28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3141
EURO35.0756
ALTIN2278.2

Her Mevsim Şiir Antolojisi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Her Mevsim Şiir Antolojisi
Abone ol
Bugün yine bir Şiir Antolojisi’nden sözetmek istiyorum sizlere. Konya ilimizde yayınlanan, Faruk Yamen tarafından derlenen “Her mevsim şiir antolojisi”ni inceliyorum.

Bugün yine bir Şiir Antolojisi’nden sözetmek istiyorum sizlere. Konya ilimizde yayınlanan, Faruk Yamen tarafından derlenen “Her mevsim şiir antolojisi”ni inceliyorum.

Antoloji 240 sayfadan oluşuyor, iç sayfalarındaki kağıt kalitesi ile  kapak karton kalitesi  özenle seçilmiş diyebilirim. 

Kitabın ön kapağında, antolojide şiirleri olan şairlerin isimlerini görmekteyiz. Antolojide 18 şair yeralıyor.  

Şairin fotoğrafı ve özgeçmişi sayfada yeraldıktan sonra 9’ar adet şiirini okumaktayız. Sayfalara şiirlerin yerleştirilmesindeki editörlüğün de özenli olarak yapılmış olduğunu görmekteyiz.

Kitabın ilk  sayfasını açtığımızda; “Siz bu şiirleri okurken, biz çok uzaklarda başka şiirler yazıyor olacağız…”tümcesini okumaktayız.  İçindekiler sayfasında ise, hangi şairin şiirlerinin hangi sayfada olduğunu görmekteyiz.

Öyle isimlere rastlıyoruz ki, bazı şairlerin isimlerini bu kitapta öğrenebiliyorsunuz. Elimizdeki Şiir Antolojisinde; Faruk Yamen, Filiz Punar, Z. Abidin Toprak, Selda Öztürk, Ahmet Arif Akyol, Ceyda Gülsever, İsmail Can Ekşi, Saliha Özpınar, Hasan kökmen, Meryem Özcan, Yunus Çaka, Nilgün İlktaç, Berivan Bağrıyanık, Güneş Aran, Feride Yağmur, Dilek Küçük, Nermin Karaman ve Nezahat Ökten’in şiirlerini bu kitapta okuyabiliyoruz. 

Antolojiyi hazırlayan Faruk Yamen’in “Yalnızlığın yansıması” adlı şiirinin dizelerine bakıyorum. “Kendini Fırat’ın serin sularına bırakan/Bir umut daha eksilir yaşadığım coğrafyada./Ben gidişine ağıt yakarım,/Asırlardır adı yaşayan bir kahramanın/Mezarında sızlar kemikleri./…” diye devam ediyor.

Yurdumuzun değişik illerindeki şairleri  bir araya getiren bu antolojinin sayfaları arasında bir de Osmaniyeli şaire rastladım. Osmaniye doğumlu Selda Öztürk, makale, öykü, deneme, eleştiri ve şiir türünde yazılar yazıyor.

“Kadınım hepsi bu” adlı bir de şiir kitabı bulunan Selda Öztürk’ün “Zemheri soğuk” başlıklı şiirinin ilk dizelerine bakıyorum; “Biz de bilirdik mutlu olmayı,/Zemheri soğuklarda./Yanan yüreklerde ısınmayı,/Bilirdik bilmesine de;/Yüreğimiz elvermezdi/…”dizeleriyle sürüp gidiyor.

Kitaptaki bir başka şairimiz ise Zonguldak doğumlu, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde öğretim görevlisi Ceyda Gülsever.  Gülsever, şiirin hayatındaki yerini şöyle dile getiriyor; “Sevinçlerim, hüzünlerim, kırgınlıklarım, söyleyemediklerim, anlatamadıklarım, kağıt, kalem ve yürek arasında bazen dalgalı ve hırçın, bazen sakin ve durgun bir denizdir şiir”

Ceyda Gülsever aynı zamanda haftalık olarak yayınlanmak olan “Yeni Bakış” gazetesinde aralıksız olarak köşe yazarlığını sürdürmektedir. Gülsever’in “Gözyaşı” adlı şiirine göz atalım; “Öyle kolay ağlamamalı insan;/Gözyaşlarının bir anlamı olmalı./Süzülürken gözden yanaklara,/Yüreğinin tüm yükünü taşımalı./Sevincini, kederini, kırgınlığını./Öyle şeffaf olmalı ki;/ Karşındakine geçirebilmeli/En temiz duygularını./”

Şanlıurfa doğumlu, Ahmet Arif Akyol’un şiirlerinde başlık göremiyoruz, şairimiz şiirlerine başlık yerine üç nokta koymayı uygun görmüş. İşe bu şiirlerden birinin ilk dizeleri; “Yorgun düştü artık tüm toprak taneleri,/Gülmüyor yüzü artık hiçbir bahçıvanın/Yetiştirirken şehitler için kırmızı karanfilleri./ Her sokak ortasında binlerce gıyabi mezar/ Harabe köy misali yüreği her annenin/ Heybesi dolu gülücük, gözyaşı dolu elleri./…” diye dizeler sürüp gidiyor.

Kitaba emek verip hazırlayan Faruk Yamen ve sayfalarında şiirlerini zevkle okuduğum tüm şairlerimize başarılar diliyoruz. 
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar