bir yel nedeniyle yapraklar yerinden oynayabilir, bu yelin etkisinin hızlı olması halinde bazı yapraklar ağaçların kollarından yere düşebilir.

Dik duranlar, onurları ile yaşayanlar belki arada bir fırtınadan sallanabilir, ancak yıkılabilmesi zor olur. Yıkılsa bile topraktaki kökü ile birlikte devrildiğinde gürültüsü çevrede etki yapabilir.

Yeryüzünde hiçbir baskıcı hareket uzun süreli yaşamadığı gibi, en kanlı terör örgütleri bile günün birinde dağıldıklarını da anımsadığımızda, canlıların günün birinde ölmesinin kaçınılmaz olduğu gibi, baskıcıların da, onlara duyarsız kalanların da, yandaş olanların da sakinleşecekleri an olacaktır. Bugün bana ise, yarın da sana olacağını düşünmeden yaşayanlar, olası olaylara hazır olmalıdır. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar