25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5628
EURO35.0408
ALTIN2425.3

Hırkamda Şiir Lekeleri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hırkamda Şiir Lekeleri
Abone ol
Bugünkü kitap tanıtımı yazımda, genç şairlerimizden Selda Kaya’nın “Hırkamda şiir lekeleri” adlı şiir kitabından sözedeceğim.

Bugünkü kitap tanıtımı yazımda, genç şairlerimizden Selda Kaya’nın “Hırkamda şiir lekeleri” adlı şiir kitabından sözedeceğim.

Şairimizin ilk şiir kitabı, 62 sayfadan oluşan kitabın sayfaları arasında; “Hüzün”, “Aşk halleri” ve “Şehir” başlıkları içi üç bölüm halinde şiirler yerleştirilmiş.

Şairimiz Selda Kaya, Mardin’in Derik ilçesi doğumlu, yaşamını Adana’da sürdürüyor. 4 çocuk annesi olan şairimiz şiir yazmanın yanında bağlama çalıyor ve Türk Halk Müziği eserlerini söylüyor.

Osmaniye Ozanlar, Şairler ve Yazarlar Derneği (OŞYAD) tarafından geleneksel olarak düzenlenmekte olan “Ekmek ödüllü şiir yarışması”nda 2017 yılında “Şair hırkalı kadın” adlı şiiri ile Birincilik ödülüne değer görülen şair, şiir yazmayı, türkü söylemeyi ve bağlama çalmayı yaşamının en önemli parçalarından biri olarak görüyor.

Şiirlerini serbest ölçüde yazan şairimiz, defterlerinin sayfaları arasından çıkarıp okurları ile buluşturup, paylaşabileceği şiirlerini kitap haline dönüştürerek bir eser ortaya koyduğunu söylüyor.

Yeni kitaplar düşünüp düşünmediğini sorduğumuzda ise, günün ekonomik koşullarının ön planda olduğunu, aslında yeni kitaplar çıkarabilecek şiirlerinin varlığından sözediyor.

Kitabın ilk sayfalarından başlamak üzere şiirlerini okumaya başlıyoruz. Kitabındaki ilk şiirinin başlığı “Yokluğun” başlığını taşıyor. Bu şiirinin ilk dizeleri ise; “Gözleri gecenin koygunu/Ansızın bir ayrılık gibi/Yüreğimizde saplı duran/…”diye devam ediyor.

Bir başka şiirinin başlığı ise “Bakire karanfil” adını taşıyor. Bu şiirinin ilk dizelerinde; “Susar yalnızlığın içinde kızlı geceler/Yuva yapmış serçeler üşürken gözlerimde/Düğümlenmiş kuşağımda/Halaya durmuş kelimeler/Dağılırken boşluğa/Fısıldar kulağıma inceden inceye/Vakitsiz bir yağmurun elleri./…”diye dizeler akıp gidiyor.

Şairimizin “Kırlangıç zamanı” başlıklı şiirini okuyoruz; “Zamanın kara atlısı/Usulca çağır göğümdeki hüzünlü kuşları/Göm maviliği seferlere/Kırgın çiselediğim koyu yağmur kokusu/Dökül kirpiklerimin kaldırımlarına/Mevsim kırlangıç zamanı./..”

Selda Kaya’nın Şair ve şiiri anlattığı “Mavi kanat” başlıklı şiirinde; “Şair sığmaz/Ne kente ne de sokağa/Aşkı, şarabı, çayı ve baharı sev şair/Hangi mevsimin çığlığısın/Acıtmayan bir şiir yaz bana/Mezhepsiz, ırksız, cinsiyetsiz olsun kelimeler/Yazdıkça al al olsun/Bir bahçede armoni yaralarım/İçinde sütü kesilmemiş dizeler/Tanklar geçmemiş olsun sözcüklerinden./…”devam edip gidiyor dizeler.

Kitabın ikinci bölümündeki şiirleri okumayı sürdürüyorum. “Nihayet” başlıklı şiirinde; “Şiir sızıyordu geceden/Ve ellerini arıyordum/Bir ağacın dalları eğilmişti yalnızlığıma/Toparlanmış gitmişti yağmur olamamış bir bulut/Silahların sustuğu haberleri geliyordu/Uzak bir kentten/Ay o kadar narindi ki/Tuzaklansam kalsam bir yerine diyorum/Çocukluğumun bir gecesine gitsek/Sen kızıl bir gülsün diye adama gitsek/…”diye dizeler sürüp gidiyor.

Şairimizin, “Ekmek ödüllü şiir yarışması”nda birincilik ödülünü kazandığı “Şiir hırkalı kadın” başlıklı şiirinden dizeleri aktarmak istiyorum; “Ben şehrimde yağmuru gördüm/Parlak çiçekleri/Kardelenleri/Karlı ağaçları/Kocamış kavakları/Sana bakan gözlerime yerleşen menekşe rengini/ Demlenmiş kokusunda aşkı./…”dizeler devam edip sayfaların içerisinde akıp gidiyor.

Şairimizin kitabının arka kapağındaki şiiri ile yazımı sonlandırmak istiyorum. “Ah kimseler solmaz/Neden çoğalır serçelerin telaşı/Nerede kırılmıştır şairin sözcükleri/Ne çok savrulmuş/Sisin alnından öpmüş gelin kuşağı./”
Şairimizi kutlar, yeni eserlerde buluşmak umuduyla başarılarının devamını dilerim.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar