26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4926
EURO34.8101
ALTIN2440.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

“Allah Islah eylesin!”

Başlık; bazı görüşteki kişilerin kullandığı tümce. Yani, mücadeleden çekinip, olayları kendi haline bırakma veya olayı “Allah’a havale” etme gibi bir anlayış biçimi de diyebiliriz.

Bu yazının başlığından yola çıkarak, ülkemizdeki insanları kutuplaştırmak isteyenler, duyarsız olanlar, insanların duyarsız olması yönünde kalemlerini ya da sözlerini kullananlar, kendilerine göre yorumlar yaparak halkın kafasını bulandırmak isteyen bir anlayışın olduğunu söylesem; bana inanır mısınız?

İnanmayabilir siniz, saygılıyım. Ancak televizyonda izlediğiniz haberleri bir kanalda izlemek yerine en az üç değişik kanaldan izlemelisiniz. Günlük bir gazete yerine farklı görüşteki gazetelerin sayfalarındaki haberleri de okuyunuz.

“Allah ıslah eylesin” sözünü kullanan bir kişinin Allah’a olan sonsuz saygısı odluna inanan biriyim. Allah’a sonsuz saygısı olan birilerinin de “havale ettiği” olayların arkasında olması gerekmez mi?

Bir olayın ‘gerçeği tektir’ ama, bizim ülkemizde son yıllarda gerçekler ‘ikiye’ bölünmek isteniyor. Halkı ayrıştırma, bölme, yani kutuplaştırma olaylarının başladığı bir sürecin ilk dönemlerini anımsayın. Anımsamak ne söz, unutturuldu bile!

Halkın sesi olan Medya, yani daha önceki adı ise Basının iki gruba ayrılması sağlanırken, olayların kamuoyu tarafından da anlaşılabilmesi tartışma olayı haline getirilmedi mi?

Bir yaygın basının Çukurova Bölgesinin Güney eki’ne bakıyorum. Bu gazetenin Bölge temsilcisinin  kaleme aldığı bir yazının başlığını okuduğumda; 41 yıllık gazetecilik mesleğimi sorgulamak istedim. Bu kadar da olaylara ‘yanlı bakmak’ veya mevcut yönetime ‘şirin görünme’ adına  böylesi bir başlık ve altındaki tümceleri kullanan köşe yazarı(!)nı “Allah’a havale ediyorum!”

Yazdıkları kendi görüşleri olması nedeniyle saygı duyarken, ipin ucunun başkasının elinde olup olmadığı görüşü beynimi zorluyor. Akıl yaşta mı, başta mı diye sorulsa, benim yanıtım; “Akıl baştadır, yaşta değil!”olurdu.

Bu köşe yazarı gazetesindeki başlığın bir bölümünde “KeMal” sözcüğünü kullanıyor. Yazısındaki olayda anlatmak istediği ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu. CHP Genel Başkanı’nı savunmak veya herhangi bir siyasi partinin Genel Başkanını yeri gelmediği sürece savunmak benim ilkem olmamıştır.

Kılıçdaroğlu’nu savunacak olan Parti Genel Merkezi veya Partisinin İl yönetimleridir, beni bağlamaz. Ancak; bu gazetedeki yazının başlığını sanırım iyi okumuş olmalısınız; “KeMal” ne demek isteniyor?

Bir başka gazetenin köşe yazarı da başlığında; “Tayy-İp”diye söz kullanmış olsa iyi mi olur bu memleketteki halkın sesini halkla paylaşmak?

Beyler! Türkiye’mizin kalbinde bomba patlatılıyor, canlar gidiyor, yaralılarımız var! Gazetelerinizde farklı ilanlar alabilme adına halkımızın üzerinde oyunlar oynanmasına izin vermemek üzere, bütünleştirici yazılarınızı kaleme almanızın daha sağlıklı olacağına inanıyorum.

Bir Devlet yıkılma aşamasına getirilmek isteniyorsa, veya içte kargaşa yaşanması olayları hızlanma noktasındaysa; siyasetçilerin sözlerine karşı, halkı birleştirici, bütünleştirici güç BASIN olmalıdır.

Ülkenin yönetiminde olanların kendi doğruları yerine, halkın görüşlerine de önem vermek basının görevleri arasında yer alır.

Bir ülkede; Dün kendilerini ‘İktidara taşıyan basına” bugün “öteleme yapan” bir yönetim anlayışı varsa, bu olayları ve gelişmeleri iyi okuyamıyorsanız; “Sizleri Allah’a havale ediyorum!” Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar