20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

304 Liralık artış

Haftalardır merakla beklenilen ve çeşitli tartışmalara, hatta direnmelere neden olan 2020 yılının asgari ücreti belirlendi.

Hükümet kanadından bakıldığında asgari ücrete iyi bir artış yapılmış oluyordu. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yıllar öncesine giderek örnekler veriyor, 2002 yılında net 184 lira olan asgari ücreti, 2019 yılında 2 bin 20 liraya yükselttiklerini övgü ile anlatırken, reel olarak yüzde 142 oranında artıştan sözediyordu.

Bakan Selçuk, yılların ardından asgari ücret artışını bu oranla dile getirirken, aynı yıllardan bu yana halkın alım gücü ile zorunlu tüketim ürünlerine ne kadar zam yapıldığını da bir kenarda tutuyor olmalıydı.

Örneğin sadece 2019 yılı içerisinde elektriğe, akaryakıt ve doğalgaza  yüzde kaç oranında zam yapıldığı da  beraberinde dile getirilmiş olunsaydı.

Asgari ücretin belirlenebilmesi için 4 oturum gerçekleştirildi. 

Son 18 yılın asgari ücret görüşmelerine baktığımızda, toplantıya katılanların 12’si işveren temsilcileri, 2’si de işçi temsilcilerinin imzaladığı oy çokluğu ile alındığı görülüyor.

Bu görüşmelerden biri geçen yıl olmak üzere 4 görüşmede de oybirliği ile karar alınıyordu. Bu yıl da alınan karar oy çokluğu ile 4. Oturum sonunda sonuçlanmış oluyordu.

2020 yılının asgari ücret belirleme görüşmeleri başladığında, işçi sendikaları isteklerinde dik durmaya çalışır şekilde konuşmalar yaptılar.

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK yaptıkları ortak açıklamalarında asgari ücretle ilgili pazarlıklarda 2.578 Tl’den geri adım atılmayacağı vurgulanıyordu.

Hükümet tarafından ise işçiyi memnun edecek bir rakam üzerinde anlaşmaya varılacağı söylenirken, çalışanlar “2.500 Tl bile olsa sevindirici olabilir”şeklinde gelişmelerde umutlanıyorlardı.

Rakamlar üzerinde yapılan çeşitli hesaplar, enflasyon oranı ile yeni asgari ücretin oranı nihayet 4. Oturumda karara bağlandı.

Bakan Selçuk asgari ücretin belirlenmesinin ardından yaptığı açıklamasında; "Enflasyon oranının çok üzerinde bir artış sağlamış olduk. 'İşçilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz' sözümüzü de oy çokluğuyla sağladık.

Asgari ücret rakamlarını da açıklamak istiyorum. Asgari ücret brüt 2.943 lira, net 2 bin 324,70 lira olarak belirlenmiştir.”dedi. 

2020 yılının asgari ücretinin net; 2.324,70 Tl olarak açıklanmasının ardından işçi sendikaları tepkilerini gösterse de karar oy çokluğu ile imzalanmıştı.

Umutlar başka bahara kaldı, 2.578 beklentisi ve isteği, 2.500’ü bile bulamamıştı.

Yeni yıl ile birlikte uygulanacak olan asgari ücretteki rakam, Ocak ve Şubat aylarındaki tüketim ürünlerine yapılacak zamlarla eridiğinde, yapılan artışın ne işe yarayacağı vatandaşı şimdiden kara kara düşündürmeye başladı.

Bir yılda asgari ücrete yapılan 304 Tl artış, çalışanlarımıza hayırlı olsun!.. Saygılarımla… 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar